Новини

На 25 август 2013 Институтът за социално предприемачество стартира кампания за въвеждане на Ваучерния модел за финансиране на социални услуги

В периода 03-08 март 2018 г. се проведе обучение по социално предприемачество с фокус законотворчество в гр. Яш, Румъния. Ако желаете да се включите в обучението моля проверете тук.


На 19 януари 2018 г. БЦНП ще се проведе дискусия на тема социално предприемачество. Ще бъдат проведени 3 срещи на различни теми.


До 22 ноември 2017 г. можете да се включите в проект, организиран от Български център за нестопанско право - „Лаборатория за ноу-хау в сферата на социалното предприемачество“. Набират се участници в Лабораторията, като за целта трябва да се попълни анкета за включване и подбор на социални предприятия, които да участват в дейностите на Лабораторията, включително в учебните пътувания до Холандия и Италия, с цел обмяната на опит и трансфериране на добри практики в България.

До 22 ноември 2017 г.
можете да попълните анкетата за включване в Lab4e: Лаборатория за ноу-хау в сферата на социалното предприемачество отваря врати за набиране на участници през м. декември.

На 25 ноември 2017 г.
ще се проведе Конференция “IT Career” 2017. AllTech е технологична конференция за млади таланти, студенти и ентусиасти желаещи да започнат кариера в IT индустрията. Събитието дава възможност на всички желаещи да придобият насоки и знания за кариерно развитие в силно конкурентния IT отрасъл. Посетете конференцията, за да подобрите и надградите знанията си.

До 20.10.2017 г. можете да участвате в конкурса "БАКБ Предизвикателство" – програма на конкурсен принцип за подкрепа на предприемачи в начален етап на развитие, с фокус върху “зелени” и устойчиви инициативи. 25000 лв. е безвъзмездното финансиране, осигурено от Българо-американска кредитна банка за награден фонд на най-добрите бизнес идеи.

На 27 юни 2017 г. се проведе Финална конференция по проект „REAL – Подкрепа на предприемаческото обучение за възрастни (Reinforcing Entrepreneurship in Adult Learning)”


До 29.06.2017 г. Български център за нестопанско право набира кандидатури за участие в програмата „Предприемачество за нестопански организации" за 2017/2018 г. Програмата включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на идеята за стартиране на дейността, участие в конкурс „Най-добър бизнес план на неправителствена организация" и Акселератор за наградените организации. Програмата се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит, и в партньорство с Telus International.

Неправителствените организации, участващи в  тазгодишното издание на програмата, ще си разпределят награден фонд от 40 000 лева.

На 2.06.2017 г. Фондация BCause, партньор по проект SEEDplus, кани начинаещи и утвърдени предприемачи да се включат в уеб семинар, представящ възможностите на програмата Еразъм за млади предприемачи.

До 21 май 2017 г. можете да кандидатстване за участие в Академия за социални предприемачи #2, провеждана от Reach for Change Bulgaria и The Business Institute.

На 14 май 2017 се ще се проведе практически семинар по предприемачество „Първи стъпки в бизнеса" ще се проведе на 13 май в София.

На 10 май 2017 г. се проведе среща по темата на предприемачеството: "The Dark Side of Entrepreneurship".

От 25 април 2017 г. обучителната интернет платформа, създадена по проект „REAL – Подкрепа на предприемаческото обучение за възрастни (Reinforcing Entrepreneurship in Adult Learning)”, вече е активна на адрес http://www.realproject.net/efront/

До 21 април 2017 г. можете да кандидатствате за участие в ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО АРКУТИНО 2017, организирано от Български център за нестопанско право. Лятното училище ще се проведе от 18 до 23 юни 2017 в комплекс Свети Тома, местността Аркутино, намираща се между Созопол и Приморско.

На 9 март 2017 г. стартира Курс по социално предприемачество в Софийския университет, организиран съвместно с „Обединени идеи за България“, а преподаватели са млади хора учили в чужбина и върнали се в България, за да споделят своя опит.

До 16 март 2017 г. конкурсът Entrepregirl v4.0 събира проекти на момичета-предприемачи, чрез платформата на страницата на конкурса www.entrepregirlbg.com.

На 2 февруари 2017 г. от 13.00 до 19.30 часа във VIVACOM Art Hall, София, ул. “Ген. Йосиф В. Гурко”, ще се проведе Базар на социалните предприятия, организиран от Български център за нестопанско право-БЦНП.

На 12 декември 2016 г. ще се проведе семинар на тема "Предприемач или наемник" с гост-лектор Алекс Петков. Бизнес - това е способността да случваш идеи, да променяш средата, да създаваш стойност и всичко това, докато се забавляваш, експериментираш и може би най-важното - развиваш себе си и околните.

На 13.10.2016 г. стартира процедура за нови проектни предложения по схема „Развитие на социалното предприемачество“. Финансирането е 100%, като срокът за подаване на проектни предложения е до 05.01.2017 г. Размерът на финансирането е от 50 до 371 хил. лева.
 
През м. 09.2016 г. можете да се запишете за Мениджмънт програма „Социално предприемачество и управление на социални организации“. Екипът на The Business Institute съвместно с Висшето духовно училище „Св. Тривелий“ създадоха мениджмънт програмата „Социално предприемачество и управление на социални организации".Програмата е насочена към хора, които търсят социална промяна и реализират социално значими мисии, ценности, идеи и иновативни модели.

До 26 септември 2016 г. Кандидатствайте за Rinker’s Challenge 3 – предизвикателството за социални и традиционни предприемачи. Трите най-добри бизнес проекта ще получат стартово финансиране в размер до 20 000 лева всеки и едногодишна помощ от експерти.
Център „Ринкър“ към Фондация BCause (доскоро „Помощ за благотворителността в България“) кани предприемчиви хора да кандидатстват за участие в Rinker’s Challenge 3 и да се състезават за безвъзмездно финансиране на бизнес проект. Конкурсът е отворен до 26 септември 2016, а кандидатстването става с бизнес идея – за традиционно или социално предприятие.

До 25 август 2016 г.
можете да кандидатствате за стипендия за Академията за социални предприемачи - интензивна практично-ориентирана програма за личности с интерес и/или желание за развитие в сферата на социалното предприемачество. Тя ще се проведе в София през октомври 2016 г. Таксата за участие в Академия за социални предприемачи е 480 лева. Кандидатствай за участие до 25 август 2016 г. за 75% стипендия и такса от 120 лева, осигурена за 25-те най-добри кандидата с финансовата подкрепа на Нова Броудкастинг Груп и Министерството на труда и социалната политика.

2016 г. От есента ще започне да действа схема "Подкрепа на предприемачеството". С общо 5 млн. лв. по места обединения на финансови и нефинансови институции, общини и неправителствени организации ще издирват и подготвят предприемчиви българи да развият план за собствен бизнес чрез консултации в юридическата и финансовата сфера.

