Material

De här sakerna behöver du ha med dig på matematiklektionerna.
Matematikboken, penna (stiftpenna eller blyerts rekommenderas), sudd, anteckningsblock, räknare, linjal, dator.

Räknare

Kommer du att läsa matematik 2 eller däröver så rekomenderar jag att man införskaffar en Texas instruments TI-82 Stats. Den här räknare är en av de mest prisvärda grafritande räknarna och den kostar runt 600 kr. Jag har klarat av mina universitetsstudier med denna räknare, och skulle man behöva något mer avancerat så då använder man sig av datorer. Min åsikt är alltså att denna räknare är fullt tillräcklig men också nödvändig.

Det här är inte en räknare man kan använda effektivt om man inte använder och övar. Införskaffa därför i början av kursen och lär dig använda räknaren genom att använda den under hela kursens gång. 

Kan du få tag i en grafritande räknare av syskon eller kompisar så går det bra att använda de också naturligtvis, de här räknarna fungerar ungefär likadant. Jag har erfarenhet av och kan hjälpa till med både Texas instruments och Casios räknare. Som tidigare sagt så är det dock viktigt att du har tillgång till räknaren under hela kursens gång.Kommer du bara att läsa matematik 1 på gymnasiet så kan du klara dig utan de grafritande funktionerna som de dyrare räknarna har. I sådana fall skulle jag rekomendera Casio fx-82ES, kostar runt 130 kr. Den finns också i en plus variant som kostar runt 50 kr extra, vad pluset tillför är dock oklart. Den här räknaren går vi också igenom tillsammans så att du lär dig använda den.

Är det så att du vet med dig att matematik 2 är den sista matematikkurs du kommer att läsa och det är så att du absolut inte vill lägga ut runt 600 kr på en räknare så kan man klara sig med denna räknare också. Man kan inte göra alla delar som behövs i kursen, men de flesta.Det är skillnad på räknare och räknare. Mer grundläggande räknare har inte alla funktioner 
som behövs och det är lättare att det blir slarvfel på vägen.

Då räknaren är ditt starkaste hjälpmedel vid examinationer så tycker jag att du gör klokt i att införskaffa en räknare som hjälper dig så mycket som möjligt. Det är också viktigt att du har tillgång till en egen räknare då det inte kommer vara tillåtet att skicka räknare mellan sig eller att använda datorer eller mobiltelefoner under examinationer.

Har du några funderingar kring hur en räknare fungerar eller om den är tillräckligt bra så kan du ta med den till mig och fråga.

Datorn

Datorn kan vi använda till mycket i matematiken, vi kan titta på presentationer igen, kolla på extrauppgifter utanför boken, studera grafer, dokumentera vårt arbete och mycket mer. Datorn plockar vi fram när vi behöver den. Är det så att du känner att du behöver använda den utöver dessa aktiviteter så kan du bara fråga.

Mobiltelefoner

Du behöver aldrig ha din mobiltelefon framme på lektionstid. Väntar du ett viktigt samtal så säger du till i början av lektionen, annars lägger du din telefon i din väska avstängd eller på ljudlöst. Vi använder inte heller mobilen som räknare på lektionen.
Detta tror jag leder till att vi lär oss mer och att vi då lättare når våra mål.