Φώτης Βελισσαράκος 

Αναπτυξιακός Οπτομέτρης, COVD Associate


View Fotis Velissarakos's profile on LinkedIn


Σύντομη παρουσίαση

Με αρχικό ενδιαφέρον στην Αθλητική Όραση, παρακολούθησε το σύνολο των σεμιναρίων (7 θεματικές ενοτήτες) του Optometric Extension Program (OEP) την περίοδο 2000 με 2002 στην Κοπεγχάγη (Δανία). Μέσα από τα ερεθίσματα των σεμιναρίων του OEP έγινε ξεκάθαρο ότι στην Ελλάδα υπήρχε μεγάλο κενό στη φροντίδα της λειτουργικής όρασης παιδιών και ενηλίκων που μόνο οπτομέτρες θα μπορούσαν να καλύψουν. Από το 2003 ώς σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με τον τομέα της οπτομετρικής αξιολόγησης και του Vision Training έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς εκατοντάδες προγράμματα in-office therapy κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών με δυσκολίες στο σχολείο που οφείλονται εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε οπτική δυσλειτουργία, σε περιπτώσεις στραβισμού και αμβλυωπίας, δυσλειτουργιών διόφθαλμης όρασης, αθλητικής όρασης, κ.α.


Το 2009 βρέθηκε στο Idaho, ΗΠΑ (Special Olympics World Winter Games) για εκπαίδευση με στόχο την εθελοντική του συμμετοχή ώς κλινικός διευθυντής (Οπτομετρών) του προγράμματος Healthy Athletes στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics που έγιναν το 2011 στην Αθήνα. Η κλινική Opening Eyes με την εθελοντική συνεισφορά περίπου 80 οπτομετρών από Ελλάδα, εξέτασε 2500 αθλητές από όλο το κόσμο. Την περίοδο που βρισκόταν στις ΗΠΑ επισκέφτηκε διάφορα οπτομετρικά γραφεία σημαντικών οπτομετρών σε Βαλτιμόρη και Ουάσινγκτον για παρατήρηση συνεδριών Vision Training.


Από το 2013 διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια οπτομετρίας γύρω από τους τομείς εξειδίκευσης του. Σκοπός μέσα από τα σεμινάρια είναι η ενεργοποίηση και καθοδηγήση οπτομετρών στην ενασχόληση με την αναλυτική οπτομετρική αξιολόγηση και το Vision Training καθώς και η μετάδοση της κλινικής και γενικότερης εμπειρίας που αποκτήθηκε από την αποκλειστική εφαρμογή της εξειδικευμένης οπτομετρικής παρέμβασης όλα αυτά τα χρόνια.Σύντομο Βιογραφικό