2016 г. Проект ма МОН планира въвеждане на обучение по предприемачество в училище. Така „Технологии и предприемачество“ става основният предмет, който ще подготвя децата не само за живота, но и за бизнеса. Другият са информационните технологии, които обаче се учат от 5 клас.
На 4 юни 2016 Фабрика 360 провежда обучение по социално предприемачество. Ще можете да опознаете света на социалното предприемачество и хората в него Идентифицирате възможности за социална иновация и социално предприятие.

До 20 май 2016 се приемат кандидатури за участие в конкурс, който за трета поредна година Нова броудкастинг груп и фондация Промяната (част от мрежата на международната фондация Reach for Change) Търси се човекът, който е намерил иновативно решение и притежава предприемачески дух и силна мотивация да постигне Промяната в живота на възможно най-много деца. В конкурса могат да участват физически лица и организации с нестопанска цел, а кандидатури се приемат до 20 май 2016 г.


От 13 до 15 май 2016 г. в гр. Варна, ще се проведе – „Форум Младежко Предприемачество - StartUp 2016 - Go To Market” e международно технологично стартъп събитие с основен акцент Маркетинг и бизнес развитие. Ориентирано е към стартъп обществото, проактивни младежи с предприемачески профил и бизнес средата. Целта на форума е насърчаване на иновативното и креативно бизнес мислене и създаването на благоприятна среда за обмяна на успешни бизнес модели, опит и добри практики.
За форум ще бъдат селектирани 30 StartUp проекта, като до участие във форума ще бъдат допуснати 10 от тах. Подбраните кандидати ще имат възможността да представят своите проекти, да се възползват от стратегически срещи и напътствия лично от от гост-лекторите и ангел-инвеститори, както и от представители на някои от най-големите startup акселератори и фондове за рисков капитал в Европа.

На 25 април 2016 г., 15 часа в къщата на гражданските организации, ул. Христо Белчев 3, ще се проведе среща на тема "Бизнес vs. Кауза - пресечната точка на социалното предприемачество. Социална икономика, социално предприятие, социална кооперация, корпоративна социална отговорност - словосъчетания, които все по-често срещаме, но какво на практика се крие зад тях? Може ли бизнесът да решава социални проблеми и как да превърнем принципа „повече пари” в принцип „по-добър живот”?
На 15 и 16 април 2016 г., в сградата на НБУ, гр. София ще се проведе конференция на тема
СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО В БЪЛГАРИЯ: ДОБРИ ПРАКТИКИ И ОБРАЗОВАТЕЛНИ ПЕРСПЕКТИВИ, организирана от Нов български университет, Департамент „Философия и социология“, Магистърска програма „Социално предприемачество“. Конференцията има за цел да провокира интереса и вниманието на по-широк кръг от хора по отношение на тази сравнително нова форма за справяне със социалните проблеми, каквато е Социалното предприемачество. Акцент по време на конференцията ще бъдат и възможностите за образование, във връзка със стартиралата на есен 2015г. Магистърска програма по социално предприемачество, в НБУ. Нина Димитрова и Марко Ганчев от Пиа Матер ще бъдат гост-лектори и ще представят опита на домашен патронаж Пиа Матер като социално предприятие.
На 12 март 2016 Фабрика 360 www.fabrica360.eu организира обучение на тема: "Социално предприемачество - възможности за промяна" в Културен център "G8". Крайният срок за записване е 10 март 2016 г.

На 19 февруари 2016 БЦНП проведе работна среща с представители на НПО на тема: Закон за социалната икономика – какво искаме и не искаме да има в него? На срещата се обсъди развитието на секторното законодателство и политики, свързани със социалното предприемачество. Направените предложения ще бъдат представени на експертната група към МТСП, която има задача да изработи новия закон за социална икономика. В срещата взеха участие Нина Димитрова и Марко Ганчев от фондация Пиа Матер, като представихме гледната ни точка относно намесите и ненамесите, които очакваме от държавата.На 13 февруари 2016 Фабрика 600 организира обучение на тема: "Как да финансираме идеята си чрез crowdfunding, рисков капитал и бизнес ангели". Прочетете тук за повече информация.

На 29 януари 2016 от 19:00 часа в зала Innovation space в Betahaus (София, ул. "Крум Попов" № 56-58) Reach for Change България и Betahaus Sofia имаме удоволствието да Ви поканят на Примери за социално предприемачество от мрежата на Reach for Change: Работа с деца и младежи с девиантно поведение. 

На 27 януари 2016 година, от 19:00 часа на ще се проведе FuN(d)Raising Party в София Тех Парк. Мястото e StartUp Hambar в сградата на Инкубатора. Startup Hambar - споделено пространство за работа, обучение и менторство за млади предприемачи на възраст между 14 и 26 г. и техните стартиращи компании. A Startup Hambar е споделено пространство за работа, обучение и менторство за млади предприемачи на възраст между 14 и 26 г. и техните стартиращи компании. Хамбарът е разположен в първия научно-технологичен парк в България – Technology+Innovation Network.
20 януари 2016: Безплатен уебинар: Как да направим скока от наемен служител към свободен предприемач? Кога за последно се чувствахте добре? Кога за последно станахте сутрин, пълен с енергия и страст да се захванете с нещо, което ви носи удоволствие?Кога за последно имахте време за вашето хоби? Кога за последно се чувствахте свободни?
На 23 януари 2016 Фабрика 600 организира обучение на тема "Как се финансира НПО".  След интерактивното обучение ще получите изключително много съдържание и насоки стъпка по стъпка как да си осигурите финансиране, като разбиране на плюсовете и минусите на различните опции за финансиране, как да стартирате успешна краудфъндинг кампания за кратко време и др.

На 25 и 26 ноември 2015 Фондация „Помощ за благотворителността в България” и Български център за нестопанско право организираха Годишна среща на Форум „Социални предприятия в България” (София, ул. Христо Белчев” 3, в офиса на БЦНП) и Национална конференция „Социалното предприемачество – пълен напред!”

Дискусиите бяха оживени и се чуха много полезни мнения. Ето някои от конкретните предложения:
- „Да” за регламентиран статут на социалното предприятие, „Не” за нова правна форма
- Провеждане на секторни реформи и либерализация на пазара в типични за социалното предприемачество области - здравеопазване, социални услуги и образование
- Изключване на социалните предприятия от режима на държавна помощ
- Мерки за развитие на капацитет за социално предприемачество, като се започне от насърчаване на предприемаческо мислене у децата и младежите
- Мерки за подкрепа на социалното предприятия както в начална фаза, така и в следящите етапи на растеж.
- Създаване на Фонд за социални предприятия
- Улесняване на достъпа и условията за ползване на държавна и общинска собственост
- Популяризиране ползването на продукти от социални предприятия
 Разгледайте подробно предложенията и изразете вашето мнение тук.

На 11 ноември 2015 от 10 часа в batahause София ще се проведе Младежка предприемаческа борса, организирана от фондация "Каузи". На срещата се бъдат представени резултати от проучване на нагласите и инфраструктурата за младежко предприемачество в България.

На 25 септември 2015 се проведе INNOVATION TALKS: РЕБУСЪТ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. INNOVATION TALKS е интерактивна дискусия, организирана от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси – съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute. Какво всъщност е социално предприемачество, прилики и разлики с комерсиалното? Какви хора са социалните предприемачи и каква е тяхната мотивация? Защо България е с добър потенциал за социално предприемачество?

