Wie is wie?

Met "Nacht der Ontmaskering" vierden we in 2010 ons eerste jubileum. Na een jaartje van rust en bezinning was dat namelijk de vijfde productie waarmee we op de planken stonden. Zes jaar daarvoor ontstond op een woensdagnacht in het licht benevelde brein van Bart en Frank een bijzonder idee: de één wilde nog wel eens een keertje toneel spelen, terwijl de ander zoiets best eens van dichtbij wilde meemaken. Plannen werden gesmeed, vrienden en kennissen aangesproken, een geschikte locatie gezocht en zo ontstond Platho. Zonder echte vastomlijnde toekomstplannen startte men in 2004 met de eerste repetities van "Nacht zonder dageraad", een spannend toneelspel dat zich afspeelde aan het IJzeren Gordijn. De Zolder liep drie keer vol en dat stimuleerde ons om verder te gaan op de ingeslagen weg, d.w.z. in het gezellige, intieme kader van het jeugdhuis een eerder ‘serieus’ toneelstuk brengen. Geen grootse plannen of hoge ambities, maar gewoon degelijk amateurtheater aanbieden. Het tweede stuk dat we brachten was "Je zult leven", een aangrijpend, waargebeurd verhaal over een joodse man, die in zijn jeugd ooit uit levensbehoud bij de Hitlerjügend belandde. In onze derde productie, "Sloep zonder visser", zochten we ons heil in het hoge noorden. Daar kwam een meedogenloos zakenman tot inkeer en vond er de ware liefde. Na deze romantische uitstap trachtten we opnieuw te variëren. Vandaar dat we een jaar later opteerden voor een avondvullend programma met vier eenakters die samen één geheel vormden: "Bezoekuur", over mensen aan de rand van de samenleving. Na deze intense opvoeringen hadden we even tijd nodig om te bekomen. Een rustpauze van een jaar bleek geen overbodige luxe.

Hieronder vindt u een lijst met alle mensen die ooit mee"deden".

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur

Nacht der ontmaskeringBart Van Loenhout 


24/04/1967
Man van oud-leerkracht.
Speelde in zijn studententijd op het college in Essen reeds toneel alsook in de beginjaren ’90 met het gezelschap Mont Noir van Jef Boden.
                                         De meest imposante verschijning van het gezelschap. Als hij een hoofdrol opeist, wat regelmatig gebeurt, durft niemand weigeren. Het lijkt soms wel of de Duvel in hem huist, en daar ga je nu eenmaal best niet tegenin.
Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur

Nacht der ontmaskering


Kathleen Pockelé 

(foto's van Kathleen)
26/06/1971 

Leerkracht.
Speelt reeds verscheidene jaren jaarlijks toneel met de KAV van Horendonk en vroeger als student was ze te zien in toneelstukken van het Sint-Jozefinstituut in Essen.
Is het meest serieuze lid van Platho. Een lachje zal je zelden zien. Een van de (belangrijkste) redenen dat we moeilijk een blijspel kunnen opvoeren.Nacht zonder dageraad


Kim Van Gastel

(Foto's van Kim)
 ° 26/08/1993 

Oud-leerling en dochter van leerkracht.
Speelt thuis (en op school?) af en toe wat komedie, maar "Nacht zonder dageraad" was het eerste “serieuze” stuk waarin ze meespeelde. Als jongste telg was ze tevens ook het zonnetje van de groep. Daar waar de rest meer dan twintig repetities nodig had, klaarde zij de klus met een vijftal. Van een natuurtalent gesproken!

Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur


Lut Claessens


° 16/03/1964
Leerkracht. 
Haar toneelervaring beperkt zich tot een toneelstuk op de lagere school, beweert ze zelf. Wij hebben echter een sterk vermoeden dat ze op school zowat dagelijks toneel speelt.
Als ze er soms wat vermoeid uitziet de avond van de voorstelling, is dat vanwege de vele slapeloze nachten voorafgaand aan de première.Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur


Griet Peeters


° 18/03/1972
Oud-leerkracht.
Vroeger nog toneel gespeeld bij EJA. Als jongste volwassen vrouw van het gezelschap stond zij er op de rol van de jonge, dynamische Jolan te mogen vertolken. Met een groot inlevingsvermogen kwijt ze zich uitstekend van deze taak. Er is zelfs geen schmink nodig om haar 10 jaar jonger te maken! Enige probleem is dat ze zich in bepaalde scènes soms niet volledig durft laten gaan in haar rol als zwaar verliefde, pas gehuwde vrouw. Haar man staat als licht- en klanktechnicus immers voortdurend met een waakzaam oog van kortbij toe te kijken!
Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser


Werner Neelen


° 11/03/1961
Man van leerkracht.
Speelt al 43 jaar toneel.
In het dagelijkse leven de braafste huisvader van allemaal. Eenmaal op de planken verandert dit echter volkomen. Drank en machtswellust worden dan zijn objectieven.
Door de vele en drukke bezigheden buiten de theaterwereld is hij na Sloep zonder visser afgehaakt als acteur. Wel nog steeds een trouwe supporter!

Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur

Nacht der ontmaskering


Tim Pockelé


°07/06/1973 
Ouder van leerling en oud-leerling.
Eén van de jongste, maar tevens ook de meest ervaren speler van het gezelschap. Hij speelt naast Platho nog toneel bij ’t Keldertrapke, was vroeger te zien in stukken van St.-Jozef, de chiro van Horendonk en Tikkie Terug. Zijn gevoel voor humor is onnavolgbaar en wordt vooral tijdens de voorbereiding alom gewaardeerd. Het leidde meermaals tot hilarische momenten.
Tim beheert ook (mee) de website)

Nacht zonder dageraad

Je zult leven


Herman Konings

° 15/11/1960 
Ouder van leerling en man van poetsvrouw.
Stond voor Platho nog nooit op de planken. Heeft wel ervaring als souffleur bij toneelstukken van de KLJ, maar dat is al heel lang geleden.
Als manusje van alles - hij helpt bij zowat alle facetten van de voorbereiding – met een enorme gedrevenheid, is hij een onmisbare schakel binnen Platho.
Weinig slaap vormt voor hem niet het minste probleem. Samen met Tim en Bart is hij dan ook het grootste “hangijzer” na de repetities. Van hem komt ook de nieuwe uitdrukking “Vechten als een zwijn”, wat dat dan ook betekenen mag?!

Nacht zonder dageraad

Je zult leven


Eddy Van Aert

° 08/10/1956 
Ex-ouder en vaste begeleider bij de zeeklassen.
Zijn ervaring op de planken beperkt zich tot twee legendarische optredens met het redactieteam van Tikkie Terug, het voormalige clubblad van voetbalvereniging FC Horendonk. Als decorontwerper en -bouwer heeft hij echter al een hele staat van dienst bij het schooltoneel van Sint-Jozef en vroegere musicals op de basisschool van Horendonk. Ook voor deze voorstelling ontwierp en bouwde hij het decor. Daarnaast maakte hij zich ook nog eens de aanzienlijke rol van Otto Remyk eigen. Het kostuum van de componist zit hem als gegoten.

Nacht zonder dageraad

Nacht der ontmaskering
Peter Neelen 

 (foto's van peter)

° 28/12/1966 
Oud-leerling. 
Speelde vroeger al met toneelgroep Pinokkelijn uit Essen en als leerkracht met het schooltoneel van Sint-Jozef.
Avonden (zelfs nachten) mogen voor hem best lang duren – getuige de repetities - maar toneelstukken heeft hij graag kort. Het lijkt wel of hij ook enkel in "nachtelijke" stukken wil meespelen.
Verder is hij de koning van het geklier tijdens  repetities, de schrik van alle vrouwelijke tegenspelers.


Nacht zonder dageraad

Je zult leven


Hans Van den Bergh
 

(foto's van hans)

° 18/09/1971 
Man van oud-collega. 

