201211-Loes van Dorp

Op 24 november was er een openstelling van de galerie met een expositie in de achterruimte.

Het orkest (dat ook de begeleidende muziek voor de film verzorgt) is: Space Siren (http://www.spacesiren.nl/)

Foto's door Hans Dunlop


Persbericht

Leiden, oktober 2012

Theekeningen van Loes van Dorp in Petit Port/PP44

4 november – 4 december 2012 

De Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. De Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. De werken zijn 24 uur per dag te bezichtigen. 

Deze Even over vieren richt de spotlights op kunstenaar Loes van Dorp. De werken van Van Dorp zijn t/m 4 december 2012 te zien in de etalage van Petit Port/PP44. 

LET OP en noteer maar vast in de agenda: Er is wèl een speciale openstelling op zaterdagmiddag 24 november van 15.00u-18.00u. Er zijn dan meer beelden en animaties van Loes van Dorp te zien in de achterruimte. 
En er komt een muzikale omlijsting. Hier over later meer!
Wie is Loes van Dorp?
Loes van Dorp is geboren op 3 oktober 1981 te leiden. In haar jonge jaren is ze veel verhuisd, maar werkt nu in Leiden en woont in Oegstgeest. In 2006 studeerde Van Dorp af aan de KABK te Den Haag in de richting Autonome Beeldende Kunst.  Na het maken van  twee animaties in 2010 besloot ze haar kennis hierin te verdiepen door het volgen van de masteropleiding Media Design & Communication aan het Piet Zwart Instituut, in de richting Lens-Based (film, fotografie en animatie).
Naast  animator is Loes van Dorp een gepassioneerde tekenaar, zelden gaat ze zonder pen en papier op stap. Verslaafd aan tekenen, kiest Van Dorp er vaak voor zich te laten inspireren door theevlekken op papier. Tijdens het tekenen, transformeren de vlekken in vreemde wezens. Animatie is voor Loes toveren en magie. Ze speelt met tijd en ruimte en creëert leven uit stilstaande beelden.
Wie of wat inspireert jou?
In eerste plaats is alles om mij heen inspirerend: het leven, de mensen en dagelijkse gebeurtenissen. Een grote inspiratiebron zijn films zoals de animaties van Tim Burton , William Kentridge met zijn houtskool animaties, Jan Svankmeijer met zijn absurde stop-motion films en Caroline Leaf met haar handgemaakte animaties van o.a. zand en olieverf. Maar vooral de making off's van stop motion en animatiefilms als Fantastic mr. Fox (van filmmaker Wes Anderson, 2009), Coraline (Henry Selick, 2009), Corps Bride (Tim Burton, 2005), Les Triplettes from de Belleville ( Sylvain Chomet, 2003) zijn belangrijke voorbeelden. Vroeger keek ik graag naar de VPRO en ben nu nog steeds fan van de Tsjechische animatie Buurman & Buurman. 

Waar plaats jij jezelf binnen de kunstgeschiedenis?
Dit is een vraag waar ik geen antwoord op heb, omdat de geschiedenis van de kunst waar ik me in bevindt nog geschreven moet worden en niet door mij, maar door andermans ogen. Ik zit er te dicht op om hier over te kunnen oordelen. Uit de vorige vraag kun je concluderen dat ik me door zowel recente kunstenaars als kunstenaars uit het verleden laat inspireren, maar dat wil niet zeggen dat ik een plek tussen mijn inspirators inneem. Ik kan beter denken met mijn handen dan met mijn hoofd en deze intuïtieve manier van werken is meestal de basis van mijn werk.Welke werken zijn in de etalage te zien tijdens de Even over vieren-expositie?
In de etalage van Petit Port zijn een groot aantal Theekeningen van Loes van Dorp te zien: tekeningen geïnspireerd op en ontstaan uit de theevlek. In een korte animatie toont Petit Port hoe een aantal Theekeningen gevormd worden. Daarnaast wordt Van Dorps magische animatie Theekeningen getoond: een  animatie in verschillende stop-motion technieken over het tot leven komen van de Theekening-wezens. In de etalage zijn de 3D animatiepoppen uit deze animatie te zien.

Tekst interview: Tara Lem
 
Voor verkoop en informatie over het werk van Loes van Dorp neem contact op met Jacqueline Petit, PetitPort/PP44. Voor meer informatie over Loes van Dorp zie ook: http://loesvandorp.hotglue.me

Petit Port/PP44
Herenstraat 9, 2313 AD Leiden (NL)
Tel: 071-5124096
Website: www.pp44.net

Wilt u onze nieuwsbrieven of uitnodigingen niet meer ontvangen? Gelieve dan deze e-mail retour te zenden en het onderwerp/subject in 'uitschrijven' te veranderen. Vriendelijk dank.


Comments