201203-Dialectica

Dialectica, een groepstentoonstelling van Mark Beerens, Niek Hendrix en Bart van der Mark
Te bezichtigen van 11 maart 2012 t/m. 29 april 2012

Dialectica, de werken

Dialectica, de opening


Petit Port/ PP44 presenteerde al eerder werk van Mark Beerens, Niek Hendrix en Bart van der Mark, maar nu brengt de galerie de kunstenaars samen in de trioshow Dialectica. Raakvlakken en tegenstellingen gaan de dialoog met elkaar aan en de werken zullen hierdoor nieuwe definities scheppen. Dialectica draait om archetype, metafysica, gelaagdheid en het spelen met ruimte en werkelijkheid. Dialectica wordt op zondag 11 maart om 16:00 uur geopend in Petit Port/PP44. De expositie in de etalage van Petit Port/PP44 is te bezichtigen t/m 29 april 2012.

Het werk van Beerens, Hendrix en Van der Mark raakt elkaar in de omgang met een aantal opvallende onderwerpen en beeldkenmerken. Juist in tegenstrijdigheden vinden de drie kunstenaars een overeenkomstig thema. Hierbij gaat het vooral om beeldinhoudelijke tegenstrijdigheden zoals optisch bedrog, niet kloppend perspectief en geometrie naast figuratie. Beerens plaatst cirkels, vierkanten en lijnen naast mensfiguren in nauwkeurig uitgemeten ruimtes en intense kleurvlakken. Ook bij Hendrix zien we geometrische elementen en kleurvlakken afgewisseld met figuratie. Hij speelt met net niet kloppend perspectief of bijvoorbeeld een paard dat ondersteboven hangt maar zich desondanks goed staande weet te houden. Van der Mark bouwt dit spel met tegenstrijdigheden uit naar zijn ‘ruimtelijke platheden’: werk dat visueel en mentaal zowel plat als ruimtelijk werkt. Door zijn gebruik van hoeken, afstanden en dieptes speelt hij met wisselende perspectieven en creëert hij een illusie van ruimte.

Het gebruik van tegenstrijdigheden in het werk van de drie kunstenaars lijkt voort te komen uit hun zoektocht naar het wezen van de werkelijkheid. Bij allen zien we metafysische elementen, waarbij ook het gebruik van archetypen een essentiële rol speelt. Beerens becommentarieert de consumptiemaatschappij, religie, geschiedenis en het menselijke bestaan zelf. In het werk komen stijlelementen uit onder andere magisch-realisme, suprematisme,  geometrie, de Vlaamse primitieven en symbolisme samen. Oude schildertechnieken combineert hij met moderne elementen. Uit religie, architectuurtekeningen, modetijdschriften, kunstgeschiedenis en een stroom aan moderne beelden haalt Beerens inspiratie voor zijn mensfiguren.  Deze vaak archetypische beelden en symbolen zijn een  essentieel onderdeel van zijn zoektocht naar synthese.

Hendrix onderzoekt de schijnbare wetten van onze werkelijkheid. Hij gebruikt beelden die werken als archetypen om te onderzoeken wat een afbeelding is en hoe deze zich verhoudt zich tot de dagelijkse realiteit. Het werk roept hierbij de vraag op wat we wel of niet kunnen geloven.

In het recente werk van Van der Mark zien we veel metafysische en surrealistische elementen. Hij gaat verder door op het onbewuste en de manipulatieve natuur van de mens. Hij creëert een surrealistische werkelijkheid die kan beginnen bij een boom of een landschap en uitloopt in een volbouw van menselijke drang tot vernieuwing. Het verlaten landschap van vroeger en het volgebouwde uitzicht van de toekomst.  

Mark Beerens (1977) rondde in 2004 de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving AKI in Enschede af.  Hij ontving de Buning Brongers prijs, dé Nederlandse kunstprijs voor jonge veelbelovende kunstenaars. Niek Hendrix (1985) woont en werkt in Tilburg. Na zijn afstuderen aan  Sint Joost Breda in 2011, werd hij genomineerd voor de Young Blood Award door Ron Mandos Gallery. Hendrix is de oprichter van het kunstblog Lost Painters. Bart van der Mark (1978) woont en werkt in Rotterdam. In 2006 studeerde hij af aan de Willem De Kooning Academie en exposeerde ondermeer in Off_Corso en tijdens de Wereld van Witte de With.

Tekst: Tara Lem

Voor meer informatie zie: www.pp44.net

Nieuwsgierig geworden naar de kunstenaars?  Ze zijn zelf aanwezig tijdens de opening en zie ook:
Comments