Необходима ли е непременно финансова подкрепа от държавата?

На 1 юли 2015 се проведе дискусия на тема "Социални услуги за възрастни хора", организирана от фондация "Работилница за граждански инициативи". На дискусията бяха обсъдени възможности за подобряване качеството на социалните услуги за възрастни хора в София. На дискусията предложихме апробиране в гр. София на конкретна услуга, която да се предоставяне на базата на либерализирания модел за предоставяне на социални услуги (www.sociale.bg) - ваучерен модел. Тъй като през следващите години не се очаква отдръпване на местната власт от директното предоставяне на грижи, това може да е макар и малка стъпка към по-качествени услуги.29 юни 2015. Програмата „Еразъм за млади предприемачи” е трансгранична програма за обмен, която предоставя на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в другиучастващи в програмата държави. Могат да кандидатстват нови предприемачи, които твърдо планират да започнат свой собствен бизнес или вече са стартирали такъв през последните три години, както и предприемачи с опит, които притежават или управляват малки и средни предприятия в друга участваща в програмата държава. Проверете тук за повече информация.

До 30 юни 2015 можете да кандидатствате в инициативата ПРОМЯНАТА, реализирана от фондация Reach for Change, съвместно с Нова броудкастинг груп. Новият конкурс за социални предприемачи е отворен от 31-ви март до 30-ти юни 2015 г. Победителят ще получи не само публичност и обществено внимание. Той или тя ще спечели място в т.н. Инкубатор на фондация Reach for Change. Той включва финансова подкрепа (30 000 лв. за победителя и по 7500 лв. за останалите финалисти), професионални съвети и насоки, достъп до международна мрежа, както и нужното медийно отразяване, за да може да развие плановете си и да постигне възможно най-голямо положително въздействие върху живота на децата.

До 30 юни 2015 може да се кандидатства за наградите на seif за насърчаване на социалното предприемачество. Присъждат се награди в четири отделни категории, всяка на стойност от CHF 10000, като победителите и финалистите ще получат достъп до едни от най-влиятелните форуми за инвеститори в Европа – Global Impact Forum. С предимство ще се разглеждат иновативни проекти със социално и/или екологично въздействие и потенциал за растеж.

До 26 юни 2015 можете да кандидатствате в програмата за социално предприемачество за 2015/ 2016 г. Българският център за нестопанско право и Фондация УниКредит с подкрепата на Фондация „Америка за България“. Програмата включва обучения за развитие на стопанска дейност от неправителствени организации, съвети при подготовката на бизнес план за стартиране на дейността и участие в конкурс за най-добър бизнес план. Всички организации, които желаят да участват, трябва да попълнят онлайн формуляр за кандидатстване, достъпен от тук:https://www.surveymonkey.com/r/bussinessplanning

До 20 юни 2015 можете да участвате в инициативата "Звездите на Метро", като Награда от 10 хил. лв. очаква малък бизнес, отделящ от времето си за социални каузи. Конкурсът се организира за втора поредна година от Метро Кеш енд Кери България. В него се дава възможност на собствениците на малки фирми да разкажат своята история и за инициативите, които провеждат. Този от тях, който събере най-много гласове на сайта на конкурса, ще спечели 5 000лв. в брой и ще 5 000 лв. като подкрепа за негов бизнес проект.

До 15 юни 2015 The Global Good Fund приема кандидатури от социални предприемачи за стипендиантска програма за 2016 г. Бъдещите стипендианти ще получат възможност да подсилят лидерските си умения и да ускорят личностното си развитие.

До 15 май 2015 можете да участвате в надпреварата "Големите малки" и да спечелите безплатна реклама в изданията на Медийна група България (всекидневниците "24 часа" и "Труд"). През 2015 г. 15 малки организации ще получат безплатен пакет от реклама на стойност 10 000 лв.

До 8 май 2015 можете да се запишете за Лятното училище АРКУТИНО 2015, организирано от Българският център за нестопанско право. Лятното училище ще се проведе от 15 до 19 юни 2015 в Международен център „Аркутино", между Созопол и Приморско.Лятното училище АРКУТИНО 2015 ще Ви даде възможност да надградите знанията си за това Кои са най-важните неща, свързани с правия статут на вашата организация, как се правят промени в структурата й, как да осигурите прозрачност при вземането на решения; и др.

На 28-29 април 2015 ще се проведе форум Младежко предприемачество, на който MoveBG е партньор - StartUp 2015 - събитие, ориентирано към стартъп обществото, проактивни младежи с предприемачески профил и бизнес средата. На форумът ще се обсъждат възможностите за привличане на инвестиции и различни форми на финансиране, както и теми свързани с разрастване на бизнеса до международно ниво и излизане на чужди пазари. Форум Младежко предприемачество – StartUp 2015 се осъществява с партньорството на Община Варна (European Youth Capital 2017), с подкрепата на Европейски инвестиционен фонд и Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев.

На 18 март 2015 се проведе официалната церемония по награждаването на участниците в конкурса DRinker’s Challenge. Програмата Rinker’s Challenge е уникална възможност на стартиращи предпремачи да преминат през структурирана система от обучения, да получат персонални съвети от водещи професионалисти и предприемачи във всички сфери на бизнеса, и да получат стартово финансиране на бизнес проекта си. Програмата има няколко етапа, съчетаващи обучение и състезание. В последния етап 3-те най-добри бизнес проекта ще получат стартово финансиране в размер до 20 000 лева всеки, както и помощ в осъществяването им в периода от май 2015 до март 2016. Център "Ринкър" за предприемачество и обучения към Фондация „Помощ за благотворителността в България“ е основан е през 2014 г. с финасовата подкрепа на Фондация КАФ Америка. Мисията на Център „Ринкър“ е да подкрепя и развива духа на предприемачеството в България. Честито на печелившите и успех в реализацията на проектите!

Награждаване Социално предприемачество   Награждаване Социално предприемачество

На 10 фервуари 2015 фондация "Център Минерва" проведе кръгла маса, организирана по "Проект за бъдеще". Срещата акцентира върху възможностите за социално предприемачество, предлагането на услуги, обучения и работни места за хора от уязвимите групи. Участниците в срещата се консолидираха около нуждата от start-up финансиране като катализатор за социално предприемачество, както и от необходимостта лицата от уязвимите групи да бъдат включвани чрез заетост, а не само чрез подпомагане. Необходимо е и преструктуриране на сектора на социалните и образователните услуги, което да създаде възможност за конкуренция между множество доставчици.

   
  
  
                  

От 9 февруари 2015 в меню Информационни материали можете да разгледате резултатите от проучване за социалните предприятия в ЕС, което ICF проведе за Генерална Дирекция Заетост (DG EMPL) на Европейската комисия през 2014 година, Националните доклади, включително за България (приложено по-долу SE Mapping_Country Report Bulgaria)

На 27 януари 2015 се проведе българо-немски дискусионен форум "Социално предприемачество-портал за иновации", организиран от НАРД. Като че ли за първи път мнозинството от участниците се обединиха около идеята, че е необходимо ясно разграничаване на ролите в социалния сектор - частните организации са доставчици на социални услуги, а общините и държавните институции подпомагат, финансират и регулират дейността им. Конкуренцията между множество доставчици сама по себе си е гаранция за качеството на услугите, което не може да бъде постигнато чрез какъвто и да е вид регулация. На събитието представихме дейността на домашен патронаж Пиа Матер като устойчиво социално предприятие.

