Aktuellt

Vid sjukdom eller frånvaro skicka ett sms till Christer 0708-361440.
V.23
Lugn och skön vecka med nationaldagsfirande i mitten. Nästa vecka sista fyra dagar på denna skola.

Trevlig helg Christer o Sanna

V.22
Veckan bjöd på både sommarvärme, cirkusartist och Tekniska museet. Avslutningsvis har vi på idrotten tränat HLR (Hjärt och Lung Räddning), så nu kan era barn rädda livet på er om olyckan skulle vara framme.

Trevlig Helg
Christer och SannaV.21. 
Klassresa, underbart väder, underbara barn. Kan ett arbete vara bättre. Obs papper om balen finns i ungdomarnas väskor samt mer info på mail. Tänk på att avbeställa eventuell taxi enligt info.

Trevlig Helg 
Christer o SannaV.20 
En hel vecka för en gångs skull. Dessutom med strålande väder som avslutades med heldag på Domarudden. Trevlig Helg
Christer o Sanna


V19. Bra fungerande tre dagar. Hoppas på mycket sol under ledigheten.
Christer o Sanna

V.18 
För vår klass har hela veckan(3 dagar) varit enligt schema och allt har gått som planerat. Sanna har varit sjukskriven hela veckan men är förhoppningsvis tillbaka på måndag. 


V 17. En vecka då både Sanna och jag varit frånvarande en hel del. Trots detta så har veckan fungerat mycket bra. Lektioner har genomförts enligt schema och dagen på soldagen blev bra även om vissa elever kanske inte tyckte att vikingagravar var det mest intressanta.

Trevlig helg Christer o Sanna


V 16.
Veckan har varit helt ok. På vår utflykt till vikingamuseet skötte sig alla utomordentligt utom då möjligen den person som bestämmer vädret. Regn mitt i vår lunch. 

Nu hem till altan för lite sol.

Trevlig Helg Christer och Sanna


V.15
Veckan efter påsklovet har varit alldeles utmärkt.Samtliga var nöjda att vara tillbaka även om lov alltid är skönt. Lite tomt efter G som ju har flyttat. 

Trevlig helg
Christer o Sanna


V12. Veckan startades med besök på brandstationen vilket var mycket uppskattat. De som ville fick även flyga upp i lyftkorgen på stegbilen. 
Nästa vecka påskdisco så skicka med 10.- för inträdesavgift.
Trevlig Helg
Christer o Sanna

V11. Bra vecka som avslutades med besök på ungdomsmottagningen. Självklart var våra ungdomar själva därinne så fråga själva hur det gick.

V.10
En normal vecka som avslutades med besök på ungdomsmottagningen. Alla verkar ha tyckt att det var både intressant, spännande men också lite pinsamt. 
Trevlig Helg önskar
Christer och Sanna

V.09
Första veckan efter lovet har varit riktigt skön. Allt har fungerat som det skall och på torsdagen såg vi en teater som besökte skolan. Den vände sig visserligen till lite yngre elever åk3-6, men det blev ändå mycket skratt.

Trevlig helg 
Christer och Sanna.V.08

Bra vecka och nu ett skönt och avkopplande sportlov.

Ha det så bra så ses vi måndag vecka 10.

Hälsningar Christer och Sanna
V.07
Lite bortfall i form av sjuka elever. I övrigt har veckan runnit på som den ska. De flesta har dessutom lärt sig att knyta sina skor. Fortsätt att öva hemma.

Trevlig helg Christer och SannaV.06
En vecka som hade två kortare dagar p.g.a. IUP samtal. Glöm inte att göra valet till Gymnasie senast den 15:e Februari. Alla i klassen har nu fått godkänt i att knyta skor. Men fortsätt att öva hemma. Övning ger färdighet.

Trevlig helg önskar Christer och Stoja


V.05
Veckan har trots snöoväder fungerat bra. Lite strul med Samtrans som vanligt men i det stora hela. Fortfarande några elever som ej kan knyta skor. De säger dessutom att de inte har tränat hemma. Snälla hjälp dem.

