201207-Jacqueline Petit

Jacqueline Petit


"UIT DE SCHADUW"


Petit Port/PP44 knalt de zomer in met een goed gevulde etalage: in juli en augustus exposeert Jacqueline Petit nieuw werk in haar solotentoonstelling Uit de schaduw. In onnatuurlijke materialen als rubber, plastic en kunsthars onderzoekt ze persoonlijke thema’s als herinneringen, lichamelijkheid en zintuiglijkheid. Uit de schaduw wordt op donderdag 12 juli om 20.00 uurfeestelijk geopend. Tijdens de vernissage zal in de achterruimte van de galerie ook een selectie van ouder werk te zien zijn. Uit de schaduw is t/m 4 september te bezichtigen in de etalage van Petit Port/PP44.

 

De sculpturen van Petit vragen om een fysieke dichtbijheid van de beschouwer. Door te spelen met tactiliteit en zinnelijkheid ervaart de toeschouwer weerstand en een grens die zowel scheiding als verbinding is. Petit vraagt hiermee om betrokkenheid van de kijker. Tactiliteit is altijd aanwezig in zowel haar oude als nieuwe werk. Haar objecten nodigen vaak uit tot aanraken en soms zelfs tot in beweging zetten.    

Petit werkt vanuit een basisconcept, het idee, en zoekt daar haar materialen bij.


Al spelenderwijs ontdekt zij. Vaak gaat het niet om hetgeen gemaakt is maar om wat het doet ontstaan. Binnen de grotere werken op locatie gaat het in dit geval meer over het in beweging zetten van de kijker dan om het beeld dat er staat. Bij de kleinere werken, nu te zien in Uit de schaduw, is bijvoorbeeld het ontstaan van een schaduw belangrijker dan hetgeen de schaduw veroorzaakt.

 

Jacqueline Petit (Badhoevedorp, 1959) studeerde in 1991 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij volgde hier de richting beeldhouwen. Petit woont en werkt in Leiden en heeft haar atelier aan huis. Naast haar autonome beeldhouwwerk organiseert zij ook hedendaagse kunstprojecten op locatie, cureert tentoonstellingen en heeft sinds 2004 haar eigen galerie aan de Herenstraat in Leiden.

Comments