На 19 януари 2015  домашен патронаж Пиа Матер беше представян като успешно социално предприятие, и беше посетен от делегация по проект “Work and Train”, изпълняван по програма Леонардо от Агенцията за икономическо развитие на община Костинброд.


 

До 12 декември 2014 Фондация ONCE, в рамките на Европейската мрежа за корпоративна социална отговорност и работа с хора с увреждания, с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд, набира номинации за второто издание на Европейската награда за социално предприемачество и работа с хора с увреждания: Промотиране на социални инвестиции. Тази пилотна инициатива в Европа има за цел да отличи водещи проекти в областта на социалното предприемачество, които са насочени към хората с увреждания. Допустими кандидати са социални предприемачи с проекти, насочени към хора с увреждания или предприемачи с увреждания, които представят иновативен проект. Подаването на кандидатури за второто издание на Европейската награда за социално предприемачество и работа с хора с увреждания стартира на 28 октомври и ще продължи до 12 декември на уебсайта на инициативата. Победителят ще получи публично признание, както и награда в размер на 11 000 евро, предоставени съвместно от Фондация ONCE, L’Oréal, Фондация Triodos и EiDD.

На 28 ноември 2014 Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци” проведе дискусионна среща за представяне на модели на социални предприятия за деца и възрастни в неравностойно положение. По време на дискусионната среща бяха споделени добри практики и иновативни подходи от Германия в развиването и предоставянето на услуги за социално и професионално включване на деца и възрастни в неравностойно положение.

До 31 декември 2014 е отворен конкурсът за бизнес проекти към новосъздадения Център „Ринкър" към Фондация „Помощ за благотворителността в България" и програмата за предприемачи Rinker's Challenge. Програмата Rinker's Challenge предлага уникална възможност на стартиращи предпремачи да преминат през структурирана система от обучения, да получат персонални съвети от водещи професионалисти и предприемачи във всички сфери на бизнеса, и да получат стартово финансиране на бизнес проекта си.

На 12 Ноември 2014 г. в Стопански факултет към СУ, се проведе лекция на тема „The Swiss expertise in social entrepreneurship – training program". Гост-лектори ще бъдат г-жа Mariana Christen Jakob и г-жа Meret Nehe от фондация SEIF, както и Г-жа Веселина Купенова от Фондация SOS Предприемачи.


На 29-30 октомври 2014 БЦНП проведе конференция на тема "Възможни ли са интегрираните подходи при предоставянето на здравни, образователни и социални услуги". Мероприятието бе чудесна възможност да се представят идеите за функциониране на социалния сектор и да се чуят посоките, които се предлагат за неговото развитие от основните участници - сдружение на общини, Каритас България, БЧК, SOS детски селища. Фондация Пиа Матер още веднъж подчерта, че ваучерния модел за финансиране на социални услуги може да бъде катализаторът, който ще овласти нуждаещите се от услуги, ще създаде конкуренция между организациите, които предоставят грижи и в крайна сметка това ще резултира в достъпни и качествени социални услуги. Това в контраст с текущия модел, при който услугите на 90% се предоставят от общините и само ако на ниво кмет има решение се избира една организация, която предоставя услугите.

Конференция БЦНП социални услуги, ваучерен модел   Конференция БЦНП социални услуги, ваучерен модел


На 1 октомври се проведе среща на тема "Възможности за създаване на механизъм за финансиране на граждански организации от държавния бюджет“. Въпреки приетата през 2012 г. Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации 2012-2015, не са предприети стъпки за нейната реализация. Към момента около 30 "избрани" организации получават директно финансиране от държавния бюджет без никакъв конкурс и без обявени критерии. Сумата е около 10 милиона лева, като една трета ежегодно е "резервирана" за БЧК.


На 14 октомври фондация "Помощ за благотворителността в България" проведе конференция на тема „Публично-частните партньорства: възможност за развитие на социални предприятия" с представяне на форум "Социални предприятия".

Институтът за социално предприемачество стартира кампания за въвеждане на
Ваучерния модел за финансиране на социални услуги на 25 август 2013

На 28 ноември 2014 Фондация „Национален Алианс за работа с доброволци” проведе дискусионна среща за представяне на модели на социални предприятия за деца и възрастни в неравностойно положение. По време на дискусионната среща бяха споделени добри практики и иновативни подходи от Германия в развиването и предоставянето на услуги за социално и професионално включване на деца и възрастни в неравностойно положение.


До 31 декември 2014 е отворен конкурсът за бизнес проекти към новосъздадения Център „Ринкър" към Фондация „Помощ за благотворителността в България" и програмата за предприемачи Rinker's Challenge. Програмата Rinker's Challenge предлага уникална възможност на стартиращи предпремачи да преминат през структурирана система от обучения, да получат персонални съвети от водещи професионалисти и предприемачи във всички сфери на бизнеса, и да получат стартово финансиране на бизнес проекта си.

На 12 Ноември 2014 г. в Стопански факултет към СУ, се проведе лекция на тема „The Swiss expertise in social entrepreneurship – training program". Гост-лектори ще бъдат г-жа Mariana Christen Jakob и г-жа Meret Nehe от фондация SEIF, както и Г-жа Веселина Купенова от Фондация SOS Предприемачи.

На 29-30 октомври 2014 БЦНП проведе конференция на тема "Възможни ли са интегрираните подходи при предоставянето на здравни, образователни и социални услуги". Мероприятието бе чудесна възможност да се представят идеите за функциониране на социалния сектор и да се чуят посоките, които се предлагат за неговото развитие от основните участници - сдружение на общини, Каритас България, БЧК, SOS детски селища. Фондация Пиа Матер още веднъж подчерта, че ваучерния модел за финансиране на социални услуги може да бъде катализаторът, който ще овласти нуждаещите се от услуги, ще създаде конкуренция между организациите, които предоставят грижи и в крайна сметка това ще резултира в достъпни и качествени социални услуги. Това в контраст с текущия модел, при който услугите на 90% се предоставят от общините и само ако на ниво кмет има решение се избира една организация, която предоставя услугите.

Конференция БЦНП социални услуги, ваучерен модел   Конференция БЦНП социални услуги, ваучерен модел

На 1 октомври се проведе среща на тема "Възможности за създаване на механизъм за финансиране на граждански организации от държавния бюджет“. Въпреки приетата през 2012 г. Стратегия за подкрепа на развитието на гражданските организации 2012-2015, не са предприети стъпки за нейната реализация. Към момента около 30 "избрани" организации получават директно финансиране от държавния бюджет без никакъв конкурс и без обявени критерии. Сумата е около 10 милиона лева, като една трета ежегодно е "резервирана" за БЧК.

