23. Študentski tek na grad 2016


V torek, 31.maja je našo prestolnico preplavila pozitivna energija. V enkratnem vzdušju,  ki ga le stežka odmerimo z besedami, je potekal tradicionalen  študentski tek na grad, ki je imel letos tudi dobrodelno noto. 1.534 udeležencev je zbralo pohvale vrednih 1.300 kg prehrambenih izdelkov namenjenih slovenskim družinam v stiski.

Če je do sedaj veljalo, da je Študentski tek na grad prispevek študentskega športa Ljubljani, kot univerzitetnemu mestu in prispevek športnemu utripu Ljubljane, lahko sedaj mirno in s ponosom povemo, da je bil 23. Študentski tek na grad prispevek študentske populacije celotni slovenski družbi, predvsem tistim, ki so pomoči najbolj potrebni. Letos je bil namreč študentski tek tudi dobrodelen. Pod geslom »Sem študent in pomagam« smo v sodelovanju s Slovensko Karitas zbirali hrano za socialno ogrožene družine. Projekt je več kot uspel, zbrali smo pohvalnih 1,3 tone prehrambenih izdelkov.

Kot je dejala ena od tekačic, ki se je teka udeležila skupaj s soprogom in hčerkama: »Ves čas se pritožujemo nad mladimi, češ, da niso taki kot smo bili mi...da niso pozorni, da nenehno visijo na internetu.Vi tukaj dokazujete ravno nasprotno! Vse pohvale.«

Med tekom.
Pridružil se nam je tudi Predsednik Republike Borut Pahor.

Tudi letos so se udeleženci prijavljali v dveh kategorijah, ločenih tudi po spolu: v kategoriji študent/študentka ter v kategoriji občan/občanka. Vseh 1.534 tekačev oz. tekačic se je ob 19.00 uri navdušeno pognalo po ljubljanskih ulicah od Prešernovega trga do Ljubljanskega gradu.

Po dobrih osmih minutah je kot prvi ciljno črto pretekel študent Fakultete za šport Jan Samide, ki je lani odnesel srebrno odličje. A nadobuden študent je od lani izboljšal svojo formo in  lanski čas ter si s časom 08:19 letos prislužil zlato. Za Janom je v cilj pritekel Lucijan Zalokar s Fakultete za družbene vede (8:37), tretji je bil Luka Kramarič z Biotehniške fakultete (8:41). 

 Najhitrejši med študenti.
Najhitrejše med študentkami.

V kategoriji študentk se je z zlatom okitila brucka s Filozofske fakultete Ana Čufer, ki je bila edina ženska s časom izpod desetih minut (09:50), srebro je pripadlo Bredi Škedelj z Biotehniške fakultete (10:18), bron pa še eni študentki  Biotehniške fakultete Moniki Bajc (10:31).

Z dobitnico zlate medalje, ki se ukvarja z gorskim tekom smo na koncu uspeli spregovoriti nekaj besed. Izrazila je svoje navdušenje nad številom udeležencev in dodala: »Zelo mi je všeč vzdušje tukaj, med samimi tekmovalci sploh ni bilo čutiti tekmovalnosti ampak kolegialnost, prijateljstvo. Tega na svojih tekmah nisem vajena. Vsekakor se vidimo spet prihodnje leto.«

Med občankami je bila prva Karmen Klančnik (10:11), druga Barbara Černič (10:28) ter tretja Maja Preperko (11:57).

V kategoriji občanov je zmagal Gašper Bregar (8:28), srebrni je bil Miroslav Nikolič (8:47), tretji pa Bashir Rezai  (9:05).

 Najhitrejši med občani.
Najhitrejše med občankami.
     
Na cilju so nas s svojo prisotnostjo počastili rektor Univerze v Ljubljani dr. Ivan Svetlik, ki je izrazil svoje navdušenje nad udeležbo študentov, generalni tajnik Slovenske Karitas g. Imre Jerebic, ki se je v imenu slovenskih družin iz srca zahvalil vsem donatorjem, podžupan Mestne občine Ljubljana g. Dejan Crnek, ki je izrazil svojo zahvalo v imenu župana g. Zorana Jankoviča ter predsednik Športne zveze Univerze v Ljubljani dr. Milan Žvan. Omenjeni gospodje so najboljšim podelili odličja in čudovite nagrade zagotovljene s strani športne trgovine Intersport, spletnega popustnika Kuponko, e-študentskega servisa, družbe Petrol ter Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Ker je Ljubljana nosilka prestižnega naslova Zelena prestolnica Evrope v letu 2016, so spominske majice 23. Študentskega teka na grad, ki so jih prejeli vsi udeleženci, zelene barve. 

V cilju
Zelene majice 23. Študentskega teka na grad.

Izvedbo projekta so finančno in drugače omogočili: ŠOU v Ljubljani, Mestna občina Ljubljana, družba Eles, družba Petrol, Univerza v Ljubljani  ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.