Je zult leven (2005)

 


Omdat Salomon Perel zich de laatste tijd neerslachtig voelt en lijdt aan slapeloosheid, consulteert hij een psychiater. Aan deze psychiater, dokter Heinz Tauber, vertelt hij zijn levensverhaal. Hij vertelt hoe hij als Duitse jood op zijn vlucht naar het oosten in een Russisch weeshuis terechtkomt. Tijdens een bombardement moeten hij en de andere weeskinderen vluchten en valt hij in handen van de Duitsers. Op de vraag van een Duitse officier of hij jood is, antwoordt hij met nee en zegt dat zijn naam Jupp Perjell is. Vanaf dat ogenblik neemt zijn leven een bizarre wending. Omdat hij vloeiend Russisch spreekt, wordt hij naar het front gestuurd, waar hij als tolk ingezet wordt. Op voorspraak van een hoge Duitse officier komt hij terecht in de Hitlerjugendschool in Braunschweig. Hier verblijft hij vier jaar, zonder dat de schoolleiding en zijn medeleerlingen er achter komen dat hij jood is. Jaren later kampt Salomon nog altijd met een persoonlijkheidsstoornis en moet hij trachten te leven met de Hitlerjongen Perjell.
 

ROLVERDELING


HUIDIGE TIJD
Salomon Perel - Bart Van Loenhout
Dokter Tauber -  Eddy Van Aert


VOOR, TIJDENS EN KORT NA WERELDOORLOG II
Sally Perel - Tim Pockelé 
Rebekka - Lut Claessens
Asriël - Herman Konings
Isaak - Steven Arnouts
Cati Schmidt - Kathleen Pockelé 
Helga Schmidt - Griet Peeters
Duits officier en Duits soldaat - Werner Neelen

Regie -  Frank Neelen
Geluid en belichting - Hans Van den Bergh en Patrick De Smedt 
Grime - Sandy Mutsaerts
Decor - Eddy Van Aert
Kleding - Hilda Anthonissen en Jeanine Van den Broeck
Teksthulp - Ingrid Tilborghs

Van waar de keuze voor dit stuk?

Omdat het precies 60 jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en er nog slechts weinig overlevenden zijn die uit de eerste hand kunnen getuigen over de gruwel van de holocaust. Miljoenen onschuldige mensen werden vaak op een afgrijselijke manier om het leven gebracht, evenzovele leefden in erbarmelijke omstandigheden in ghetto’s en concentratiekampen. Om dit nooit meer te laten gebeuren en omdat het nooit vergeten zou worden, is het absoluut noodzakelijk dat ook onze huidige generatie weet heeft van wat er allemaal plaatsvond tijdens deze afschuwelijke periode in de wereldgeschiedenis.

En wanneer er geen rechtstreekse getuigen meer zullen zijn, zullen we andere middelen moeten aanwenden: filmbeelden, foto’s, geluidsfragmenten, boeken, biografieën,…

Op die manier willen wij ons kleine steentje bijdragen met deze opvoering van “Je zult leven”, het waargebeurde verhaal van de jood Salomon Perel die de oorlog overleefde. 

Dit nooit meer!

Enkele citaten

 

Uit de opvoering: 

Salomon vertelt vertwijfeld over zijn leven tijdens de Tweede Wereldoorlog:

“Een jood in het uniform van de Nazi’s, die zijn rechterarm heft en “Heil Hitler” brult. Een jood die z’n jood-zijn verloochende, niet aan de zijde van zijn volk vocht tegen de rassenwaanzin. Terwijl ik me tegoed deed aan alle voorrechten die mij als Hitlerjongen ten deel vielen, leefde mijn volk onder erbarmelijke omstandigheden in ghetto’s en concentratiekampen. Terwijl ik sliep in een uitstekend bed en genoot van mijn nachtrust, werd mijn volk naar de gaskamers geslagen”.

Salomon verder tegen dokter Tauber: “ Weet u wat het betekent om twee personen tegelijkertijd te zijn? Weet u wat het betekent om een jodenhart te hebben en tegelijkertijd je rechterarm te moeten heffen? Mijn god, u heeft geen idee! Wie ben ik?! Wie ben ik, dokter? Zeg mij wie ik ben!!