На 14 октомври фондация "Помощ за благотворителността в България" проведе конференция на тема „Публично-частните партньорства: възможност за развитие на социални предприятия" с представяне на форум "Социални предприятия".
По случай 1-ви октомври 2014, обявен за Международен ден на възрастните хора от ООН,кризисната социална услуга на фондация Пиа Матер разширява своя обхват на територията на гр. София за всеки нуждаещ се до 4 седмици. Кампанията ще продължи до изчерпване на средствата по предоставеното дарение.

По случай 1-ви октомври 2014, обявен за Международен ден на възрастните хора от ООН, стартира тинк-танк "Солидарност с възрастните”  с цел съвместни усилия по тема "Проблемите на възрастните хора в България и как обществото може да помогне за тяхното разрешаване”. В рамките на проведена конференция, бяха представени резултатите от изследване за проблемите на възрастните хора в България и самотно живеещите възрастни в София, както и идеи за решаване на тези проблеми. Събитието се проведе на 1 октомври, като в пресконференцията взеха участие основателят на "Солидарност с възрастните” Николай Кобляков и представители на партньорски организации. Домашния патронаж към Пиа Матер проведе анкета сред своите клиенти, която залегна в проучването за проблемите на хората третата възраст.
Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер  Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер   Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер
 Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер  Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер   Николай Кобляков, "Солидарност с възрастните"и фондация Пиа Матер
 

Обучение по социално предприемачество на БЦНП с обучител Нина Димитрова, фондация Пиа Матер
На 29 септември 2014 Нина Димитрова, управител на фондация Пиа Матер, за четвърти път ще участва като обучител в четвъртото издание на Програмата за социално предприемачество 2014/2015, организирана от Българския център за нестопанско право. Ще бъдат представени ключовите елементи и отличителни черти на социалното предприемачество, както и дейността на фондацията.
На 29 септември 2014
Българският център за нестопанско право кани представители на неправителствени организации на публична дискусия с Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, иЕлвин Гури, главен изпълнителен директор на EMP Invest. Дискусията се организира като част от Програмата за социално предприемачество, организирана от Българския център за нестопанско право, Програмен и аналитичен център за европейско право и УниКредит Булбанк с подкрепата на Фондация „Америка за България" и Фондация УниКредит. Лекцията ще се проведе на 29 септември 2014 г. от 18.30 часа в Гранд Хотел София, ул. Гурко №1, София 1000.

На 12 август 2014 получихме коментари на споразумението за новата ОП РЧР, изпратени от Европейската комисия към работната група, в която фондация Пиа Матер участва. Сред многото детайли се открояват две линии. Първо, много общо формулирани мерки, без да става ясно какво точно ще се предприеме с европейско финансиране. Второ, залагане на неамбициозни цели, предвид обема на финансиране. Коментарите на Комисията са в една посока с исканата от нас истинска реформа на социалния сектор с въвеждане на избор за потребителя на доставчик, конкуренция между доставчиците, което да води до по-голям достъп и по-качествени услуги. За разлика от опита за харчене на парите за реформи за създаване на нови общински предприятия за социални услуги и продължаване на тенденцията за държавата-работодател на 12 000 социални асистенти и 5 000 падари в опит за скриване на реалната безработица.

До 26 август 2014 е срокът за кандидатстване в конкурса за социални предприемачи на Фондация Reach For Change. Победителят ще получи финансова подкрепа в размер на 30 000 лева за реализация на иновативна идея, която да реализира промяна за българските деца. За повече информация проверете тук.

3 август 2014. Ще останат ли доктори в България? Статия от Института за социално предприемачество.

19 юли 2014. Социален, но либерален. Статия от Института за социално предприемачество.

16 юли 2014. За многото проблеми, когато няма пари. Статия от Института за социално предприемачество.

На 9 юли 2014 се проведе заключителен семинар на Столична община по проект в подкрепа на социалното предприемачество. Нина Димитрова и Марко Ганчев от Института за социално предприемачество към фондация Пиа Матер взеха участие в мероприятието. На въпрос, зададен към г-н Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания, дали има разлика между социалните предприятия и дотираните общински предприятия, г-н Коралски заяви, че не вижда разлика. Въпреки, че определението за социално предриятие най-кратко включва организациите, които осигуряват заетост за лица, пред които има бариери за такава и които функционират като самоиздържащи се организации. Все още има неразбиране сред администрацията за смисъла на социалните предприятията, но ние активно работим за повишаването на техния капацитет...

Семинар за социално предприемачество, Столична община Семинар за социално предприемачество, Столична община    Семинар за социално предприемачество, Столична община


21 юни 2014 Минималната работна заплата е инструмент, чрез който (парадоксално) се
ограничават възможностите за най-уязвимите групи. Не случайно съвсем
скоро у нас ще се въведат по-либерални мерки - почасова заетост,
почасово заплащане, а не минимална заплата за месец, облекчени условия
в кодекса на труда за малките организации. В социалните предприятия
това е от голямо значение - как да назначиш на трудов договор лица,
които работят по 2-3 часа на ден, през месец спрират да работят, тъй
като имат редица свои проблеми, после пак се връщат? Или гъвкава
заетост и облегчени правила, или тези лица остават извън борда като
нежелани служители. Прочетете статията, нищо ново под слънцето.

На 29-30 май 2014 Нина Димитрова и Марко Ганчев от Пиа Матер взеха участие в провеждания отЧРЧРРИ към МТСП практически семинар с международно участие на тема "Финансови и други механизми в подкрепа развитието на социалната икономика в България. Пазари и инвестиции, социален диалог". На 29.05 д-р Нина Димитрова изнесе презентация за възможностите за развитие на социалните предприятия в България. На 30.05 участниците в семинара направиха учебно посещение в социалното предприятие към Пиа Матер:


От 4 до 6 юни 2014 Асоциация на жените предприемачи в България провежда "Обмен на добри практики в областта на предприемачеството и бизнес организациите" в гр. Созопол.На 12 май 2014
беше финализирана и официално внесена Социалната харта. Очакваме сформиране на Тематична работна група. Приложение: Cover_letter_and_SC_May_2014.pdf
До 26 май 2014 продължава приемът на документи в националния конкурс за младежки проекти. Кампанията е насочена към младите хора в страната, които са в началото на своя житейски и професионален път - ученици, студенти или безработни младежи във възрастовата група от 17 до 21 години.

На 9 май 2014 ще се проведе шестия Startup Weekend в София. В рамките на състезаниетo за 54 часа всеки млад предприемач и ентусист ще може да развие своята бизнес идея.

На 8 май 2014 ще се проведе дискусия на темаКое надделява в корпоративната социална отговорност: публичността или каузата? PR Thursday е първият по рода си клуб за срещи на специалисти и на всички, които имат желание да станат част от света на PR, маркетинга и медиите. Участниците в него имат възможност да се срещнат лично с интересни и популярни лица и да дискутират любопитни и актуални теми.

До 30 април 2014 можете да кандидатствате за участие в Лятно училище за НПО - Аркутино 2014.
До 25 април 2014 е срокът за участие в Next Generation 2014 - конкурс за млади мениджъри и предприемачи на вестник Капитал.

