Informatie‎ > ‎

Ervaringen

In theorie klinkt extra Engels op de basisschool misschien wel leuk, maar hoe werkt het in de praktijk? Hieronder de ervaringen van Claire Mulder-Haan.
 


Door Claire Mulder-Haan, gespecialiseerde leerkracht op een vvto-school.
 

Mijn naam is Clair Mulder-Haan en ik heb het geluk tweetalig te zijn opgevoed. Mijn moeder komt uit Wales en de moeder van mijn vader ook. Ook mijn vader is tweetalig. Ik zeg geluk, omdat ik dagelijks de voordelen van mijn tweetaligheid mag ervaren.  Voor mijn studiekeuze twijfelde ik tussen tweede graads Engels of de PABO. Ik heb voor het laatste gekozen, omdat ik me met meer dan alleen een taal wilde bezig houden. In het basisonderwijs spreken mij juist de creatieve vakken enorm aan. Ik heb een tijdje op verschillende scholen gewerkt. O.a. regulier, Dalton, Montessori, en speciaal onderwijs. Op deze scholen vond ik het al heel leuk om Engels te geven. Ik maakte liever geen gebruik van de lesmethode maar koos er voor de kinderen het plezier om te spreken in een andere taal spelenderwijs wilde laten ervaren. Op de Groningse Schoolvereniging kwam een vacature voor een VVTO leerkracht Engels en zo ontstond voor mij de ideale baan waarin ik de combinatie had van Engels en basisonderwijs. 

 

Ik heb nu 6 jaar ervaring met het geven van Engels aan kinderen van groep 1 en 2. Ik heb me in deze periode o.a. bezig gehouden met de invoering van VVTO, opzetten van een leerlijn, methodes en leermiddelen uitzoeken. Daarnaast heb ik aan verschillende trainingen en bijeenkomsten m.b.t. VVTO deelgenomen.  Ik vind het leuk om mijn ervaringen met andere leerkrachten te delen. Samen met mijn collega Anita Roberts hebben we besloten onze kennis en ervaring te bundelen en deze middels nascholingen te delen met anderen.

 

Ik denk niet dat kinderen een taal uit een boekje moeten leren. Kijk hoe snel kinderen in staat zijn om tijdens een vakantie een andere taal te leren. Dit doen ze door spel. Gelukkig komen er steeds meer Engelse methodes op de markt gericht op jonge kinderen die zich wel proberen te richten op de praktische kant van de taalverwerving. Het digitale schoolbord is vooral een uitkomst. Leerkrachten kunnen dit nu inzetten om meer Engels de klas in te brengen doormiddel van filmpjes, spelletjes en liedjes.

 

Ik adviseer leerkrachten vooral om het zo leuk mogelijk te maken. Kinderen leren niet een taal omdat ze denken; “dat is handig of goed voor mij”. Kinderen leren een taal als ze de taal nodig hebben om iets leuks te doen. Kijk maar naar computer spelletjes. Heel veel kinderen in Nederland hebben hier geen enkele moeite met de Engelse opdrachten. Dus leerkrachten moeten uitdagende activiteiten bedenken waaraan kinderen heel graag willen deelnemen. Het taalleren moet zoveel mogelijk voor de kinderen op de achtergrond staan. 

 

Als de kleuters bij mij binnen komen vinden ze het soms spannend omdat ik geen Nederlands met ze praat. Maar na 5 minuten merken ze dat al niet meer. Het gebeurt wel eens dat ze na een uur vragen; “gaan we ook nog Engels doen”?! Er zijn kinderen die meteen Engelse woordjes gaan gebruiken; dat is vooral voor het thuisfront heel leuk. Er zijn ook kinderen die 2 jaar niets zeggen maar soms nog meer begrijpen dan de “kletskousen”. 

 

Kinderen vinden Engels leren heel gewoon maar tegelijk ontzettend leuk. Engels leren betekent namelijk heel veel leuke dingen doen en omdat ik dit via TPR (Total Physical Response) doe, betekent dit vaak activiteiten waar kleuters dol op zijn. Als leerkracht is het puur genieten, vergelijkbaar met de verwondering over hoe je eigen kind leert praten. Zo zie je bij kleuters in een korte tijd opnieuw iets magisch gebeuren. Ze leren met zoveel gemak een tweede taal maar je weet dat je ze iets meegeeft waar ze een leven lang van profiteren.
 
 
Bent u ouder van een kind dat vvto-Engels krijgt, of op een andere wijze betrokken bij een school waar vroeg Engels wordt gegeven en wilt u uw ervaringen ook delen? We horen graag van u! Neemt u alstublieft contact met ons op via de mail.