SAMWeeDeetje‎ > ‎

Nieuwsarchief

Informatieblad Stad Zottegem december 2016

Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans

Record aantal leerlingen voor de Stedelijke Academie Muziek Woord Dans Zottegem.

Dit schooljaar hebben zich maar liefst 1072 leerlingen ingeschreven in onze academie: een nieuw record voor SAMWD Zottegem.

Van deze 1072 leerlingen zijn er 110 kinderen en 35 volwassenen gestart met muziek in de lagere graad. Ook onze klassen Suzuki viool/altviool en muziekinitiatie zijn heel populair bij kinderen tussen 4 en 8 jaar. En ook de dynamische Jazz en lichte muziekafdeling zit in de lift. In totaal volgen er nu 789 leerlingen les in onze muziekafdeling.

Net zoals de muziekafdeling, doen ook de woord- en dansafdelingen het zeer goed. Steeds meer leerlingen vinden ook in deze richtingen de weg naar de academie: 103 in de woordrichting en 265 leerlingen in de dansrichting. Een belangrijk nieuw initiatief in onze dansafdeling is de jongensklas in de lagere graad. Heel wat leerlingen combineren ook verschillende artistieke opleidingen die onze academie aanbiedt.

Deze cijfers bevestigen de absolute waarde van het Deeltijds Kunstonderwijs in onze regio. De stad Zottegem mag hier terecht fier op zijn.

Ridderzaalconcerten seizoen 2016 – 2017

De “Ridderzaalconcerten” zijn een initiatief van de Stedelijke Academie Muziek Woord Dans Zottegem, het filiaal Oosterzele, CC Zoetegem en GC De Kluize.

De leraren van de academie zorgen voor gevarieerde en zeer gesmaakte kamermuziekconcerten in de stemmige Ridderzaal van het Egmontkasteel in Zottegem. Sinds 2014 wordt dit initiatief uitgebreid met twee concerten in GC De Kluize te Oosterzele. 

Met deze aperitiefconcerten wil de academie haar aandacht vestigen op haar maatschappelijke en culturele rol in de stad Zottegem, de gemeente Oosterzele en in de ruimere regio. Zij richt zich op een divers publiek van jong én oud waarbij klassiek en modern repertoire op een frisse en toegankelijke manier worden gebracht.

Ieder concert wordt uitgewerkt door een of meerdere leraren, allen ervaren professionele musici. Zij stellen een programma van een uur voor. Achteraf wordt een receptie aangeboden door de stad Zottegem of de gemeente Oosterzele.

 
Zondag 5 februari 2017 om 11u00, Ridderzaal Zottegem: Duobaan en Marieke De Maré

Duobaan is het duo van Barbara Ardenois, accordeonist, en Anneleen De Causmaecker, beeldend kunstenaar. Voor dit programma werken ze samen met Marieke De Maré, woordkunstenaar. Het wordt een voorstelling met muziek, woord en beeld.

Rollende knikkers, retroprojectoren waarop een plantje gelamineerd wordt, een dia van een vrouw en een gele bal, stuiterende pingpongballetjes, lucht, en hoe dat klank wordt in een accordeon en een verhaal, muzikaal verbeeld.

Zondag 15 januari 2017 om 11u00, GC De Kluize Oosterzele: Laure Van Wanzeele en Lester Van Loock

Laure en Lester vormen sinds september 2016 een pril duo. Het aperitiefconcert wordt hun eerste concert samen. Zij brengen o.a. één van de allermooiste liederencycli uit de liedkunst, “Frauenliebe und Leben”. Prachtige muziek van de hand van Robert Schumann op gedichten van Adelbert de Chamisso.  Soms bezonken en contemplatief; dan weer hartstochtelijk en heel poëtisch van sfeer. Verder brengen ze een Franse, eerder onbekende cyclus “Chansons de Monsieur Bleu”, gecomponeerd door Manuel Rosenthal. In het tweede deel van het aperitiefconcert komt het operarepertoire meer aan bod. Van Händel tot Mozart en Bizet. Een programma om naar uit te kijken. 

 
Totaalproject Muziek Woord en Dans door leerlingen hogere graad: Lang en Gelukkig

Lang en Gelukkig is een warme lappendeken van slapstick, conference, sing-a-long en magische transformaties. De sprankelende voorstelling is een verzameling van klassieke sprookjes en een parade aan bekende sprookjesfiguren. Maar niets is wat het lijkt. Assepoester wordt gekleineerd door haar boze stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje heeft een relatie met een boze wolf met imagoproblemen en prins Roderick wordt door zijn moeder uitgehuwelijkt.  

Alle ontwikkelingen komen tot een climax op het Grote Bal. Het publiek in de zaal hoeft allesbehalve stil te zijn: jong én oud mag meezingen, de helden op het toneel waarschuwen voor dreigend gevaar ("Kijk uit, achter je!") of eindeloos kibbelen met gemene snoodaards...  Wees gewaarschuwd: theatraal vuurwerk, spectaculaire acts of heerlijk flauwe grappen worden niet geschuwd!  

Onze drie afdelingen, muziek, woord en dans, spelen elk een voorname rol in dit totaalproject: alle instrumenten uit de academie zijn vertegenwoordigd, er is klassieke en hedendaagse dans en de leerlingen woord hanteren virtuoos alle mogelijke stijlen.

Vrijdag 10 maart 2017 om 20u00 en zaterdag 11 maart 2017 om 15u00
GC De Kluize
Sportraat 3,  9860 Oosterzele
Info & tickets: www.gcdekluize.be // toegang: 8 euro/ -19j: 6 euro