На 11 април 2014 беше представен окончателния вариант на Социалната харта, както и на предложението за въвеждане на Ваучерен модел за финансиране на социалните услуги. Всички организации, които желаят да се присъединят като съвносители, е достатъчно изпратят имейл за потвърждение на info@piamater.org до 17 април 2014 г.

На 9 април 2014 в предаването Часът на Милен Цветков Нина Димитрова и Марко Ганчев от Пиа Матер представиха гледна точка по въпроса Къде се къса веригата в социалните услуги. Това е смесването на ролите и опитите държавата и общините освен да осигуряват оценка на социалните потребности и адекватна система за финансиране (ваучерен модел), да се опитват да предоставят социални услуги - събираш данъците, създаваш си предприятия, наемаш асистенти - но къде е достъпа до услугите, къде е качеството? Такова не може да има. Водеща е частната инициатива на либерален и конкурентен пазар с над 1200 доставчици. Ако някой администратор иска да прави предприятия - да излезе в частния сектор.

От 31 март до 4 април 2014 в гр. Варна "Център за устойчиво социално развитие" организира
семинар с участие на специалисти и лектори от Германия на тема "Социалното предприемачество - мисия за равенство между различните". В рамките на 3 дни експерти от Германия и България ще коментират въпроси свързани с планиране на дейностите при създаване на социално предприятие, начини за финансиране и управление. Повече за проекта на www.social2business.org.

На 27 март 2014 Българският форум на бизнес лидерите за 11-та поредна година връчи  своите Награди за отговорен бизнес. Най-престижният конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО) у нас отличи най-добрите проекти, реализирани през 2013. В категорията „Инвеститор в обществото” в Наградите за отговорен бизнес 2013 на БФБЛ първо място бе присъдено на GLOBUL. Телекомът спечели журито с това, че през 2013 г. подкрепи създаването на първия Дневен център за трудови занимания за хора с интелектуални затруднения.

На 27 март 2014 Мрежа Хлебни Къщи, Фабрика за идеи и socialenterprise.bg организират дискусия на тема: Социалното предприемачество и социалните иновации- въпроси и отговори

На 24 март 2014 година в хотел Хилтън София ФПББ организира конференция на тема
„Партньорство за социални предприятия в България”, с участието на български и британски експерти. Темите на конференцията са преглед на текущото състояние в 
областта на социалното предприемачество в България, споделяне на британския опит, представяне на регулативната рамка и идеи за нейното подобряване, представяне на плана за действие в областта на социалната икономика в България за 2014-2015 и др. На конференцията Марко Ганчев от фондация Пиа Матер и Института за социално предприемачество представи опита на фондацията като социално предприятие, както и представи позиции по въпросите за съдържанието на понятието социално предприятие и особеностите в дейността му, както и какви са възможностите за развитие на такива организации.

На 21 март 2014 се проведе 3-та среща за обсъждане на Ваучерния модел за финансиране на социални услуги. На срещата ще бъде финализирано Предложението за либерализация на сектора на социалните услуги - СОЦИАЛНА ХАРТА.

Трета среща Ваучерен модел и социална харта  Трета среща Ваучерен модел и социална харта   
Трета среща Ваучерен модел и социална харта

От 20 до 23 март 2014 в гр. Пловдив се проведе Европейски панаир на социални предприятия и кооперации за хора с увреждания.

На 19 март 2014 предстои третото издание на INNOVATION TALKS – интерактивна дискусия с международно участие, организирана от Магистърската програма на ВУЗФ по иновации, предприемачество и финанси, което ще бъде на тема “Иновации и предприемачество отвъд границите”. Вижте иновациите през погледа на един посланик и един предприемач.

На 15-16 март 2014 ще се проведе Конференцията StartUP в Благоевград. Това е ежегоден форум, който среща на едно място предприемачи, инвеститори, студенти и млади хора, които искат да стартират собствен бизнес. Целта му е да пробуди предприемачески дух у младите хора в България и да им покаже как да превърнат своите идеи в успешен бизнес.

На 7 март 2014 е изготвен проект на Предложение за либерализация на сектора на социалните услуги - СОЦИАЛНА ХАРТА, което е изпратено до членовете на Националната мрежа за подкрепа на възрастните хора за обсъждане и коментари.

На 05 март 2014 фондация Пиа Матер предложи за допълване на проекта за Национален социален доклад на Република България за 2013-2014 г. следният текст: "Предстои да се разработи и въведе адекватен механизъм за финансиране на социалните услуги, който да осигури конкуренция и равнопоставеност между доставчиците, които на свой ред ще са предпоставка за качествени и широкообхватни услуги. Чрез въвеждане на Ваучерен модел за финансиране на социалните услуги, фокусът ще бъде насочен към нуждите на потребителите на услуги, вместо към организациите, които ги предоставят." Докладът се разработва с участието на НАСО.

На 20 февруари 2014 ще се състои награждаване на финалистите в конкурса за най-добър бизнес план. През 2013 година 20 организации участваха в с бизнес-идеите си в надпреварата.

От 14 февруари 2014 Бизнес инкубатор Варна стартира кампания за набиране на проектни идеи за стартиране на бизнес или за откриване на ново направление в дейността на съществуващи фирми. Кандидатства се чрез попълване на оn-line формуляр в срок до 31 март 2014. 

На 31 януари 2014 се състоя 8-то заседание на ТРГ по ОП РЧР 2014-2020. На заседанието бене обсъден новия вариант на програмата. Фондация Пиа Матер представи писмено предложение за премахване на схемата за деинституционализация на лица на 65 години, тъй като институционалната грижа е модел, който не може да се премахне напълно, а акцентът трябва да бъде върху развитието на услуги в общността.На 16 януари 2014 списание "Човешки ресурси" проведе десета юбилейна церемония по връчване на Национален златен приз „Човешки ресурси 2013 г.В категорията Неправителствена организация бе отличена фондация Пиа Матер. Наградата получи г-жа Нина Димитрова, управител на фондацията, връчена от г-н Лазар Лазаров, зам.-министър на МТСП. На церемонията г-жа Димитрова подчерта, че 2014 г. ще бъде ключова за либерализацията в сектора на социалните услуги, където реформите тепърва предстоят. Национален златен приз „Човешки ресурси“ се присъжда на организации, които в сферата на своята професионална дейност имат най-голям принос за непрекъснатото професионално усъвършенстване и ефективното управление на човешкия потенциал, за внедрените иновации в тази област и за подобряване качеството и производителността на труда в звената и институциите, които ръководят.

ПиаМатер,награда в категорията Неправителствена организация

Фондация Пиа Матер получи наградата "Човешки ресурси 2013" в категорията Неправителствена организация.        
Бизнес награди на списание Forbes

На 14 януари 2014 бяха връчени бизнес наградите на списание Forbes за 2013 г. Наградите отличават добрите бизнес практики и насърчават предприемаческия дух в България. Тази година най-силно бе присъствието на компании от сектора на информационните технологии. Големият победител е технологичната компания „Скейл Фокус”, която спечели две първи места – за клиентска политика и развитие на бизнеса и второ място в категория най-добър стартиращ бизнес. Тук е списъкът на наградените.

