201302-Inge Reisberman

‘LIGHTSEEING’ van INGE REISBERMAN in PETIT PORT/PP44 – 17 februari t/m 15 april 2013

FINISSAGE ZATERDAG 13 APRIL 14.00 - 18.00 UUR
Met haar nieuwe serie foto’s dompelt Reisberman de galerieruimte Petit Port/ PP44 onder in licht. Grote glossy foto’s van lichtschijnsel, in een hoge mate geabstraheerd. We lijken te kijken naar  plafondlampen, reflecties in glas, een lichtsnoer of schijnsel door een dakraam. Geheimzinnige en soms melancholische prints. Lightseeing is op zondag 17 februari om 16.00 uur feestelijk geopend door Aart van der Kuijl, onafhankelijk curator en kunsthistoricus. Tijdens de opening waren ook Reisbermans films 'Hail', 'Stil leven' en 'Falling Apart Together' te zien. Deze zijn tijdens de finissage op 13 april van 14.00 - 18.00 uur ook weer te zien.
 

Schilder versus fotograaf

De digitale fotografie van Inge Reisberman  ligt diepgeworteld in de schilderkunst. In 1989 studeerde zij af als schilder aan de AKI Kunstacademie in Enschede. Door een grote interesse in digitaliseringtechnieken begon Reisberman enkele jaren na haar afstuderen haar foto’s in een digitaal archief onder te brengen en te bewerken.  Dit bewerken van haar foto’s gaat alsof zij schildert: laagje voor laagje bouwt ze de foto op. Ze neemt afstand, schaaft er wat aan, laagje erbij. De basis is altijd een foto genomen met (digitale) spiegelreflex camera of zelfs een doodgewone compact camera. De afbeeldingen kunnen reisfoto’s zijn of een snapshot van een architectonisch detail. Als Reisberman de foto gaat bewerken, verliest het al snel alle figuratie. Zij werkt in lagen toe naar een hoge mate van abstractie.   

 

Filmer

Beweging kwam in beeld toen Reisberman met een fotoclub geënsceneerde film stills maakte, waarbij de leden van de fotoclub en zijzelf de crew vormde in steeds wisselende functies: fotograaf, regisseur, belichter, acteur. Een logisch vervolg was om deze foto’s zo te maken dat ze kort achter elkaar gezet kunnen worden en zo een animatie-achtige film opleveren: een stop-motion movie. Tegelijkertijd groeide de behoefte om in hedendaagse HD techniek film te maken die dicht bij haar eigen werk staat. Dit resulteerde in video’s waarin het kleine centraal staat. Deze video's zijn, in tegenstelling tot de stop-motion-movies, een geheel eigen productie. Een aantal hiervan worden tijdens de opening in Petit Port/PP44 getoond: 'Hail', 'Stil leven' en 'Falling Apart Together'.

 

Inge Reisberman is afgestudeerd aan de AKI Kunstacademie in Enschede. Door heel Nederland exposeert zij, van Ameland tot Almelo, van Drenthe tot Den Haag. Naast haar autonome werk maakt Reisberman als webdesigner websites op maat en is zij voor de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) mentor voor fotografen die zich (willen) begeven op het grensvlak tussen beeldende kunst en fotografie.

 

Lightseeing ll is t/m 15 april te bezichtigen in de etalage van Petit Port/PP44.

Nieuwsgierig geworden? Zie: www.pp44.net. Voor meer informatie over de kunstenaar zie:
www.ingereisberman.nl  of http://fotografie.ingereisberman.nl.
Comments