Pastoraal‎ > ‎

zondag 2 september 2018 - Bevrijdingsherdenking

Geplaatst 27 aug. 2018 00:00 door Vrije Basisschool De Vaart   [ 25 okt. 2018 06:44 bijgewerkt ]
Op zondag 2 september kwam, vroeg in de morgen, een grote groep mensen samen aan de hoek van de Veldstraat en de Weidestraat. Daar werd een nieuw monument ingehuldigd dat een stukje oorlogsgeschiedenis vertelt van de bevrijdingsdagen van Moerbrugge in de late zomerdagen van 1944. De kinderen van De Vaart, enkele leerkrachten en de directeur namen actief deel aan het gebeuren.
Het is geen nieuw monument, maar een geherwaardeerd element dat jaren te zien was op de oprit van Roger Standaert, een bewoner op het einde van de Veldstraat. De man maakte als 14-jarige jongen de oorlogsstrijd van heel dichtbij mee en verwerkte na de oorlog al zijn emoties in een persoonlijk werk. Het spreekt over angst en verdriet maar ook over hoop en toekomst.
Het houten kunstwerk dreigde verloren te gaan met de verbouwing van het huisje. Maar de nieuwe eigenaars en familie gingen akkoord met de heroprichting op een mooie plaats in de straat. Dank aan iedereen die dit bewerkstelligde.
Wanneer het plantseizoen er aankomt, wordt de site nog verder afgewerkt met begroeiing en onze leerlingen van De Vaart zullen er een suikeresdoorn aanplanten, verwijzend naar het blad op de Canadese vlag. Meer nieuws volgt.

Diezelfde dag waren veel kinderen, ouders en leerkrachten ingegaan op onze oproep om deel te nemen aan de bevrijdingsherdenking op het vredesplein aan de brug.
Een citaat uit de toespraak van de directeur:
“Dit vredesplein ligt tussen twee bruggen, bruggen van beton en staal. Vandaag spreken wij over een brug naar de toekomst, een brug van de ene naar de andere mens. Dit is geen eenvoudige opdracht. Het is als woelig water. We moeten elkaar gevoelig blijven maken voor de weg naar samenwerken, naar vriendschap en vrede. De kinderen doen dit vandaag op hun eigen manier.”
Toen de kinderen en de ouders zelf een vredesplein uitbeeldden (met zeepbellen, linten, ballonnen en bruggen), werd het stil. De boodschap was duidelijk: met z’n allen moeten we bruggenbouwers worden in ons gezin, in onze familie, in uw onze buurt, in ons land, in de wereld.

Deze wens werd ook uitgedrukt op een aandenken aan de bevrijdingsherdenking.


https://photos.app.goo.gl/5qtPecQMUk6LMf7S6    https://photos.app.goo.gl/5qtPecQMUk6LMf7S6