Trevlig Helg Christer och Sanna
V.04
Liten klass vilket har gjort att vi varit tillsammans med Stojas klass ibland. På torsdagen hade vi en temadag (s.k soldag) där vi tillsammans med lite 6:or och 7:or i grundskolan förde diskussioner om vad som måste tas med om vi skall kolonisera en annan planet som ligger 6.000 år härifrån. Våra elever skötte sig med bravur och hade många bra och nödvändiga idéer kring detta. Fredagen avslutades med skoknytning istället för fysisk idrott. Det känns inte ok att 75% av eleverna (åk7-9) inte kan knyta sina idrottsskor själva. Det är ingen raketforskning och med övning, övning, övning så kan ALLA göra det. Nu har vi tränat i totalt 60 minuter och efter detta så kan 75% knyta själv. För de som precis lärt sig och för de som ännu inte kan ber jag er att även öva hemma. Till höger på denna sida finns en länk till YouTube som ni kan ha nytta av "Knyt Skor"

Trevlig helg Christer Och Sanna


V.03
En lite mindre klass än vanligt då en elev varit på Prao. Nästkommande vecka är ytterligare en elev borta för sin sista Prao. I övrigt har allt varit enligt schema. Till nästa vecka ta med 1 st tom PET flaska 1,5 liter då vi bygger raketer.


V.02
Kort vecka men en bra start. Alla var glada att var tillbaka. Vi likaså.

Trevlig helg Christer o Sanna

V51
Då var det så slutligen jullov. Detta efter en termin som har fungerat så bra. Sanna och jag är så nöjda med era barn som har visat ett stort engagemang kombinerat med en bra social förmåga. 
Tack för en bra hösttermin så ses vi igen onsdagen den 10:e januari kl 08:00 helt enligt ordinarie schema.

Hälsningar Christer och Sanna

V50
En vecka som verkligen innehållit mycket. Utöver en hel del ordinarie lektioner har en del simmat, vi har varit på "hemlig aktivitet", vi har gått till kyrkan och sett Lucia, tillverkat och bjudit ledningen och våra övriga lärare på ett dignande julbord. Dessutom har vi firat advent. Oj oj oj vad vi alla var trötta när vi stängde för veckan.

Trevlig helg önskar 
Christer och Sanna


V.49
Veckan blev som planerat. Tisdagens aktivitet (hemlig då det kan handla om julklappar) gick mycket bra. Avslutningen av veckan med höjdhopp blev så bra att samtliga slog sitt eget rekord.
Trevlig Helg

Christer och SannaV.48
Måndagens julpyssel blev en succé. Åk 4 och 5 kom med sina grupper till våra klassrum och pysslade och pratade. I övrigt en vecka enligt schema utan några större avvikelser.

Trevlig helg
Christer och Sanna.
V47.
Hela veckan har den lilla gruppen (2 elever) varit tillsammans med Stojas grupp. Filmen vi såg upplevdes lite blandat då den var textad och på franska. Men kul att bara göra något annat ibland.Det har fungerat bra och det har känts som om eleverna tyckt att det varit lite roligt. 
Trevlig helg önskar 
Christer och Sanna

V46.
En helt fungerande vecka med en relativt liten klass (2 elever på Prao), 
men allt har fungerat som vanligt ändå.

Trevlig helg önskar 
Christer och Sanna
V45. 
Första veckan efter höstlovet har varit lugn. En elev är på Prao, några lärare har varit sjuka, men allt har fungerat och alla lektioner har blivit genomförda. Under kommande veckor kommer det p.g.a. prao vara väldigt få elever i klassen emellanåt. En vecka är vi endast två elever så då slår vi ihop oss med Stojas klass. Dock inga andra start och sluttider när detta sker. 
Trevlig helg önskar Christer och Stoja. 
V44.
Höstlov. 

V43.
En helt underbar sista vecka innan höstlovet, toppat med bad i Norrtälje och Disco idag fredag. De elever som har varit iväg på Prao har klarat av hela veckan, trots nervositet. Jag är så spänd på att få höra om detta efter lovet. 

