Sajtóvisszhang


posted 22 Sep 2010, 01:31 by Krisztina Radosavljevic-Szilagyi   [ updated 22 Sep 2010, 01:48 ]


Konferencia az internetes szólásszabadságról Budapesten - MTV Híradó

posted 21 Sep 2010, 05:47 by Krisztina Radosavljevic-Szilagyi

Az internet és a szólásszabadság viszonyát, az internetes tartalmak korlátozásának nemzetközileg egyre elterjedtebb gyakorlatát vitatják meg a Közép-Európai Egyetem (CEU) és a Google által közösen szervezett háromnapos budapesti konferencián.

CEU-Google konferencia az internetes szólásszabadságról

posted 21 Sep 2010, 05:42 by Krisztina Radosavljevic-Szilagyi

Az internetes tartalmak korlátozásának egyre elterjedtebb gyakorlatát vitatják meg a Közép-Európai Egyetem és a Google által közösen szervezett háromnapos budapesti konferencián.

A hétfői előkészítő műhelybeszélgetések után a konferenciát hivatalosan kedden nyitotta meg John Shattuck, a CEU rektora. Köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy egyeteme a szabad kifejezés laboratóriuma, melyet egy elnyomó rendszer romjain hoztak létre. Mint mondta, akár az internet, a CEU is határokon átnyúlik, diákjai a világ minden részéről érkeznek.

Kifejtette, hogy az internetes szólásszabadságért folytatott küzdelem rendkívül összetett és állandó érdekellentétektől - így a biztonság, a privát szférához való jog és a kifejezés szabadsága gyakori ütküzésétől - terhes.

A CEU rektora után David Drummond, a Google alelnöke köszöntötte a résztvevőket. Drummond arról beszélt, hogy az internetes tartalmakat egyre több ország korlátozza valamilyen mértékben: míg 2002-ben még csak négy ilyen állam volt a világon, addig ma már negyven. Drummond hangsúlyozta: a Google célja a szabad önkifejezés és az információhoz való hozzáférés lehetőségeinek lehető legnagyobb mértékű kiterjesztése, a szabad, nyitott és biztonságos internet megvalósítása.

http://www.hir24.hu/it-mobil/139171/ceu-google-konferencia-az-internetes-szolasszabadsagrol.html

Hogyan szűrik a kormányok az internetes tartalmakat?

posted 21 Sep 2010, 05:35 by Krisztina Radosavljevic-Szilagyi   [ updated 21 Sep 2010, 05:38 ]

Az internet szabadságáról tartanak háromnapos konferenciát Budapesten a Google és a Közép-Európai Egyetem (CEU) szervezésében. Kedden az internetes tartalmak szűrése volt a legfontosabb téma a rendezvényen.

Rob Faris az amerikai Open Net Initiative nevű szervezet képviseletében beszélt kedden a kormányzati internetszabályozásról. Faris különböző országok eljárását vizsgálta, és a befolyásolás, a tartalomszűrés három generációját különítette el.


"Mindenki ott van, aki él és mozog..."

posted 21 Sep 2010, 03:16 by Krisztina Radosavljevic-Szilagyi

Mindenki ott van, aki él és mozog a szólásszabadságért küzdők közül az „Internet, szabadon” (Internet at Liberty) konferencián, amelyet a Közép-európai Egyetem (CEU) és a Google szervezett.

A konferencián nemcsak arról van szó, hol és milyen formában korlátozzák az internetezők szabadságát, hanem arról is, hogy ez ellen az érintettek hogyan küzdenek, és a jövőben az iparág résztvevői számára mi a következő lépés, amellyel az alapvető emberi szabadságjogot, a szólás szabadságát támogatják.

Kate Coyer (CEU) és Bob Boorstin (Google) nyitotta meg hétfőn a konferenciát. Az első délután a felkészítő workshopokkal indult, bemutatva, milyen eszközökkel lehet kampányolni a szólásszabadságért az interneten. Hogyan emelik fel a hangjukat vagy az egerüket az internetezők a szabadságukért, ha meg kell kerülni egy központi szerv által felállított akadályt. A konferencián való részvétel iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a szervezők úgy döntöttek, élő közvetítésre is szükség lesz azok számára, akik nem fértek be.

http://hg.hu/blog/10400-internet-szabadon-konferencia-a-ceu-n

1-5 of 5