Minder huiswerk

Het meeste werk doen we gewoon op school. Daar heb je immers een docent bij de hand om je te helpen. Het scheelt je bovendien gesleep met boeken. 

Toch krijgen leerlingen wel enig huiswerk mee. Dat is om goed zelfstandig te leren werken. Dat moet je later op de hogeschool of universiteit toch ook kunnen. Sommige dingen zijn trouwens gewoon prettiger om thuis te doen, zoals bijvoorbeeld een boek lezen voor Nederlands of een werkstuk maken voor Biologie.

Verder kun je nog werk thuis doen als het niet lukt om op school alles af te hebben. Je kunt bijvoorbeeld thuis woordjes leren of ter voorbereiding van een toets nog eens de stof doorlezen.

Vanaf de 3e klas zul je vaker een werkstuk, essay of onderzoek gaan doen. Dat betekent dat je dan ook wat meer huiswerk zult krijgen.

Minder toetsen nodig

Omdat we weinig huiswerk opgeven, hoeven we ook minder te controleren of het werk wel gedaan is. Dat scheelt veel overhoringen. 

We hebben ook minder toetsen nodig, doordat we met 'accentvakken' werken. Dat betekent dat we in een jaar meer uren aan een vak besteden, zodat we sneller door de stof heen gaan. Daardoor is het genoeg om per hoofdstuk te toetsen, in plaats van bijvoorbeeld per half hoofdstuk. Voor een vak als Geschiedenis scheelt dat bijna de helft van het aantal toetsen en houden we meer tijd over voor het eigenlijke onderwijs. 
Comments