Ha ett riktigt skönt höstlov så ses vi igen den 6:e november kl 08:00.

Christer och Sanna.


V42. 
I skrivande stund är jag precis på väg in till stan med några elever för att se deras skolor som de skall prova på de närmaste veckorna. Eleverna är både förväntansfulla och en aning nervösa. I övrigt har veckan varit lugn och skön. I onsdags var vi ner till pedagogverkstaden och lärde oss lite mer om programmering. Mycket spännande. 
Trevlig helg Christer och Sanna

V41. 
En vecka som toppades av vårt besök på Cosmonova, med både film och besök på Naturhistoriska. 

V40.
En lugn och fin vecka. Allt enligt schema och bra stämning. 
Trevlig helg
Christer och Sanna.

V39.
Tisdagens hembygdsdag var mycket lyckad., film, museum, lunch och möte med kommunalrådet på Alceahuset. På fredagen hade vi fotografering och i övrigt var allt enligt schema. 
Trevlig helg Christer och SannaV38.
Jag är bara så imponerad av era ungdomar. De är bara bäst och helt underbara. Både mot varandra och oss lärare. Ge dem glass eller något annat mys i helgen.

Trevlig helg
Christer och Sanna.


V37.
Veckan har gått mycket bra. Det blev kortare dagar både på tisdagen och onsdagen p.g.a. IUP samtal. Musikläraren har varit sjuk så på dessa lektioner har vi gjort lite annat. 
Veckan avslutades med idrott och hinderbana och alla kämpade mycket väl.
Trevlig helg önskar Christer och Sanna. 

V36
Ni har fantastiska ungdomar!
Veckan har gått helt problemfritt både socialt och rent ämnesmässigt.

Trevlig helg Christer och Sanna.

Vecka 35
Första hela skolveckan är då avslutad. Schemat har fungerat förhållandevis mycket bra. En liten korrigering har gjorts kring idrotten på fredagar. Inget som påverkar sluttider etc, men som ger ungdomar lite mer tid och mindre stress i omklädningsrum och dusch. 
På föräldramötet kom de flesta och på informationen om Gymnasiet var vi riktigt många. Glöm nu inte att titta på filmerna tillsammans med era barn och bestäm vilka program/skolor som kan vara intressanta. Länk till filmerna och de nio olika nationella programmen hittar ni längst till höger på denna sida.

Trevlig Helg önskar
Christer och SannaSkolstart V 34.
Så har då den första skolveckan tagit slut. Allt har gått mycket bra. Lite strul med taxi, lite strul med scheman men eleverna har skött sig helt fantastiskt. På all-aktivitetsdagen i torsdags tävlade vår klass mot skolans övriga klasser och fick fler vinster än förluster. Plus att vi fick träffa alla andra barn och vuxna på skolan. Med det fantastiska vädret blev den dagen en riktig succé. 

Trevlig Helg Christer och Sanna. 

Så var skolan igång och alla elever var på plats denna första dag. Det kändes väldigt bra och eleverna verkade vara "glada" att vara tillbaka igen. 
På denna sida kommer jag varje fredag e.m/kväll lägga in kommande veckas aktiviteter. Eleverna har idag med sig lite papper som behöver fyllas i och returneras till oss i skolan.
Schema har de också fått men här får vi vara beredda på att det kan bli lite ändringar under de första veckorna när fel och brister upptäcks. Start och sluttider bör dock bestå. Start 08:00 varje morgon och avslut runt kl 14:00 alla dagar. Idrott tis, ons och fre. Vi är ute i möjligaste mån men skicka med både utomhusskor och inomhusskor. Inget ombyte behövs imorgon tisdag.

Mer info kommer på föräldrarmötet om saker ni kanske undrar över.

Hälsningar Christer och SannaV.24
Sista veckan. Måndagen simning för de som går i simskola i övrigt är inget sig likt. Skansen tisdag medtag matsäck. Ledigt onsdag men bal på kvällen. Avslutning tors 09:00-11:00 ingen skoltaxi kommer att åka.


