201202-Albert Roskam

Rewind and fast forward: De werken

Rewind and fast forward: De opening

 


Albert Roskam

Tentoonstelling Rewind and fast forward van 4 februari – 4 maart 2012

De Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. Bij de openingen van de reguliere exposities bij Petit Port/PP44 loopt een ieder even over vieren binnen. Bij deze speciale nieuwsbrief-exposities zijn geen openingen: de Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. Deze tentoonstellingen zullen 4 keer per jaar plaatsvinden in de etalage van Petit Port/PP44. De werken zijn 24 uur per dag te bezichtigen.

Zegt het voort!

Deze Even over vieren richt de spotlights op kunstenaar Albert Roskam. De werken van Roskam zijn t/m 4 maart 2012 te zien in de etalage van Petit Port/PP44.

Een overzichtstentoonstelling van het werk van Albert Roskam door de jaren heen was te zien in Petit Port/PP44 op 12 februari van 14.00 tot 17.00uur.

Wie is Albert Roskam?

Albert Roskam (1947) woont en werkt in Leiden. Hij studeerde in 1970 af in civiel recht en is als kunstenaar autodidact. Van 1969 tot 1975 was hij actief als beeldend kunstenaar. Van 1972 tot 2010 werkte hij in verschillende functies in de wereld van kunst en cultuur. Begin 2010 hervatte hij zijn werk als beeldend kunstenaar.

Zijn werk is te zien (geweest) in binnen- en buitenland en bevindt zich in publieke en particuliere collecties.


Wie inspireert hem?

Roskam is geïnteresseerd in (complexe) structuren, in regelmaat en ordening, opsommingen, herhaling en verzamelen. Hij werkt niet intuïtief, maar stelt zich spelregels, waaraan hij zich houdt in de hoop dat het eindresultaat boven die regels zal uitstijgen. Zijn werk is niet idealistisch, niet maatschappelijk betrokken, maar uitsluitend gericht op schoonheid.

Waar plaatst hij zichzelf binnen de kunstgeschiedenis?

Dat zal de kunstgeschiedenis wel bepalen. Er is in ieder geval verwantschap met andere structuristen zoals Struycken, Sol LeWitt, Morellet, Agnes Martin en een aantal hedendaagse ‘reductive artists’. Roskam is een groot liefhebber en bewonderaar van Piet Mondriaan. In zijn serie ‘Mondrian revisited’ (2011/2012) plaatst Roskam Mondriaan’s intuïtieve beelden in zijn eigen structuren en paart zo intuïtie aan berekening.

Welke werken zijn in de etalage te zien tijdens de Even over vieren-expositie?

Zowel het vroege, als het nieuwe werk is gebaseerd op uitputtende opsommingen van mogelijke combinaties. In het vroege werk gebruikte Roskam geometrische vormen (streepjes, vierkantjes, etc). In het werk van 2010 en 2011 bestaat het ‘ruwe materiaal’ uit geabstraheerde vlaggen. Ook daarin weer verzamelingen als vormend principe.

In de etalage hangt een aantal ‘kransen’. Hierin kantelen vier vlaggen (diagonaal of orthogonaal gedeeld), elk vertrekkend uit hun eigen hoek, rondom het middelpunt van het schilderij. Zo vormen zij een in zichzelf verweven krans.

Voor verkoop en informatie over het werk van Albert Roskam neem contact op met Jacqueline Petit, Petit Port-PP44
Comments