Actua

     
Klik onderaan bij bestanden om ons schoollied te beluisteren!

Zondag 14 mei 2017 - Welkom, lieve Charles!

Geplaatst 15 mei 2017 12:55 door website De Vaart

Op moederdag, zondag 14 mei, hebben juf Marieke (K3B) en Dimitri hun zoontje Charles verwelkomd, een broertje voor Maurice!

Een dikke proficiat!


Vrijdag 5 mei 2017 - Gezonde maaltijden in VBS De Vaart

Geplaatst 5 mei 2017 02:27 door website De Vaart   [ 5 mei 2017 02:29 bijgewerkt ]

Beste ouder

Sinds dinsdag 18 april zijn er enkele wijzigingen van kracht betreffende de productie en de levering van de schoolmaaltijden. De leerlingen van de lagere afdeling werden daarover geïnformeerd.

De maaltijden worden nog steeds geleverd door Sodexo maar geproduceerd en geleverd vanuit een vernieuwde keuken in Ronse. Deze keuken beschikt over de allernieuwste keukenapparatuur om gezonde, evenwichtige maar ook veilige maaltijden te bereiden. De keuken in Beernem houdt heel binnenkort op te bestaan.

Het kookproces is veranderd.

De soep wordt dagelijks bereid met verse basisgroenten. De aardappelen en de groenten worden voortaan gestoomd i.p.v. gekookt. Deze werkwijze garandeert het optimaal behoud van vitaminen en mineralen, wat primordiaal is voor de groei van uw kind(eren). Deze wijzigingen kunnen mogelijks een impact op de smaak van de maaltijden teweeg brengen. Sedert enkele maanden werkt de grootkeuken met een lokale leverancier voor biologische groenten en fruit.

Er wordt sterk ingezet op de voedselveiligheid.

De soep wordt getransporteerd in vernieuwde isolerende containers met soepzak. De warme maaltijden worden geserveerd vanuit speciale schalen waardoor de temperatuur van de maaltijden (minstens 65 graden) maximaal behouden wordt. Als MOS-school is het belangrijk te weten dat deze schalen recycleerbaar zijn.

De vernieuwde keuken beschikt tevens over een “Smiley“ van het FAVV waaruit blijkt dat de productie van de maaltijden streng maar correct gecontroleerd en opgevolgd wordt.

Onze kinderen kijken met een kritische blik naar de kwaliteit, de smaak en de presentatie van de maaltijden. Ze krijgen de kans om kennis te maken met nieuwe smaken en voedingsmiddelen. Voor sommigen duurt het wel even voor ze de nieuwe smaken te pakken krijgen. We geven hen de tijd om “de smaaksensatie” te ervaren.

Het blijft onze hoofdbekommernis om uw kind(eren) dagelijks een evenwichtig en smakelijk menu aan te bieden. De menuplanning is steeds te raadplegen op de website van de school.

Met vriendelijke groeten

Dirk Van de Caveye
directeur

Vrijdag 28 april 2017 - De Noodcentrale leert kinderen in Moerbrugge het belang van het 112-nummer

Geplaatst 28 apr. 2017 00:40 door website De Vaart   [ 28 apr. 2017 00:41 bijgewerkt ]

Het VRT-programma bezoekt negen Belgische scholen om de kinderen het noodnummer 112 te leren kennen.We zien de leerlingen van klas 5A met meester Frederik Duyck, directeur Dirk Van de Caveye, burgemeester Jan de Keyser, schepenen Els Roelof en Katrien Talloen, Naomie en Pieterjan van De Noodcentrale en Eva Burm, coördinator van het project van de Federale Overheidsdienst. © PH

Tussen 18 april en 18 mei gaat de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken met de Federal Truck op tournee door België. Het thema is de 112 kids-campagne, waarbij kinderen leren hoe ze levens kunnen redden door het nummer 112 te bellen. De leerlingen van negen Belgische lagere scholen zullen na het bezoek het noodnummer 112 alvast niet meer vergeten en nog beter weten wat je moet zeggen wanneer je een noodnummer belt. Vandaag was het Vrije Basisschool De Vaart uit Moerbrugge die als enige West-Vlaamse school de bus mocht ontvangen. Naomie en Pieterjan van het VRT-programma De Noodcentrale, dat vanavond voor de laatste keer wordt uitgezonden om 20.37 uur, leerden twaalf klassen van de school op een interactieve manier hoe het moet.