V.23
De som går på måndagens simskola får öva klädsim om de vill. Medtag i sådana fall förutom vanliga badkläder rena myskläder eller någon långärmad tröja träningsbyxor som ni inte är så rädda om (kloret bleker). Onsdagen ledig för nationaldagsfirande. I övrigt enligt schema.


V.22
Denna vecka kommer vi att åka till Tekniska museet på onsdagen. Medtag gärna matsäck. Tisdag förmiddag besök av Cirkusartist i skolan i övrigt enligt schema. 
 

V.21
Hel vecka men med klassresan som höjdpunkt tisdag och onsdag. Packning till skolan under måndagen vore väldigt bra. På onsdag kör vi hem de elever som har önskat detta och lämnar till fritids de som skall dit. Har ni önskat skjuts glöm inte att avboka taxi. Eleverna väntas komma mitt på dagen och brukar då vara ganska trötta.
Alla övriga dagar schema som vanligt.


V.20
Denna vecka är allt som vanligt utom på fredag. Då åker vi till Domarudden för bad och lek. Medtag matsäck, dryck, badkläder, solskyddskräm och annat bra att ha på stranden.

V.19
Även denna vecka är endast 3  dagar lång, måndag-onsdag. Allt sker enligt schema, så simkläder för er som går på simskola på måndag och idrottskläder för samtliga tis och onsdag. OBS att det är både uteskor och inneskor som gäller.


Brev från Henrik

Som ni redan vet har vi en ny organisation i Solskiftesskolan.
Eftersom jag har fått ett nytt uppdrag i kommunen som elevhälsochef är Mia Dernell är Tf rektor from 180416. 
Min första tanke när jag fick det nya uppdraget var att det skulle dra igång till det nya läsåret och att jag hade några månader att avsluta mitt värv på Solskiftesskolan. Nu ville min chef annorlunda då det är viktigt att vi kommer i gång redan nu i vår med kartläggningen av skolornas behov av elevhälsa till höstterminen 2018.

Precis som jag berättade för eleverna så är det med blandade känslor jag byter tjänst.  Jag trivs fantastiskt bra på skolan, dels med alla fina elever och duktig personal, men också med er föräldrar. Solskiftesskolan kommer alltid ha en särskild plats i mitt hjärta.

Resten av terminen kommer jag att arbeta 25 % på skolan för att göra övergången så smidig som möjligt för Mia. Riktigt farväl från Solskiftet blir det först på skolavslutningen den 14 juni.

Hoppas vi ses då.
Allt gott!
Henrik


V 18. Kort vecka. Endast ons-fre. Allt enligt schema så idrottskläder gäller på onsdagen. Då sommaren börjar komma medtag både kläder och skor för innomhus och utomhusbruk. Allra viktigast vad gäller skor då utomhusskorna inte kan användas inomhus.

V 17.
Helt enligt schema utom på onsdag då det är en soldag med besök på hembygdsmuseet. Vi äter i skolan så ingen matsäck. Jag kommer att vara borta Tis-tors men Sanna, Stoja och övriga tar hand om klassen.

V.16
Vecka enligt schema med onsdag som undantag. Då besöker vi Vikingamuseet  se notis till höger.


V13.
Sista veckan innan påsklovet är full av aktiviteter. Måndag simskola för de som går på det. Tisdag Bad på Eriksdalsbadet. Matsäck får tas med hemifrån alternativt klämmor och frukt från skolan alternativt ta med sig pengar för inköp i cafeterian. Badkläder givetvis med. På torsdag är det disco och på måndag vill jag ha 10.- från de elever som ännu inte betalat. För dessa pengar köper vi lite godis etc.

V.11
Veckan börjar med simning för berörda elever som går på simskola. Därefter åker alla ner till nya brandstationen och dagen avslutas med lite brandövningar i klassrummet, (soldag). På tisdag har vi besök av en förälder hela dagen och på torsdag kommer en lärarstudent hänga med oss och Stojas grupp.


V.10
Veckan helt enligt schemats start och sluttider. På fredag kommer vi att besöka kommunens ungdomsmottagning men det är inget speciellt att tänka på hemifrån kring detta.

