Fintechs. A new era has arrived

Θέματα

4/4/2022

The Cloud : Reinventing Enterprise Collaboration

Είναι γνωστό σε όλους όσους εργάζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις σήμερα , σε ολόκληρο το κόσμο, ότι η γνώση είναι δύναμη και απαιτείται εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες αλλά και δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων βάση των πληροφοριών αυτών. Το μοίρασμα και η κοινή χρήση των πληροφοριών δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά με τη βοήθεια του cloud computing αρκετά πράγματα αλλάζουν......

Θέμα του Μήνα

Ασφαλής Πλοήγηση στο Διαδίκτυο

Κατά την πλοήγηση στους χώρους του Διαδικτύου είναι καλό να έχουμε υπόψη μας τα παρακάτω: 1. Το Διαδίκτυο είναι κυρίως μια κοινωνία ανθρώπων και κρύβει τους ίδιους κινδύνους που κρύβει κάθε κοινωνία, ιδιαίτερα όταν διευκολύνεται στο έπακρο ο τρόπος επικοινωνίας των ανθρώπων μεταξύ τους.

2. Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα έγκυρες.

3. Η κοινοποίηση των προσωπικών στοιχείων του χρήστη (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, φωτογραφία, κωδικοί πρόσβασης, αριθμός πιστωτικών καρτών, e-mail κ.λπ.) είναι καλό να αποφεύγεται.

4. Η τοποθέτηση του υπολογιστή (εάν είναι δυνατόν) σε κοινόχρηστο χώρο και όχι αποκλειστικά στο παιδικό δωμάτιο ενθαρρύνει τη χρήση του Διαδικτύου σε οικογενειακό περιβάλλον και βοηθά στην επίβλεψη των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτονται τα παιδιά.

5. Η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι απαραίτητη ώστε να ενθαρρύνονται να μιλάνε για αυτούς με τους οποίους επικοινωνούν, ανταλλάσσουν μηνύματα και να ενημερώνουν εάν ποτέ γίνονται θύματα απειλών, εκφοβισμού ή παρενόχλησης οποιασδήποτε μορφής.

6. Η χρήση του υπολογιστή ως μέσου απασχόλησης του παιδιού χωρίς την παρουσία ενηλίκου είναι καλό να αποφεύγεται. Ο υπολογιστής δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως ηλεκτρονική babysitter !!!

7. Η δημιουργία ενός συνόλου από κανόνες χρήσης του Η/Υ αποδεκτών από όλους και η ανάρτηση τους σε εμφανές σημείο δίπλα στον υπολογιστή συντελεί στην προστασία όλων των χρηστών.

8. Στη διεύθυνση http://www.safeline.gr/ έχουμε ίσως τη μοναδική ελληνική ανοικτή γραμμή για καταγγελία παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο. Μη διστάσετε να τη χρησιμοποιήσετε

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε αυτό το web site

Εργαστήρια

Το 1ο ΣΕΚ έχει στη διάθεση του τρία εργαστήρια τα οποία μπορεί να τα διαθέσει για τα μαθήματα συνεργαζόμενων σχολείων. Μαθητές της πρώτης ΄Τάξης ασχολούνται κυρίως με εισαγωγικά μαθήματα στη χρήση Η/Υ ενώ μαθητές μεγαλύτερων τάξεων προσανατολίζονται σε μαθήματα εξιδικευμένα όπως

Για τους μαθητές του τομέα Πληροφορικής υπάρχουν αντίστοιχα εργαστήρια και παρακολουθούν μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ.

Θα θέλαμε να δώσουμε μία κατά το δυνατό παρουσίαση των διαφορετικών ονομασιών που κυκλοφορούν γύρω από τη Πληροφορική και να κάνουμε ένα γρήγορο διαχωρισμό ώστε να μπορείτε να κάνετε τη διάκριση και ίσως να ασχολειθείτε με ότι βρείτε πιο ενδιαφέρον.

