Bijeenkomst netwerk informatiemanagers 15 oktober 2015

Geplaatst 21 okt. 2015 04:22 door Leo Bakker   [ 5 nov. 2015 12:46 bijgewerkt ]
Op 15 oktober is het netwerk Informatiemanagers weer bij elkaar. geweest.
Het thema van die bijeenkomst was: “Het informatieplan, ict beleid op een hoger niveau!”

Doel van de bijeenkomst was om met elkaar na te denken over de manier waarop je in de instelling de realisatie van de onderwijsplannen en ambities optimaal kunt ondersteunen met de inzet van ict. Wat is daar voor nodig en vooral ook hoe doe je dat dan? Het ict-beleidsplan naar een hoger niveau getild, meer verbonden aan de strategische beleidsplanning van de instelling.

Drie instellingen presenteerden met verve hun aanpak van een informatiebeleid en informatieplanning. Dat waren bijdragen van:
  • Rob Smit, Novacollege
  • Marcel van Oorschot, Zadkine
  • Paul Tjallinks, Koning Willem 1 College
Uitgangspunt voor de bijeenkomst was vooral om ervaringen te delen, ervaringen uit de instellingen zelf en daartegen afgezet ook de ervaringen van een marktpartij, Delta Consulting. Roland Baks gaf ook een presentatie van een aanpak die zij in het mbo uitvoeren.
Belangrijke aspecten in alle bijdragen waren de rol van het Portfolio Project Management, de aansturing en uitvoering van de vele projecten. Nadeel van de aanpak was ook wel weer dat niet altijd duidelijk waar Informatiemanagement ophoudt en waar ppm begint. Het liep soms erg door elkaar.
Daarnaast was ook de rol van architectuur van belang. Enterprise architectuur, uitgangsprincipes die instellingsbreed een kader vormen voor wat wel en wat niet met ict gedaan wordt en op welke wijze.
Tot slot was het belang van de positionering van informatiemanagement ook een belangrijk aandachtspunt, mandaat en draagvlak hiervoor zijn cruciale elementen waarvoor vaak elke dag weer gestreden moet worden.

Het was een drukke bijeenkomst met meer dan 30 deelnemers. En het was een goede bijeenkomst met veel geanimeerde gesprekken, verschillende meningen en een positieve inzet van een ieder. Dat er aan het eind nog veel vragen overbleven kan ook niet anders. Maar bij de borrel en het buffet konden we het daar nog eens informeel rustig met elkaar over hebben. Hieronder kunnen alle bijdragen en presentaties alsmede wat leerpunten en vragen teruggevonden worden.
Leo Bakker, 5 november 2015
Ċ
Leo Bakker,
21 okt. 2015 04:47
ĉ
Leo Bakker,
5 nov. 2015 12:45
ć
Leo Bakker,
27 okt. 2015 01:56
ć
Leo Bakker,
27 okt. 2015 01:55
Comments