V.09 Sportlov

V.08
Tiden går fort och detta är sista veckan innan sportlovet. Det mesta enligt schema med simskola som vanligt för berörda. På tisdag simning för alla och pulka/skidåkning med korvgrillning på onsdag, medtag vad man vill åka på + hjälm. 

V.07
Veckan är helt enligt schema. Simning för de som har simskola på måndag som vanligt. 

V.06
Veckan innehåller IUP samtal se tider. Jag ber alla som ännu inte gett mig er ansökan påskriven av elev att ta med en utskrift av dessa till samtalen. Ingen idrott onsdag då eleverna precis som på tisdagen slutar kl 12:00.

V.05
LÄXA: KNYTA SKOR. se länk till höger.
Praoperioder är nu slut. Full klass och schema helt som vanligt. Medtag en 1,5 liters PET-flaska för raketbygge om du inte redan gjort det. Simning måndag. V.04
Två elever är på Prao. Alla bör senast denna vecka få hem lappar och instruktioner för val av Gymnasiekola. 
Valet skall göras senast 15 februari. Innan dess har vi IUP-samtal då vi kan tala om detta val ytterligare. Se info till höger. Då endast en förälder hört av sig om önskad tid så får ni tider här och via mail. 

V.03 
Allt enligt schema denna vecka. OBS att ni som har simskola på måndag så är det badkläder som gäller. Också dags att boka tid för IUP samtal. Dessa äger rum Tis 6/2 och onsdag 7/2 första bokningsbara tid kl 12.00. Sista bokningsbara tid kl 15:30. Först till kvarn gäller. Har ni inte hört av er senast onsdag 17/1 så fördelar jag ut tider. Under samtalet för åk 9 fokuserar vi på gymnasieval.

V51.
En något kortare vecka eftersom vi går på jullov kl 13:00 på Torsdag. 
I övrigt så kommer veckan att handla om att avsluta så mycket som möjligt, ha mentorsdag med reflektioner kring terminen. Vi kommer också att ha lite julfirande. På tisdag gäller återigen lite varmare kläder och bra skor då vi kommer att gå för att färdigställa vår hemliga aktivitet.


V50.
Under veckan kommer det att hända en hel del som inte står på schemat. Måndagen simskola för berörda (sista för terminen). Tisdagen fortsätter vi med den hemliga julklapps-aktiviteten. 
Onsdag är det Luciauppträdande i kyrkan. Vi kommer att gå dit direkt på morgonen kl 08:00. Se till att barnen har bra och varma kläder på sig. Därefter lagar och äter vi julbord på hemkunskapen. Torsdag och fredag helt enligt schema.V49. 
Kommer inte bli full klass denna vecka heller. Två elever är på Prao men vi kör enligt vårt schema. Skapande skola på tisdag men då det närmar sig jul och julklappar skriver jag inte mer kring detta här. Men lite varma kläder och bra promenadskor kan vara bra att att ha då vi kommer att promenera en del om vädret är ok.  
V48.
Måndag börjar med bad för samtliga elever så badkläder med. 
Därefter har skolan en av de 10 soldagarna. Denna gång kommer våra klasser att ägna sig åt julpyssel på olika stationer. Eventuellt kommer vi även att gästa några andra klasser för utbyte av deras pysslande.


V47. 
Denna vecka är i princip hela klassen på Prao. Endast 2 utav barnen är i klassen under hela vecka. P.g.a. det så slår vi ihop oss med Stojas klass och arbetar helt efter hennes schema. Start och sluttider är dock desamma, idrottsdagarna likaså. Simskola som vanligt på måndag för de som går på det. Film på Bergateatern på tisdag f.m.


46. 
En vecka helt enligt schema med den skillnad att några elever är på Prao.V44.
Höstlov. V43.
Några elever är på sina prova-på-skolor. För övriga gäller följande. Simning på onsdag. I skrivande stund vet vi inte om det blir Norrtälje eller Eriksdalsbadet. Men simning blir det med egen matsäck om man vill. I annat fall klämmor från skolan. Badkläder är dock ett krav att ta med sig. 
På fredag är det Hallowen-disco och alla har ännu INTE lämnat 10.-. Skicka med det till på måndag så blir jag glad. Denna dag får man också vara utklädd om man vill, men inte med clownmasker då många barn är extra rädda för just dessa.