Γενικά υπάρχουν τρία πεδία που συσχετίζονται με τους υπολογιστές:

Information Technology - Συνήθως συναντάμε το πεδίο αυτό με όρους όπως «Πληροφοριακά Συστήματα», «Διοίκηση Συστημάτων», ή «Business Information Systems".Είναι ένα πρακτικό πεδίο της μηχανικής και αφορά κατά κύριο λόγο τη λήψη υπάρχοντων στοιχείων υλικού και λογισμικού και το σχεδιασμό ενός μεγαλύτερου συστήματος ώστε να δώσει λύση σε μια συγκεκριμένη επιχειρηματική λειτουργία. Εδώ μπορείτε να μάθετε για κάποια βασική θεωρία πληροφοριών, εφαρμοσμένη θεωρία των μαθηματικών ή όπως την τοπολογία δικτύου ή σχεδιασμό δικτύων, σχεδιασμό βάσεων δεδομένων, και άλλα. Ασχολείται με τη λήψη δομικών στοιχείων, όπως servers, λειτουργικά συστήματα, υλικό δικτύων και εφαρμογές λογισμικού, δημιουργώντας ένα ολόκληρο σύστημα για να λύσει ένα πρόβλημα (όπως η δημιουργία συστημάτων ERP (ανάπτυξη - σχεδιασμό - υλοποίηση).

Computer Science - Επιστήμης Υπολογιστών - αυτό είναι ένα θεωρητικό πεδίο, με έμφαση στην μαθηματική βάση που διέπει τον σύγχρονο προγραμματισμό. Δηλαδή,ή επιστήμη των υπολογιστών είναι κυρίως προσανατολισμένη στο λογισμικό, καθώς ασχολείται με την ανάπτυξη νέων αλγοριθμικών τρόπων επίλυσης προβλημάτων. Οι εν λόγω αλγόριθμοι τότε υλοποιούνται με τη βοήθεια λογισμικού. Εδώ θα μάθετε για τις βασικές αρχές των γλωσσών προγραμματισμού, μια μεγάλη ποικιλία της θεωρίας πληροφοριών και θεωρίας αλγορίθμων (αλλά και γραμμική ,διακριτή θεωρία μαθηματικών), πώς να σχεδιάζετε ένα πρόγραμμα λογισμικού, και πώς να διευθύνειτε μια επιτυχή ομάδα ανάπτυξης λογισμικού.Η Επιστήμης Υπολογιστών μπορεί να περιλαμβάνει επίσης στοιχεία όπως compiler και λειτουργικών συστημάτων σχεδιασμού και υλοποίησης.

Computer Engineering - Μηχανικών Υπολογιστών - αυτό είναι ένα πεδίο μηχανικής υλικού. Σε μερικά Πανεπιστήμια το αντιμετωπίζουν σαν εξιδίκευση του τομέα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.Το πεδίο αυτό διδάσκει τον σχεδιασμό των κυκλωμάτων (hardware), καθώς και τη συναρμολόγηση των στοιχείων αυτών σε ένα ευρύτερο σύστημα υλικού. Περιλαμβάνει θεωρία πληροφοριών,electrical engineering, σχεδιασμό VLSI και ψηφιακή λογική. Στο τομέα αυτό θα εμπλακείτε με το σχεδιασμό επεξεργαστών και ολοκληρωμένων κυκλωμάτων(chip) και θα μάθετε επίσης προγραμματισμό σε χαμηλό επίπεδο (Low Level) (συνήθως για firmware). Στην ουσία, ο τομέας περιλαμβάνει την δημιουργία των συσκευών υλικού που προορίζονται να εκτελέσουν μια πολύ συγκεκριμένη λειτουργία (π.χ. ένα μόντεμ, έναν επεξεργαστή, ένα τσιπ DRAM, κλπ.)

Θα συμπεράνουμε ότι το φάσμα επιλογών είναι πολύ μεγάλο και περιέχει θέματα που κατακλύζουν το σύγχρονο πολιτισμό με ένα επίσης ογκώδες εργατικό δυναμικό.