Tours‎ > ‎

Raduj se!


“BOGORODICE DJEVO,

  Raduj se Blagodatna Marijo,

  Gospod je sa Tobom:

  blagoslovena si ti među ženama,

  blagosloven je Plod utrobe Tvoje,

  jer si rodila Spasitelja duša naših.

                                               Amin!“   
   
                                                                                          
                                                                                                                    

“Leto ’898, jul 24.

Ne bejaše još uvek proterani u potpunosti, Turci, te Osmanlije, a srpskom kraljevinom se već proneše glas o čudu i mnogi pohitaše na to sveto mesto, a bolni isceliše se.

Pošavši da na izvoru zahvati studene vode mlado, seosko devojče, koje se zvaše Milojka Jocić uz put ču nepoznati, mio, ženski glas. Stigavši do vode, njene oči videše ženu mladu koja sedi na kamenu u odeći kao sunce, duge kose, puna sjaja, koja joj reče:

Ne boj se, dobro devojče. Bolesno se vodiš? Znadoh ja za to, ali ozdravićeš, odmah! Ljudima ćeš kazati da na ovom mestu sagrade crkvu, a kad budeš pošla kući, roditeljima tvojim preneti ćeš da ti kupe crne haljine, a ta ruha koja su sada na tebi nećeš više nositi. Stalno bit’ ćeš kod te crkve gde će se služiti služba Božja, koja će biti posvećena Pokrovu Presvete Bogorodice za isceljenje bolesnih i nevoljnih. Svakome kazat’ćeš, ko god da je bolestan nek’ dodje ovde da se umije i da popije ove vode od koje će ozdraviti i očistiti telo i duh svoj. Rekavši to nepoznata žena baci kamen nepravilnog oblika i nestade.

I toga dana bejahu oluje burne, sevahu munje i gromovi… al’ niko ne poverova mladom devojčetu, u čudesno javljanje majke Bogorodice, već je zadržaše u pritvoru starom. Al’ ipak, meštani poverovaše u čudo, te podigoše malu kapelu od dasaka. Međutim, đavo umeša svoj prste i na zahtev jednog arhimandrita, sveštenika i načelnika, srušiše je za jedan dan. Njih trojicu snađe nesreća strašna. Devojčence ne požive ni 25 leta, te umre ‘909, kud’ je sahraniše, nedaleko od crkve.

Crkvu novu sagradiše, tek ‘921. na istom mestu, a nakon osamdeset leta osnovaše i ženski manastir. Razne besede pripovedaše da je Djunis sveto mesto, koje se mora poštovati, jer je tu Presveta Majka, bacila taj nepravilni kamen i time odredila jedno od najvećih svetilišta srpske zemlje. Od tog doba, svakog oktobra 14. po danu Pokrova Presvete Bogorodice, okupljaše se po nekoliko hiljada vernika kako bi očistili i pokajali dušu svoju, prisustvom celonoćnom bdeniju i jutarnjoj liturgiji. Posle ponoći javljaše se Presveta Majka sa rasprostrim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod. Odevena u zlatokrasnu porfiru, Carica i Gospođa se moli za sav ceo svet. Zato, kad god bejasmo u nevoljama, od nje molitveno tražismo milost pod njenim pokroviteljstvom da nas od zla sačuva.

U manastiru čuvaše se do dana danjašnjeg, crkveni zapisi iz 19. stoleća i riznica posta vrednija i bogatija svakim danom sve više.“
PLAN PUTOVANJA                                                     

 1. dan (sre. 13. 08.)
 •   Dolazak u Kruševac (oko 18.oo), smeštanje i čekiranje u hotel ’’Rubin’’;
 •   Kneževa večera u 19.oo;
 •   Polazak za Đunis, u manastir Pokrova Presvete Bogorodice u 2o. oo;
 •   Prisustvovanje molebanu do o1. 30;
 •   Povratak u hotel (oko o2. oo). 
 1. dan (čet. 14. 08.) 
 •  Doručak u 1o.oo;
 •  Odjavljivanje iz hotela u 1o. 3o;
 •  Polazak u razgledanje grada, etnografskog muzeja, muzeja, arheološkog grada i manastira Lazarica (u trajanju od dva sata);
 • U 12. 3o polazak u obilazak manastira Ljubostinja i manastir Kalenić;
 • U popodnevnim časovima polazak za Beograd.