 • 1992 - 1995: Βασικές Σπουδές - Πτυχίο Οπτικού-Οπτομέτρη, IRSOO - Vinci 
 • 2000 - 2002: Μεταπτυχιακά Σεμινάρια
  Σχολή Οπτομετρίας Κοπεγχάγης (Δανία) σε συνεργασία με: 
  Baltimore Academy of Behavioral Optometry [US] & Optometric Extension Program Foundation [US]
  Courses
  The Art and Science of Optometric Vision Care, θεωρητικό course για την πραγματική διάσταση της όρασης και την αλληλεπίδραση της με την ανθρώπινη συμπεριφορά
  Vision Training I, αξιολόγηση και αποκατάσταση προβλημάτων της διόφθαλμης όρασης με την χρήση γυαλιών και οπτομετρικών ασκήσεων
  Vision Training II, αξιολόγηση παιδιών με λειτουργικά προβλήματα όρασης και προβλήματα οπτικής αντίληψης που επηρεάζουν την μάθηση. Σχεδιασμός προγραμμάτων αποκατάστασης.
  Vision Training III, αξιολόγηση και αποκατάσταση στραβισμού και αμβλυωπίας.
  Vision Training (ΑΒΙ), σε παιδιά και ενήλικες με επίκτητες κρανίο-εγκεφαλικές κακώσεις.
  Sports Vision - Ενίσχυση όρασης σε αθλητές.
  Clinical Application and Patients Management
  Συνολικές ώρες εκπαίδευσης σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο: 190 ώρες - Instructor: Paul A.Harris OD, FCOVD FAAO
 • Σεπτ 2002
  Βεβαίωση Αναγνώρισης Επαγγελματικών δικαιωμάτων Οπτομέτρη σε κράτος μέλος της ΕΕ (Δανία
  )
 • 19 - 28 Ιουνίου 2013
  Σεμινάριo: "Educational and Psychological Measurements in Special Education" by the Institute for Innovation and Creativity & State University of New York (SUNY). Instructors: Dr. Imran Riaz, psychologist and adjunct professor in SPED, Dr. Michael Castleberry, consulting diagnostician; a professor at George Washington University.
 • ICBO 2014, Birmingham UK 
  Pre-conference seminar (9-10 Σεπτεμβρίου 2014) 
  NORA clinical skills level 1 (Neuro Optometric Rehabilitation Association)
  Εκπαιδεύτριες: Susan Daniel, O.D. & Victoria Graham, DPT

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 • Ιδρυση ιδιωτικού γραφείου Οπτομετρίας “VISION TRAINING Institute” στη Νέα Ερυθραία - ΑΘΗΝΑ (Φεβ '03)
 • Sports Visual Screening 45 ποδοσφαιριστών απο τις ομάδες νέων του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ (Δεκ '07-Μαρ '08)
 • Εξωτερικός συνεργάτης ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ: Αντικείμενο: Ενίσχυση όρασης ποδοσφαιριστών από τις ομάδες των νέων (Δεκ '08 - Ιούνιος '09)
 • Special Olympics Winter Ganes, Boise-Idaho USA: Εκπαιδευτικό σεμινάριο και συμμετοχή στο πρόγραμμα Healthy Athletes-Opening Eyes SOLCIOE (6 - 10 Φεβ 2009)
 • Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Οπτομετρίας (Οκτ 2010)
 • Special Olympics - Δοκιμαστικοί Αγώνες /Αθήνα: Κλινικός Συν-Διευθυντής της κλινικής Opening Eyes του προγράμματος Healthy Athletes με σκοπό την εξέταση της όρασης των αθλητών των Special Olympics (30 Μαίου - 05 Ιουνίου 2010)
 • Special Olympics - Παγκόσμιοι Αγώνες /Αθήνα: Κλινικός Συν-Διευθυντής της κλινικής Opening Eyes του προγράμματος Healthy Athletes (25 Ιουνίου - 04 Ιουλίου 2011) 
 • Εξωτερικός συνεργάτης οφθαλμολογικού κέντρου "ΟΦΘΑΛΜΟΣ" του καθηγητή Σπύρου Γεωργαρά (Οκτ '11)
 • Screening Όρασης 35 παιδιών (3-5 ετ.), στον παιδικό σταθμό "ΝΤΟ-ΡΕ-ΜΗΣ" στον Πειραιά (30 Μαρ '11)
 • Screening Όρασης 47 παιδιών (5-8 ετ.), στα εκπαιδευτήρια "ΠΕΤΡΑΚΗ-ΒΑΛΣΑΜΙΔΟΥ" στον Πειραιά (22 Φεβ '13)
 • Παρουσίαση στο “10ο Ετήσιο Συνέδριο της Διαφορετικότητας στη Μάθηση” με τίτλο workshop “Μαθησιακές επιπτώσεις δυσλειτουργιών όρασης στα παιδιά (09 Μαϊου 2015) 
 • Special Olympics - Πανελλήνιοι Αγώνες /Λουτράκι: Κλινικός Συν-Διευθυντής της κλινικής Opening Eyes του προγράμματος Healthy Athletes (19-21 Απριλίου 2016) 
Στις συνεργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι επισκέψεις σε ειδικά τμήματα σχολείων και σε κέντρα αποκατάστασης παιδιών ως εξωτερικός σύμβουλος-συνεργάτης
Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται και οι συχνές ενημερώσεις δασκάλων σε Ελληνικά και ξενόγλωσσα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πάνω στον εντοπισμό παιδιών με προβλήματα όρασης που επηρεάζουν τη μάθηση (Workshop) καθώς και συμμετοχή σε συνέδρια γύρω από τη μάθηση και τις μαθησιακές δυσκολίες.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ 
Vision Training Institute 
 • "Διόφθαλμη Όραση, Οπτική Επεξεργασία. Οπτομερική Αξιολόγηση και Vision Training"
  Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5 κύκλοι του σεμιναρίου σε Αθήνα (4) και Θεσσαλονίκη (1) και ήδη έχει ανακοινωθεί ο 6ος κύκλος για το 2017. 
  Επιμέλεια και παρουσίαση σεμιναρίου: Φώτης Βελισσαράκος
  Αριθμός Οπτομετρών που το έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα: 79
  Αναλυτικές Πληροφορίες: ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
 • "Οπτικά Χαρακτηριστικά και Διάγνωση Ασθενούς με Στραβισμό"
  Προσκεκλημένη Εισηγήτρια: Samantha Slotnick OD, FAAO FCOVD 
  10 - 11 Οκτωβρίου 2015
  Αριθμός Συμμετεχόντων (Οπτομετρών): 15