На 18 декември 2013 се проведе Втора среща за обсъждане на ваучерния модел
Точките бяха разгледани като маршрут на клиента в хода на предоставяне на социални и здравни услуги - ДСП, личен лекар, организация-доставчик, болница и др. Моделът получи подкрепа и ще бъде развит съвместно с организациите от здравния сектор, които пряко участват в предоставянето на дългосрочни грижи - Национално сдружение на общопрактикуващите лекари и Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. Междусекторните взаимовръзки са изцяло в полза на клиента и осигуряват неговото обгрижване.
Втора среща ваучерен модел  Втора среща ваучерен модел Втора среща ваучерен модел

В средата на януари 2014 ще бъде проведена още по-широка Трета среща, на която ще се финализира предложения Модел като по-широк план за реформи - и във връзка с подготвяните закони и промени в закони в социалния и здравния сектор, визии за "деинституционализация", планове към стратегии и разбира се средствата по ОП РЧР за следващия програмен период. 

На 4 и 5 декември 2013 ще се проведе четвъртото издание на „МЛАДЕЖКА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКА БОРСА ’2013”. Това е единствената в България предприемаческа борса за младежи и младежи с увреждания. Целта й е да подобри уменията и обогати опита на младежите – начинаещи предприемачи за себе представяне и защита на собствени бизнес и социални идеи. Д-р Нина Димитрова от Института за социално предприемачество участва с презентация по темата.
Младежка предприемаческа борса Младежка предприемаческа борсаМладежка предприемаческа борса

На 28 ноември 2013 бяха изпратени на Strategy.bg коментарите на Националната мрежа за подкрепа на възрастните хора.

На 27 ноември 2013 беше проведено 7-мо заседание на работната група за подготовката на ОП РЧР 2014-2020, на което беше повдигнат въпроса за реформирането на дългосрочната грижа. Беше изразено мнение както от представител на МЗ, така и от представител на Националното сдружение на общините, че акцент трябва да бъде поставен върху грижите в домашна среда, а не върху деинституционалицацията и раздробяването на домовете за възрастни хора в по-малки институции, но от същия тип, по подобие на грижите за деца в домашна среда.
Заседание ТРГ ОП РЧР 2014-2020 Заседание ТРГ ОП РЧР 2014-2020

На 20 ноември 2013 стартира дейност Националната мрежа за подкрепа на възрастните хора (НМПВХ). Това е неформална мрежа от организации, която си поставя за цел осигуряване на качествени социални услуги за възрастни хора и хора с увреждания, чрез реформиране на сектора за дългосрочни грижи

От 18 ноември 2013 стартира Световната седмица по предприемачество в България с учебни прояви в цялата страна. Инициативата се организира от "Джуниър Ачийвмънт”. Тя включва повече от 130 събития в 50 населени места

На 30 октомври 2013 се проведе работна среща по инициатива на фондация Пиа Матер съвместно с НАСО, на която бяха обсъдени ролите на различните участници в социалния сектор, както и моделите за финансиране на социални услуги. На срещата присъстваха 11 организации, които предоставят социални услуги за деца, възрастни хора и хора с увреждания, които финансират дейността си чрез дарения, такси и делегирани дейности. На срещата присъства представител на КНСБ, който сподели предложението на синдиката за ваучерен модел, който би осигурил заетост и изсветляване на сивия сектор на услугите. До 2 седмици фондация Пиа Матер ще предложи за обсъждане проект на Ваучерен модел, който предстои да бъде обсъден и внесен в МТСП за имплементиране. Тази среща е продължение на инициативата за въвеждане на Ваучерен модел за финансиране на социални услуги.
Първа среща за представяне на Ваучерния модел за финансиране на социални услуги Първа среща за представяне на Ваучерния модел за финансиране на социални услуги Първа среща за представяне на Ваучерния модел за финансиране на социални услуги

Социално предприемачество, НАРД Пловдив
На 29 октомври 2013 в гр. Пловдив Националният алианс за работа с доброволци проведе работна среща във връзка с изпълняван проект „Социалното предприемачество–портал за иновации”. На срещата беше направен SWOT анализ на възможностите за социално предприемачество, обсъдиха се взаимоотношенията между участниците в социалния сектор и засилващото се присъствие на общините в социалния сектор, което не съответства на икономическо развитие, което сме избрали - конкуренция на множество доставчици, които предоставят все по-качествени социални услуги.

На 26 октомври 2013 Министър Хасан Адемов започна да говори за Ваучерен модел - макар и в суров вид! Предстои да "сготвим" тази сурова идея, тъй като тя е изцяло в интерес на нуждаещите се, за разлика от модела на делегираните дейности, от който полза имат основно организациите, които ги предоставят. Напомняме, че на 30.10.2013, петнадесет неправителствени организации ще обсъждаме именно Ваучерния модел за финансиране на социални услуги. 

На 26 октомври 2013 в УНСС се проведе тазгодишното издание на „Youth to Business Forum”. Форумът се организира от AIESEC България и тази година е с акцент върху предприемачеството в България.

На 25 октомври 2013 Институтът за социално предприемачество изпрати Отворено писмо до Народното събрание, редица министерства, организации от третия сектор, представители на чужди организации, по повод идеята на г-жа Корнелия Нинова, депутат в народното събрание, да бъде създаден Закон за възрастните хора с идеята за "осиновяване" на възрастни хора. Задкулисното и прибързано приемане на такъв закон очевидно цели прокарването на лобистки интереси и не е в полза на развитието на социални услуги за възрастни хора.

На 24-15 октомври 2013 Асоциация за развитие на София проведе поредното издание на Европейският ден на предприемача, посветен на темата «Науката в подкрепа на иновациите и икономиката»

На 18 октомври 2013 Коалиция „Детство 2025” публикува писмо до Министъра на труда и социалната политика и отговорните институции относно нова методика за финансиране на социалните услуги по проектите за деинституционализация.

На 15 октомври 2013 фондация "Де Пасарел България" проведе конференция на тема „Качество на социалните услуги за хора с увреждания – формалност, реалност или стремеж”. На конференцията повдигнахме и въпроса за това кой би следвало да предоставя социални услуги (роля на държава, общини, частни доставчици), поради неравнопоставенността на частните доставчици на социални услуги, както и неясното делегиране на дейности от страна на общините на "вече утвърдени доставчици" на социални услуги.

На 11 октомври 2013 в секция Анализи и становища са добавени две статии, който детайлно онагледяват как държавната и общинската администрация разходват публичният ресурс, включително и европейските фондове. Това е отговорът на въпроса Защо сме бедни? Защото прахосваме и малкото което имаме, но и възможността да използваме солидарните европейски средства да повишим стандарта на живот в България. Статиите са от проф. Ганчо Попов и г-жа Яна Гочева. Усложнената технология за провеждане на обществени поръчки резултира в разходване на от 3 до 10 пъти повече средства, отколкото ако услуга или стока се закупи "от магазина".

