Albatros

De Albatros / bouwspeeltuin Vleuterweide

adres: 
Ijzervarensingel 12
3452 KG
Vleuten de Meern


website: www.welzaamutrecht.nl


Opbrengsten eerste werkplaats

Tijdens de eerste werkplaats stond verkenning centraal: Waar draait het om in de speeltuin? Het eerste aftastend spelen met en zoeken naar basis-begrippen voor de kwaliteitseisen. Hieronder staat kort weergegeven wat we besproken hebben en in het mapje ernaast zijn de opbrengsten te vinden.

 • Waar draait het om in de speeltuin? Iedereen bracht een beeld / woord / foto in en dit zijn we vervolgens gaan clusteren, per thema bij elkaar leggen. Hier komen de uiteindelijke kwaliteitseisen per speeltuin uit voort.
 • We hebben een start gemaakt met het kwaliteit en beheer model van de speeltuin. Wie doet er eigenlijk wat in de speeltuin en hoe vaak? En hoe zouden we dat in de toekomst willen? • Iedereen heeft een eigen onderzoeksvraag geformuleerd die hij/zij verder wil onderzoeken gedurende het proces.Opbrengsten tweede werkplaats

In de tweede werkplaats is er gekeken naar de praktijk en het potentieel van de speeltuin. We hebben het kwaliteit en beheermodel schema van de vorige keer besproken en vervolgens het nieuwe beheermodel spel geïntroduceerd. 

Gedurende het onderzoek hebben we gemerkt dat het schema te statisch is en niet goed past, aangezien verschillende aspecten door elkaar heen lopen of met elkaar verbonden zijn. Vandaar dat we er een cirkelvorm van hebben gemaakt, zie foto rechts.


Beheermodel spel
In het beheermodel spel zijn alle kwaliteitsdomeinen met bijbehorende activiteiten en normen opgenomen. Middenin zit het hart van de speeltuin: leuk, spelen, ontdekken, ontmoeten en spelend leren. Eromheen fietst de fiets, deze stuurt en zorgt voor balans in de speeltuin.

Beheer in 2015
Eerst is de huidige situatie in de speeltuin besproken aan de hand van het spel met de volgende vragen:

 • Voldoet de speeltuin aan de norm? Bij ja wordt het vlak groen, bij nee wordt het vlak rood. 

 • Wie is er in deze huidige situatie actief op welk vlak. Dit is ingevuld met behulp van verschillende kleuren jelly beans. Zie legenda onderaan.
 • Wie zit er op de fiets? Wie stuurt het geheel? Wie zorgt er voor dynamisch evenwicht in de speeltuin?                                                                                                                    
In deze ronde gaf het beheermodel spel mooi inzicht in de kracht, de valkuilen en betrokkenen in en rondom de speeltuin in de huidige situatie. 

Beheer in 2020
We zijn met de tijdmachine naar 1 januari 2019 afgereisd en de speeltuin loopt op rolletjes. Opnieuw is het beheermodel spel ingevuld vanuit deze toekomstige ideale situatie, met de volgende vragen:
 • Wie zit er op de fiets? Wie stuurt het geheel? Wie zorgt er voor dynamisch evenwicht in de speeltuin? 
  Wanneer de fiets aanwezig was, nam deze het vanaf hier over. Was deze nog niet betrokken, dan is er een plan gemaakt om de fiets vanaf heden te betrekken bij het onderzoek.

 • Wat is het hart van de speeltuin? Waar draait het om?

 • Wie is in de toekomstige situatie actief op welk vlak? Hoe zorgt deze persoon/personen ervoor dat alles op rolletjes loopt en het vlak groen is?
In deze ronde gaf het beheermodel spel mooi inzicht in de kracht, de valkuilen en betrokkenen in en rondom de speeltuin in de toekomstige situatie. 

LEGENDA BEHEERMODEL SPEL
Opbrengsten derde werkplaats 

Werkdocument beheermodel
Gedurende de derde werkplaats is er voornamelijk gewerkt aan het werkdocument beheermodel. Hierin zijn de volgende hoofdstukken opgenomen. 

Hoofdstuk 1: Het hart van de speeltuin

Hoofdstuk 2: Open en Toegankelijk

Hoofdstuk 3: Activiteiten en Dingen te doen

Hoofdstuk 4: Vreedzaam

Hoofdstuk 5: Schoon, heel en veilig

Hoofdstuk 6: Betrokken en kundig team

Hoofdstuk 7: Van, voor en door de buurt

Hoofdstuk 8: Financieel levensvatbaar en begroting

Hoofdstuk 9: Integrale sturing  

Hoofdstuk 10: Transitieplan 2016 - 2018

De eerste stap naar het toekomstige beheermodel van de speeltuin is gezet!Onderzoeksleider

Saida Marouf, sociaal makelaar
Contactgegevens: zie contactBeheer in 2015                                                        Beheer in 2020  
  
  
Benieuwd naar ons beheermodel? Kijk bij (voorlopige) Resultaten
SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Comments