Belichtte vroeger al met hart en ziel het podium van de schoolmusicals op de basisschool van Horendonk en bediende met grote deskundigheid de geluidsinstallatie. Het lichtend element van de crew. De man die niet zenuwachtig te krijgen is, maar die de anderen door z’n rust en kalmte soms wél wat onrustig maakt. Waarschijnlijk ook degene die overdag het hardst moet werken, want de enige die wel eens in slaap durft sukkelen in zijn ‘hok’ naast de scène.Nacht zonder dageraad

Je zult leven


Ingrid Tilborghs
 

(foto's van Ingrid)
° 09/01/1968 
Deed ooit een interim op de school. 
Als teksthulp deed zij reeds ervaring op bij een professionele regisseur. Zij fluisterde immers al eens bij een toneelstuk van Danny Keuppens.
Redde de groep halverwege de voorbereidingsperiode van de eerste productie uit de nood door de taak van souffleur op zich te willen nemen. Met veel enthousiasme integreerde ze zich zeer vlot en snel in de groep. Met één ding bleef ze het echter wel wat moeilijk hebben: Waarom beginnen die repetities toch altijd veel later dan het afgesproken tijdstip en duren die zo lang?! Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ze na de tweede productie is afgehaakt. Of was het toch omwille van de opvang van haar zoontje?
Nacht zonder dageraad

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur

Nacht der ontmaskeringFrank Neelen 

° 20/03/1967                     Directeur en oud-leerkracht. 
Zijn toneelervaring blijft beperkt tot een rolletje in een kersttoneel op 12-jarige leeftijd, het “regisseren” van enkele musicals op de lagere school en het schrijven van een toneelstuk, dat echter nog nooit werd opgevoerd. 
Met lengtes voorsprong de grootste zeur van de hele hoop. Niet moeilijk dat hij naar het tweede plan werd geschoven. De programmaboekjes schrijven, de betalingen en reservaties regelen, zijn zaken die hem met plezier werden toegewezen. Dat kon hij immers rustig in afzondering doen, gezellig tegen zichzelf zagen…
Je zult leven

   Sloep zonder visser

   Bezoekuur


Steven Arnouts

(foto's van Steven)

Steven is de man van een kleuterjuf. Van nature best wel een (heet) hangijzer. Alleen jammer dat de NMBS z'n werknemers soms op onmogelijk vroege tijdstippen laat beginnen, zo niet zou de voorraad Leffe veel sneller opgebruikt zijn op De Zolder.

Je zult leven

Sloep zonder visser

Bezoekuur
Sloep zonder visser

Nacht der ontmaskering


                
Nacht der ontmaskering


Nacht der ontmaskering


Patrick De Smedt

Man van een oud-leerling van de school. Het meest muzikale lid van de hele bende. Naast muziek zoeken en spelen, houdt hij er ook van om anderen in de spotlights te plaatsen. Als hij niet gaan skiën is tenminste.


Tineke Pockelé

 
De grootste actrice van Platho. U bepaalt natuurlijk zelf of dit letterlijk, dan wel figuurlijk bedoeld is. Ze houdt niet alleen van een stevige Palm, maar ook van noten, vooral een kritische noot hoor je haar regelmatig kraken. Verder de grootste talenknobbel in ons midden. Als het van haar afhangt, spelen we ooit nog eens in Rusland.Manu Van Thillo

(foto's van Manu)

Hij kwam, zag en overwon. In november 2010 toegevoegd aan ons gezelschap. Als doorwinterd acteur met ervaring bij o.a. het Raamtheater, De Komeet, Roger ‘Gowie’ Meeusen heeft hij in ‘t theaterwereldje reeds zijn strepen verdiend (zie z’n trui). Een koopje dus.


Sylvie Lindekens

De meest belezen sollicitante die op onze advertentie van teksthulp reageerde. Tien boeken lezen per jaar en rechten gestudeerd hebben, waren twee minimumvereisten. Zij voldeed aan beiden en werd dan ook met algemeenheid van stemmen aangenomen. Een wijze vrouw die al het mannelijk geweld van tijd tot tijd op hun nummer moet en ook durft zetten. Eentje met b… aan haar lijf,  een gedegen concurrente voor de vrouwelijke Pockelé-clan !