 • "Διαγνωστικά Τεστ και Συνταγογράφηση. Ανάλυση Περιστατικών"
  Προσκεκλημένος Εισηγητής: Marc B. Taub, O.D, M.S, F.A.A.O., F.C.O.V.D
  Επιμέλεια-Σχεδιασμός: Φώτης Βελισσαράκος
  20 - 21 Φεβρουαρίου 2016 
  Αριθμός Συμμετεχόντων (Οπτομετρών):
  26
 • "Workshop Συνταγογράφησης. Εξεταστικές δοκιμασίες, Ανάλυση Περιστατικών & Πρακτική"
  Προσκεκλημένη Εισηγήτρια: Kellye Knueppel, OD, FCOVD
  Επιμέλεια-Σχεδιασμός: Φώτης Βελισσαράκος
  01 - 02 Απριλίου 2016 
  Αριθμός Συμμετεχόντων (Οπτομετρών): 29
 • "Η σημασία της όρασης στη μάθηση και το σχολικό περιβάλλον"
  Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε διάφορες ειδικότητες (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.). Έχει διοργανωθεί δύο φορές (2014 και το 2015) και σύντομα θα ανακοινωθεί και νέα ημερομηνία μέσα στο 2017.  
  Επιμέλεια και παρουσίαση σεμιναρίου: Φώτης Βελισσαράκος 
  Αριθμός Συμμετεχόντων μέχρι σήμερα: 30

  ΣΤΟΧΟΣ & ΌΡΑΜΑ
  Μέσα από το Vision Training Institute στόχος είναι να ενσωματωθούν στοιχεία της Συμπεριφοριστικής Οπτομετρίας και του Vision Training στις κλινικές πρακτικές του Έλληνα Οπτικού-Οπτομέτρη έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο γνωστή η επιστήμη της Οπτομετρίας στην Ελληνική κοινωνία, καθώς και η εξειδικευμένη διαχείριση του Οπτικού Οπτομέτρη στα λειτουργικά και αναπτυξιακά προβλήματα της όρασης. 
  Σε προσωπικό επίπεδο, στόχο αποτελούν η διαρκής επιμόρφωση και εξέλιξη στον τομέα του Vision Training καθώς και η ενσωμάτωση νέων επιστημονικών δεδομένων στην οπτομετρική πρακτική.