(PH)

Meer nieuws komt vrijdag in het Brugsch Handelsblad

Vrijdag 28 april 2017 - KiKoMo blijft zingen

Geplaatst 28 apr. 2017 00:31 door website De Vaart   [ 28 apr. 2017 00:41 bijgewerkt ]

Vorig jaar was het even onzeker of het kinderkoor KiKoMo kon blijven bestaan nadat Caroline Verhaeghe en Frederik Duyck na 20 jaar inzet, ophielden met het Moerbrugs koor te leiden en te bezielen. Opvolging van dit enthousiaste duo stond niet meteen klaar. Een oproep in tal van kranten en nieuwsbrieven bracht echter soelaas. Winny Schoonbaert en Danyon Verhaege boden zich aan. Na enkele geslaagde repetities en optredens bracht het koor op 24 maart een geslaagd lenteconcert. Voortzetting van het koor is verzekerd.

"Ik ben ontzettend blij dat het koor kan blijven bestaan", vertelt voorzitster Els Naessens, "Winny en Danyon zullen blijven kleur geven aan KikoMo. Juf Caroline en meester Frederik die het koor vele jaren hebben begeleid, zijn zelfs bereid om hen als goede raadgevers te blijven steunen. Dat doet deugd. Data en concrete uren van repetities zijn weliswaar veranderd van donderdag naar maandag maar de muziek en het gezang van die enthousiaste bende zal blijven weerklinken in VBS De Vaart en ver daarbuiten. 56 kinderen hebben ingetekend voor het koor. Vanaf dit jaar kan men al starten vanaf het tweede leerjaar. Vorige jaren was dit vanaf het derde. We zijn nog verder op zoek naar mensen die het bestuur kunnen aanvullen en ondersteuning willen bieden tijdens de optredens."

"Ik ben de mama van Rane en Senn Van Laethem die hier school lopen in VBS De Vaart", stelt Winny Schoonbaert zich voor. "Ik heb vroeger nog in een koor gezongen en heb 10 jaar dwarsfluit gespeeld. Ik heb zingen altijd leuk gevonden en het laatste jaar ben ik met viool gestart. Ik kreeg door KiKoMo de kans om al deze zaken te gebruiken en ik maak er ook mijn twee kinderen enorm blij mee. Dat was toch ook een doorslaggevende factor. Ik was behoorlijk zenuwachtig om het van onze vorige 'titanen' over te nemen, moet ik zeggen. Juf Caroline en meester Frederik zijn zo graag gezien door de kinderen, en brachten zo'n mooie stukjes. Danyon en ik proberen om een goeie mix te maken van het oude en vertrouwde KiKoMo, maar met onze handtekening. Het lenteconcert van 24 maart was alvast al een succes. We hebben nu ook een start gemaakt met het inbrengen van instrumenten. Voor het eerst dit jaar speelden er drie kids op hun blokfluit. We willen dit zeker meer gaan doen en alle muzikale talenten van de kinderen gaan benutten."

"We hebben een heel goede groep. We zijn niet selectief, iedereen die graag zingt en wil zingen is welkom. Ik verwacht gewoon inzet van hen. Niet alleen in de repetities, ook in de uitvoeringen en zeker naar aanwezigheid toe. Dat herhaal ik regelmatig eens. Voor mij is het engagement voor KiKoMo één van mijn beste beslissingen. Ik vind het heel fijn om het koor, samen met Danyon, te leiden en ik hoop dat de kinderen er even enthousiast over zijn als ik. Ik ben dan wel de dirigente, het is Danyon die de dragende kracht is van dit koor. Zonder zijn muziekkennis is er geen koor. De zang wordt aangeleerd met pianobegeleiding en ik zing de liedjes voor."

