Hogyan változtatnak meg minket nehezen kezelhető gyermekeink?

„Ha gyerekeim lesznek, nem fogom engedni, hogy ezt csinálják.” Sok szülő hallotta már ezt a mondatot olyanoktól, akiknek még nincs gyerekük. Ilyenkor kedvesen mosolygunk és mélyen hallgatunk tudva, hogy egy emberi lény felnevelésének terhe nem érthető meg addig, amíg át nem éli valaki.

De létezik a megértésnek egy másik szintje is, amelyet csak azok sajátítanak el, akikre csemetéik mellett kivételes kihívások várnak. Gyermekeinket lehet kategorizálni „érzékeny” vagy „erős akaratú” jelzőkkel, megállapíthatnak autizmust vagy figyelemhiányos hiperaktivitás zavart náluk, és számtalan más nehézséggel nézhetünk szembe velük kapcsolatban. Bármi legyen is a probléma forrása, ezek a gyerekek általában nem követik a normális mintákat, nem illenek bele a sorba.

A testvéreikkel való kapcsolatuk is problémás lehet. A viselkedésük kiszámíthatatlan és szokatlan. Rendkívüli erőforrásokra, vezetésre és a sok türelem mellett különleges terápiaformákra van szükségük az ilyen gyerekeknek. Bármi legyen is a probléma forrása, ezekkel a gyerekekkel nehéz az élet. Természetesen szeretjük őket, ennek ellenére néha nem könnyű velük.

Ma, amikor a tökéletes családi pillanatokat másodpercek alatt rögzíthetjük, szerkeszthetjük és feltölthetjük a közösségi médiára, a szülők úgy érezhetik, hogy el kell takarniuk a családban zajló viharokat. A nem hívő kollégáink és szomszédjaink minden alkalommal, amikor csak találkozunk, hangoztatják gyermekeik sikereit; még a testvérek is a gyülekezetben követendő mintaként mutogatják családjaikat, hogy milyennek is kellene lennie egy „keresztyén” gyermeknek.

A szülők ezáltal úgy érezhetik, hogy a gyógyszeres kezelés, a családi terápia, az iskolai gondok és a kapcsolati problémák olyan tabutémák, amelyekkel egy „jó keresztyén család” nem találkozik. Az ilyen szülők segítség nélkülinek és időről időre reménytelennek érzik magukat. Ezek a problémák súlyosak, rányomják bélyegüket az egész család életére. Kedves Szülő! Talán nem gondolsz rá, de ezek a harcok téged is megváltoztatnak. Isten mindenfajta körülményt felhasznál, hogy megváltoztasson minket, beleértve a nehezen kezelhető gyermekeinket is.

Most négy utat, négy lehetőséget mutatunk, hogyan munkálkodik bennünk Isten nehezen kezelhető gyermekeinken keresztül.

1. Felszínre hozzák szívünk romlottságát

Ez a romlottság folyamatosan jelen van mind a két szülőben és a testvérekben is, de a problémás gyermek kihívásai gyorsabban és gyakrabban kihozzák a hibáinkat. Önzőségünk, büszkeségünk, szolgálni nem akarásunk és arroganciánk felszínre kerül, amikor a kihívásokkal teli gyerekek ellentmondást nem tűrő igényeivel szembesülünk. Talán üvöltesz, leszidod, ott hagyod, vagy más olyan dolgokat csinálsz, amelyekről szülővé válásod előtt úgy gondoltad, nem is lennél képes megtenni. A bűnünk lelepleződése nem kellemes látvány, mégis el tud vezetni Jézushoz, a bűnbánathoz. Isten pedig a rendszeres bűnbánatot és hitünket használja fel arra, hogy hosszú távon megváltoztasson minket.

2. Segítenek abban, hogy Isten képmását lássuk embertársainkban

Ha olyan gyerekekkel élünk, akik naponta kihívás elé állítanak minket, megtanulunk olyan tulajdonságokat is megdicsérni, amelyek talán nem azonosak a társadalom által elfogadott értékekkel. Talán a gyermeked nem kimagasló a tanulmányaiban, de nagyon jól bánik a kicsiny gyerekekkel, akik jól érzik magukat társaságában. Lehet, hogy a lányod küzd a hármasokért az iskolában, de irgalmassága túlcsordul a szükségben lévő emberek felé. Megtanuljuk értékelni a legalapvetőbb képességeket is. Felismerjük a bennük lévő jóságot, amire másként nem lett volna szemünk.

3. Együttérzésre tanítanak minket

Mivel viselkedésük sokszor szélsőséges, megtanulunk túllépni azon, hogy mit csinálnak, és arra keressük a választ, hogy miért csinálják. Viselkedésük mögött talán izgatottság vagy feszültség áll. Lehet, hogy az utóbbi időben átmentek valami nagy változáson. Figyelembe kell vennünk lelkiállapotukat, környezetüket, napjaikat. Ezáltal idővel megtanuljuk, hogy ugyanezen kérdéseket kell feltennünk minden más emberrel kapcsolatban is, akikkel találkozunk, legyen az felnőtt vagy gyermek. Az a nő például, aki melletted ül a munkahelyen, alapvetően gonosz, vagy valami trauma érte, ami kiváltja nála ezt a haragot? A boltban a pult mögött álló eladó arrogáns viselkedésével büntetni akar téged, vagy rajtad tölti ki saját frusztrációját, amelyet a testében levő fájdalom okoz? Mivel már átéltük saját gyermekeinknél ezeket a küzdelmeket, könnyebben megértjük mások felszín alatti problémáit, és képesekké válunk az együttérzésre irántuk.

4. Imádkozni tanítanak

Nem irányíthatjuk egyetlen gyermekünk életét sem teljesen, még kicsi korukban sem, ezt ösztönösen tudjuk. De a gyermekeinkkel járó kihívások még inkább tudatosítják ezt bennünk. Mivel a szükségeik nagyok és gyakran különlegesek, ezért nagyot és különlegeset kell kérnünk imáinkban. Ugyanakkor arra kényszerítenek, hogy magunkért is imádkozzunk. Mivel szülőként hamar elérjük fizikai és szellemi képességeink határát, rákényszerülünk, hogy több türelemért, akaraterőért és bölcsességért imádkozzunk naponta. Legközelebb, amikor a konyhában állsz, miközben gyermeked magán kívül üvölt melletted, állj meg egy percre a vihar után, hogy fellélegezz! Gondold végig, hogy mit is éreztél abban a helyzetben! Talán Isten megmutatja bűneidet, és megengedi, hogy megbánd azokat, hogy ezáltal nagyobb együttérzést mutass legközelebb a gyermeked felé. A változás talán lassan megy végbe, de Isten használni fogja gyermekeinket a mi életünkben, hogy hasonlóvá váljunk Jézushoz.

Christine Gordon https://www.thegospelcoalition. org/article/4-ways-changing-you/