201205-Mary Geradts

Mary Geradts

Tentoonstelling “Zinkobjecten” van 4 mei 2012 – 4 juni 2012
 
De Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. Bij de openingen van exposities bij Petit Port/PP44 loopt een ieder even over vieren binnen. Bij deze speciale nieuwsbrief-exposities zijn geen officiële openingen: de Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. Deze tentoonstellingen zullen 4 keer per jaar plaatsvinden in de etalage van Petit Port/PP44. De werken zijn 24 uur per dag te bezichtigen.

LET OP: Openstelling op zaterdagmiddag 12 mei van 14.00u-17.00u. Er zijn dan meer beelden van Mary Geradts te zien in de achterruimte.

Deze vijfde Even over vieren richt de spotlight op kunstenaar Mary Geradts. Een deel van de werken van Geradts zijn t/m 4 juni 2012 te zien in de etalage van Petit Port/PP44.

Wie is Mary Geradts?

Mary Geradts, geboren in 1958 in Den Haag studeerde in 1987 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zij volgde hier de richting beeldhouwen. Geradts woont en werkt in Leiden en heeft haar atelier aan de Haagweg4. Sinds 1985 werkt zij vooral met zink, veelal in opdracht. Geradts exposeerde onder andere in het H.C.A.K. en Pulchri in Den Haag, CBK en Ars Aemula Naturae en Sieboldhuis in Leiden en in diverse beeldentuinen. Haar werk bevindt zich in collecties van particulieren en bedrijven.

Wat en vooral wie inspireren haar

Florale motieven inspireren Geradts, de bloem met haar veelheid aan vormen. De kennismaking met het werk van Karl Blossfeldt (fotograaf 1865-1932) was een ontdekking.

Zijn heldere, gedetailleerde en eenvoudige afbeeldingen van bloem en blad zijn een inspiratiebron. Blossfeldt noemt het de oervormen van de kunst.

Hedendaagse kunstenaars die Geradts bewonderd zijn onder meer Maria Roosen, Guido Geelen, Barbara Nanning en Hieke Luik.

Waar plaatst Geradts zich zelf binnen de kunstgeschiedenis?

Geradts ziet zich zelf als een echte beeldhouwer in de hedendaagse kunst. Een beeldhouwer met een voorliefde voor ornamentiek uit de architectuur van de oude wereld. Geradts maakt sculpturen. Organische vormen die hun oorsprong ontlenen aan de natuur. Het zijn beelden die lijken te ontstaan vanuit hun kern, een zwart gat, naar buiten gericht. Haar objecten verhouden zich tot de ruimte waarin zij zich bevinden. Inmiddels is Geradts na 27 jaar een meester in het werken met zink. Daarnaast blijft het onderzoeken van andere materialen zoals papier, plastic, kunststof en rubber een even grote uitdaging voor haar. Aan het ontstaan van een object gaat een onderzoek vooraf in papier. Papier patronen in 3-D.


Welke werken zijn te zien tijdens de Even over vieren-expositie?

Zinkobjecten”. Muurbloemen. Bloemen die uit de muur lijken te groeien, gemaakt van zink. Geknipt, geklopt, gebogen en gesoldeerd. Op zichzelf staande objecten die voortkomen uit thema’s uit de natuur zoals groei, bloei en verval.

 
 
 
 
 
 
 
 
Comments