Danyon Verhaege is ook gebeten door de muziekmicrobe: "Als kind ben ik pas aan de late kant begonnen met muziek maar sinds ik ermee in aanraking kwam werd het een echte passie", vertelt hij. "Toen ik 14 was, ben ik dan ook gaan studeren aan de kunsthumaniora in Evergem en een paar jaar later aan het koninklijk conservatorium in Gent. Momenteel ben ik er ingeschreven als student piano. Ik ben altijd zeer blij om te zien hoe jonge kinderen bezig kunnen zijn met muziek en ik twijfelde dan ook geen moment om mij te engageren voor het kinderkoor KiKoMo. We zijn nu al in voorbereiding van de communiemis en de dankmis. We kregen echter al enkele leuke voorstellen die we verder gaan bekijken naar volgend jaar toe."

Ook directeur Dirk Van de Caveye is heel erg tevreden met de nieuwe koorleiders en de positieve respons van de kinderen en hun ouders. "Een zingende school is een blije school", vertelt hij, "En dat draagt zeker bij aan de sfeer en het welbevinden van de kinderen. Daar doen we het voor."


15 - 24 mei 2017 - Kunstmuseum De Vaart

Geplaatst 24 mrt. 2017 05:41 door website De Vaart   [ 24 mrt. 2017 05:41 bijgewerkt ]vrijdag 24 maart 2017 - Lenteconcert

Geplaatst 16 mrt. 2017 04:01 door website De Vaart   [ 1 apr. 2017 02:56 bijgewerkt ]

vrijdag 10 maart 2017 - Verloren voorwerpen

Geplaatst 10 mrt. 2017 07:55 door website De Vaart   [ 10 mrt. 2017 07:55 bijgewerkt ]


Beste ouders

Kijk je eens goed naar alle voorwerpen op de foto's, aub? Herken je iets van jouw zoon of dochter, kom het snel ophalen op het secretariaat!

Bedankt! De directeur

Dinsdag 7 maart 2017 - Fitte en gezonde school

Geplaatst 7 mrt. 2017 04:13 door website De Vaart   [ 24 mrt. 2017 05:48 bijgewerkt ]


Maart = gezondheidsmaand in VBS De Vaart

Na een deugddoende krokusvakantie werd de schoolweek vol nieuwe energie gestart. Die energie zal nodig zijn, want we werden meteen voor een uitdaging geplaatst. De coördinerend directeur, Chris Claeys, wil graag nagaan of het wel klopt dat wij zo’n fitte en gezonde school zijn. Onze directeur herhaalt dat vaak en pakt daar graag mee uit, maar dat zou ze wel eens bewezen willen zien.

In de maand maart wordt iedereen uitgedaagd om mee te werken aan een gezonde en fitte levensstijl. Bij elke week hoort een nieuwe opdracht. Als we er samen in slagen, mogen we ons een gezonde en fitte school noemen!

4 uitdagingen!

1ste uitdaging: Gezonde tussendoortjes
Week van 7 maart t.e.m. 10 maart

We worden uitgedaagd om een hele week lang gezonde tussendoortjes mee te brengen naar school: fruit, gezonde koekjes bijv. zonder chocolade… Ook wie jarig is, kan trakteren met fruit of een gezonde cake. Denk ook aan gezond beleg tussen de boterhammen.


2de uitdaging: Red je rug
Week van 13 maart t.e.m. 17 maart

Wat zit er allemaal in jullie boekentas? Heb je alles wat erin zit ook écht nodig thuis of op school? In deze week zal de juf of de meester extra aandacht besteden aan een goede zit- en werkhouding. Let er vooral op dat je elleboog op de bank rust als je schrijft, dat je met een rechte rug zit en je beide voeten plat op de grond staan. Je wordt dus uitgedaagd om zorg te dragen voor jouw rug.

En … vergeet ook deze week de gezonde tussendoortjes niet!