На 30 септември 2013 беше представена Демаркация на Ваучерния модел за финансиране на социалните услуги и модела с Делегиране на дейности. Това са пояснения на разликите между двата модела за финансиране на социални услуги, следващи принципа "парите следват клиента" .

На 19 септември 2013 в гр. Стара Загора се проведе заключителна конференция по проекта Social Entrepreneurship Strategy Planning на с домакин Регионална агенция за икономическо развитие. По проекта е изготвена платформата www.sesp-project.eu - програма за обучение по разработване на фирмена стратегия и стратегическо управление за тези, които взимат решения в социалните предприятия. На конференцията присъстваха представители на Института за социално предприемачество.

На 15 септември 2013 Отец Иван и неговите деца ще изработват екобукети от отпадъчни материали на събитие, организирано от Сдружение „Зелени инициативи“. Събитието ще се проведе от 11.00 ч. на голямата поляна в Южния парк

На 12 септември 2013 Националната мрежа на децата изпрати становище, подкрепящо въвеждането на Ваучерен модел за финансиране на социалните услуги, както и отбелязващо значителни пропуски на МТСП в осмислянето на социалните дейности за деца и възрастни и реализираните политики

На 23-24 септември 2013 ще се проведе Първият обучителен семинар в София от
ПРОГРАМАТА ЗА СОЦИАЛНО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО ЗА НЕСТОПАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ 2013/2014 на БЦНП. Нина Димитрова е един от обучителите на семинара и контрибутор в Института за социално предприемачество.

18 септември 2013 Last Call for Applications for Special Capacity Building Seminar on Management and Development of NGOs, October 16-30, 2013 – Israel, Galilee International Management Institute

На 12 септември 2013 ще се проведе тренинг на тема „УМЕНИЯ ЗА ЕФЕКТИВНИ ПРЕГОВОРИ“ от "ИДЕАс България"

На 2 септември 2013 в гр. Варна отвори врати социален магазин на сдружение "Моят град", в който се предлагат изделия, произведени от лица с увреждания от Трудово - производителна кооперация "Родина", както и ръчно изработени сувенири от незрящи лица

В периода 24.08 - 20.10.2013 сдружение "Екофорум за устойчиво развитие" провежда поредица от семинари на няколко теми: „Бизнес кореспонденция и делова етика”, „Как да сме успешни на работа и в живота”, „Как да водим успешни преговори”, „Как успешно да представяме себе си и своя труд”

На 19 септември 2013 Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора ще проведе заключителна международна конференция по проекта SESP – Social Entrepreneurship Strategic Planning

От 10 август до 15 септември 2013 Хабитат България организира кампания за набиране на доброволци по проект със социална насоченост „Изграждане на четири жилища в град Костинброд

 

На 1 август 2013 Projecta стартира oнлайн курс Съвременни компетенции за управление на проекти


От 13 до 14 юли 2013 се проведе обучение за лидерски умения за мениджъри от Дитерамб Консулт

На 11 юли 2013 
се про
веде Шести семинар в подкрепа на предприемачеството на тема "Модели за бизнес коопериране и свързване в мрежи", организиран от 

До 30 юни 2013 можете да кандидатствате в стипендиантски конкурс "Лидерство, мениджмънт и финанси", организиран от ВУЗФ и ПроЕл

До 28 юни 2013 е крайният срок за участие в програмата за социално предприемачество на БЦНП

На 25 юни 2013 в София ще се проведе Борса на проекти и идеи” в Централното фоайе на СУ “Св. Климент Охридски”

На 21 юни 2013 ще се проведе обучение на тема "Успешни КСО практики от ЕС", организирано от Асоциация „Корпоративна социална отговорност – България

На 18 юни 2013 ще се проведе разяснителен семинар по въпросите за сертифициране за Project Management Professional (PMP) и Certified Associate in Project Management (CAPM) от New Horizons.

На 18 юни 2013 ще се проведе пресконференция на тема „Социалното предприемачество в България: търсят се идеи“.


От 10 до 14 юни 2013 в Международен център „Аркутино" се проведе ЛЯТНО УЧИЛИЩЕ ЗА НПО - АРКУТИНО 2013

До 10 юни 2013 можете да се включите в конкурса "Най-зелените компании в България", организиран за трета поредна година b2b Media.

На 10 юни 2013
стартира обучение за разработване на проекти за финансиране от Европейския съюз

На 7-9 юни 2013 се провежда Първо изложение на изкуствата в помощ на децата в неравностойно положение под мотото "Приеми ме в сърцето си"

На 8 юни 2013 в София се проведе събитие за младежи на възраст между 16 и 30 години, които имат интерес в разработвеното на идеи с обществена полза. Според Кристофър Уорман, социалните проекти са добър начин младите хора да натрупат опит.

На 4-5 юни 2013 Джуниър Ачийвмънт България провежда младежки бизнес форум "Изгряващи звезди" 2013. Форумът е предизвикателство за млади хора, които искат да покажат и тестват своите бизнес идеи. В рамките на форума се провежда национално състезание 2013 "Учебен социален бизнес".

Вижте победителите в "Иновация в действие". В академията се включиха 170 участници

На 4 юни 2013 се провежда семинар за докторанти и студенти от медицински и биологически специалности, организиран от Джуниър Ачийвмънт България и Амджен България, със съдействието на Медицински университет – София. Семинарът е пилотно събитие на образователен курс „Иновации и предприемачество в сферата на медицината и биологията“, който ще стартира в Медицински университет София през 2013/2014 година.

На 3 юни 2013 се провежда Digitalk - платформа, която дава възможност на всеки човек да открие своята област, в която да се превърне в предприемач и намери финансиране за своята идея

На 21 и 22 май 2013 се провежда форум за инвестиране в рисков капитал в София

На 13 май 2013 проф. Гюнтер Паули представя в България книгата си "Синята икономика"

На 10 май 2013 ФПББ стартира проект „Партньорство за социални предприятия в България"

ОНЛАЙН АНКЕТА „Шансове и бариери пред жените-предприемачи в сектора на новите технологии“ от сдружение Български център на жените в технологиите.

На 17 май 2013 г. Нов български университет и „Изи Кредит” стартират Предприемаческа академия

На 16 май 2013 г. БСК стартира обучение за мениджъри: Как системите в компанията да заработят ефективно?

На 24-25 април 2013 г. се проведе Webit Bulgaria Digital SummitВторият ден ще бъде посветен на предприемачеството. Сред темите са създаване на продукт/услуга бизнес развитие, финансиране, Local vs Global

В новия брой на списание Човешки ресурси (2/2013)  На 10 април 2013 г. излезе интервю на тема Доказателствен подход при предоставянето на социалните услуги с г-жа Нина Димитрова, управител на Пиа Матер


На 20 април 2013 г. се проведе семинар Стартиране на бизнес с нулев бюджет

На 15 април 2013 г.
 стартира обучение по Корпоративна социална отговорност в M3 COLLEGE


От 21 до 24 март 2013 г. се проведе Европейски форум за социално предприемачество в Международен панаир гр. Пловдив

3 - 6 септември 2012 г. "Идеите - това сме ние" 2 - приеми предизвикателството! - дискусионен форум