V42. Under denna vecka kommer några av oss att åka till de gymnasier som man skall prova på. Några har prova på redan nästa vecka, men det kan hända att vi tar med någon annan elev också när vi ändå är på den skolan. I övrigt är det skola enligt schema. 10.- till disco nästa vecka är bra att skicka med redan nu. (godis etc skall inhandlas).

V41.
Första utflykten utanför Åkersberga för denna termin sker på onsdag. Då åker vi till Cosmonova och ser både film om vår planet samt tittar på utställningen på Naturhistoriska museet. Vill man ha annan mat än klämmor, frukt och juice så får man ta med egen matsäck. om vanligt är godis, läsk och andra sockerfyllda produkter inte godkänt att ta med. Förutom onsdag kör vi enligt schema.


V40.
Veckan kommer att bli helt enligt schema. Nu börjar det också att dra ihop sig för de första praoperioderna på de olika gymnasieprogrammen. Redan V 43 åker de första tre eleverna iväg. Taxi etc håller på att beställas, och info kommer till berörda löpande.

V39.
Denna vecka blir lite ändringar i ordinarie schema. Måndag är som vanligt inkl. simskola för berörda. Tis har vi en s.k. hembygdsdag med filmvisning, museibesök och avslutning i Alceahuset. Ingen matsäck tas med denna dag då vi äter på annat sätt. Den sista schemaändringen gäller fredag då det är skolfotografering både i grupp och individuellt direkt på morgonen. Idrott onsdag och fredag som vanligt.V38.
Veckan kommer att vara helt enligt schema. Simning för de som går på simskola på måndag. Idrott tisdag, onsdag och fredag. För er som ännu inte lämnat in en påskriven "pedagogisk information". Gör det snarast. Prova på gymnasierna kräver detta.
Kommande vecka: 37
Veckan är i stort sett enligt schema förutom då tisdag och onsdag då det är IUP-samtal i skolan och eleverna slutar kl 12.30. För er med elever i åk 9, glöm inte att titta på gymnasiefilmer innan vårt möte på tisdag. 
Simning på måndag för de som är berörda så kom ihåg badkläder etc.Kommande vecka: 36
Allt kommer (förhoppningsvis) ske enligt schema. Simning på måndag för de som går på simskola. Idrott tis, ons och fredag. Skicka gärna med separat handduk till simningen så att hela påsen kan skickas hem samma dag för torkning och tvätt.


V35
Denna vecka skall löpa helt efter schema. Idrott Tisdag, onsdag och fredag med utrustning för både utomhus/inomhus + handduk och hygienartiklar. Jag kommer att vara borta från skolan på onsdagen men andra personer fyller upp mina lektioner. Föräldramöte på tisdag den 29/8 se tider här till höger. 
Fre 18/5 Domarudden. Medtag matsäck, badkläder, solkräm och dryck.


Vårterminen 2018
  • Tis 12/6 Skansen. Medtag egen matsäck.
  • Ons 13/6 9:ornas bal 17:30 - ca 19:45. Eleverna lediga på dagen. Glöm inte att avboka taxi. Lämnas och hämtas av föräldrar på kvällens bal.
  • Torsdag den 14 juni: Skolavslutning Kl.09:00-11:00. Föräldrar hjärtligt välkomna denna sista dag på Solskiftesskolan. Kolla taxi själva men tveksamt om de kör avslutningsdagen.


Under vårterminen 2018 är eleverna lediga:

  • Vecka 9 (26 februari - 2 mars): Sportlov
  • Vecka 14 (3 april - 6 april): Påsklov
  • Måndag 30 april: Klämdag
  • Fredag 11 maj: Klämdag
  • Tis-ons 22-23/5 klassresa.
  • Ons 13/6 Balmiddag ÅK 9 . 17:30-19:45
  • Tor 14/6 Skolvslutning