        U cenu su uključeni: 

-          Smeštaj i noćenje u hotelu “Rubin” na bazi polupansiona

-          Transfer do manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Đunisu

-          Ulaznica u Narodni Muzej u Kruševcu

      U cenu nisu uključeni:

-          Individualni prevoz od Beograda do Kruševca

-          Transfer do manastira Ljubostinja i Kalenić


     Program je rađen na bazi 18 prijavljenih osoba.


CENA: 

43€ individualni prevoz

47€ sa transferima (u ovu cenu su uključeni transferi do manastira Ljubostinja i Kalenić)

OPIS PROGRAMA

1. dan (sre. 13.10.)    Dolazak u Lazarev grad, Kruševac i smeštanje u hotel ’’Rubin’’. Kako je bio prestonica kneza Lazara, uživaćemo u kneževoj večeri i vinu, koji će nam okrepiti i dušu i telo. Nakon večere, na put hodočašća krenućemo punim srcem da se zbližimo sa Presvetom Majkom, u manastiru Pokrova Presvete Bogorodice, u Đunisu koji je izuzetno posećen tokom cele godine, a posebno na dan slave manastira, 14. oktobra gde se redovno okuplja više od 30. 000 ljudi iz cele Srbije i inostranstva. Ovo je mesto imalo vrlo burnu istoriju, jer je zbog brojnih crkava i manastira bio na meti Turaka, ali ono je zadržalo svoju draž, jer je vekovima pod oklopnom zaštitom Lazarevih vitezova i pod okriljem Presvete Majke čije se lice javlja na zvezdanom nebu, u toku molebana. Nešto iza ponoći, vraćamo se u hotel… noćenje.

                     

2. dan (čet. 14.10.)   Posle par sati sna i kasnog doručka u jutarnjoj svežini, polazimo u obilazak  srednjevekovne prestonice i grada bogate tradicije. Nekad su ga Turci zvali Aladža Hisar (šareni grad), danas je to Kruševac, a ime je dobio po brojnim kruškama, koje su ovde obilato rađale. Odmah pored hotela nalazi se etnografski muzej „Kuća Simić“, koja spada u najstarije građevine grada.  Kruševac je poznat po arheološkom parku, koji čine zidine srednjevekovnog grada kneza Lazara, crkva Lazarica i narodni muzej, gde ćemo u blizini starog grada predahnuti uz šoljicu kafe... Bajkovita slika Lazarevog grada koja je servirana preko filmova o velikim i snažnim vitezovima,oseća se i u žičkoj eparhiji.

 

                        


Manastir Ljubostinja
koji je smešten u dolini male planinske reke, Ljubostinjske reke su sahranjene kneginja Milica, žena kneza Lazara i monahinja Jefimija koje su se posle Kosovske bitke ovde i zamonašile. Posvećen je Uspenju presvete Bogorodice i slavi 19. avgust, Preobraženje. I pored neopisive lepote, netaknute prirode, nastavljamo put po šumadijskoj eparhiji.


Manastir Kalenić  je zadužbina  protovestijara Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića, koja se nalazi na zelenim proplancima ovog podneblja. Po likovnim vrednostima manastir se ubraja među najznačajnije spomenike kulture u Srbiji. Moravska crkva, bogato dekorisana spolja, freske spadaju među najbolje sačuvana ostvarenja živopisa 15. veka. Posvećena je Vavedenju Bogorodice. Okrepljeni duhom nastavljamo putem Kragujevca i Šumica gde možemo ručati (opciono), u samom srcu Šumadije; u poslepodnevnim časovima, povratak za Beograd...