3de uitdaging: Gezonde drankjes
Week van 20 maart t.e.m. 24 maart

Op woensdag 22 maart is het wereldwaterdag. In die week word je uitgedaagd om enkel gezonde drankjes mee te brengen naar school. De juf of de meester zal onverwacht de drankencirkel bovenhalen. Dus geen rode en zo weinig mogelijk oranje drankjes! Drink enkel gezonde drankjes zoals water, ecosap, melk.... En vergeet niet: ‘water is de beste dorstlesser’! Ook bij onze boterhammen nuttigen we een gezond drankje.

Denk je ook nog aan de vorige uitdagingen?


4de uitdaging: Voldoende bewegen
Week van 27 maart t.e.m. 31 maart

Bewegen is gezond! Meer bewegen en sporten maken ons fitter en gezonder. “Elke dag een flinke portie beweging” is de 4de uitdaging. Denk maar aan de bewegingstussendoortjes, stappen of lopen, dansen… In die week maken we er extra werk van.

We hebben natuurlijk blijvende aandacht voor onze vorige uitdagingen.

In de kleuterafdeling worden de vier uitdagingen aangegeven in het heen-en-weer-mapje. Een kaart wordt elke week aangevuld met een nieuwe sticker. De kaart blijft dan ook de hele maand maart in het mapje.
VBS De Vaart = een fitte en gezonde school

Samen gaan we ervoor!

Maandag 6 februari 2017 - Een gezonde geest in een gezond lichaam L3-L6

Geplaatst 2 feb. 2017 00:34 door website De Vaart   [ 7 feb. 2017 02:42 bijgewerkt ]


https://goo.gl/photos/Y25FfswsM6GaCCxa7Beste ouders

Graag willen wij u informeren over een nieuwe bewegingsactiviteit  waarmee wij starten op maandag 6 februari.

Onze leerlingen zitten een heel groot deel van de schooldag op de schoolbanken of staan op de speelplaats. We willen onze kinderen bewust maken dat ze voldoende moeten bewegen om tegengewicht te bieden aan al dat zitten/staan. Voldoende lichaamsbeweging nemen, maakt je fit en gezond. Ideaal is om tijdens de dagelijkse activiteiten voldoende beweging in te lassen.

Daarom gaan alle leerlingen van het 3de t.e.m 6de leerjaar tweemaal per week 15 minuten lopen of wandelen in de frisse buitenlucht en dit onder begeleiding van twee leerkrachten.

  •  Voor de leerlingen van L3 en L4 gebeurt dit telkens op maandag- en donderdagmiddag.
  •  De leerlingen van L5 en L6 komen op dinsdag en vrijdag aan bod.  
  •  Start: 12.50 uur aan de schoolpoort
  •  Terug op school: 13.10 uur

De leerlingen wandelen/lopen in een welbepaalde lus. Zo kan de afstand duidelijk bepaald worden en blijft het toezicht ten allen tijde bewaard. Ieder kind start op zijn of haar tempo. De kinderen worden aangemoedigd om te lopen maar de meesten zullen “stappen en lopen” combineren. Dat is ook goed!

Sportkledij is niet nodig. Op die dag sportieve schoenen dragen, kan natuurlijk wel een meerwaarde betekenen.

In geval van regenweer gaat deze activiteit niet door.

Hopelijk is iedereen dit laagdrempelig initiatief genegen. Wandelen of lopen is zeer eenvoudig en bovendien zeer goed voor het lichaam en de concentratie. De leerlingen zullen nadien meer energie hebben om de volgende lessen aan te vatten. Het is dus gezond voor ‘body and mind’!

Met vriendelijke groetenHet schoolteam van VBS De Vaart


Dinsdag 31 januari 2017 - Dag van de directeur - Hoedje af!

Geplaatst 31 jan. 2017 01:42 door website De Vaart   [ 31 jan. 2017 01:42 bijgewerkt ]

1-10 of 99

Ć
De Vaart - Schoollied 2016-2017.mp3
(6285k)
website De Vaart,
13 sep. 2016 05:49