201111-Flore de Koning


De Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. Bij de openingen van exposities bij Petit Port/PP44 loopt een ieder even over vieren binnen. Bij deze speciale nieuwsbrief-exposities zijn geen openingen: de Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. Deze tentoonstellingen zullen 4 keer per jaar plaatsvinden in de etalage van Petit Port/PP44. De werken zijn 24 uur per dag te bezichtigen.

Zegt het voort! 

Deze derde Even over vieren richt de spotlights op kunstenaar Flore de Koning. De werken van De Koning zijn t/m 4 december 2011 te zien in de etalage van Petit Port/PP44. Openstelling met extra werk en werk in stock: zaterdag 26 november van 14.00uur-17.00uur.


Wie is Flore de Koning?

Flore de Koning werd geboren in 1977 in Leidschendam en woont en werkt in Leiden. In 2001 studeerde ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens deze studie werkte ze in het kader van een uitwisselingsprogramma in 2000 aan de Kunsthochschule in Berlijn-Weissensee. Na de HKU vertrok ze voor een jaar naar de Chelsea College of Art and Design in Londen waar ze een post-HBO opleiding volgde.

Haar schilderijen zijn te zien geweest in binnen- en buitenland en maakten deel uit van solo- en groepsexposities in o.a. De Nederlandse Bank (2005, Amsterdam), het GEM (2006 en 2008, Den Haag), Gemeentemuseum Den Haag (2006) en Museum De Lakenhal (2010, Leiden). De Haas & Fischer Gallery in Zurich bracht haar werk op vele buitenlandse beurzen in o.a. Londen, Berlijn, Basel, Athene en Mexico.

 

Wie inspireert jou?

De inspiratiebronnen van De Koning verschillen per periode en kunnen variëren van Wilhelm Sasnal tot Bauhaus kunstenaars en architecten. Voor haar serie Floorplans liet zij zich inspireren door architectonische tekeningen. Vooral boeken en tijdschriften van West 8 of Ben van Berkel van UN Studio kunnen haar hierbij op nieuwe gedachten zetten. De gedachtegang die een architect laat zien in schetsen en tekeningen hebben haar geholpen bij het schilderen van de opengevouwen gebouwen in Floorplans.

Recentelijk heeft De Koning haar Floorplans achter zich gelaten en richt zij zich op het scheppen van ruimtes door middel van driehoekige kleurvlakken. Belangrijk hierbij is het zeer doorwerkte kleurgebruik, waarbij zij zich onder andere laat inspireren door de Amerikaanse kunstenaar Dana Schutz. Vooral het felle kleurenpalet en de losse expressieve toets van Schutz is iets waar De Koning zich op dit moment verwant mee voelt.


Waar plaats jij jezelf binnen de kunstgeschiedenis?

Met welke plek zij binnen de kunstgeschiedenis inneemt houdt De Koning zich zelden bezig. Zij is een schilder van deze tijd en houdt zich dan ook vooral bezig met hedendaagse schilderkunst. De schilderkunst is momenteel sterk in ontwikkeling en verwantschap voelt De Koning vooral met actuele schilders. Kijken naar kunstenaars uit het verleden is iets dat vrijwel elke kunstenaar doet en daar is De Koning geen uitzondering op, maar voortborduren op voorbije kunststromingen is voor haar minder interessant. Het verder ontwikkelen van haar werk doet zij vooral door te kijken naar werk van haar eigen tijdgenoten.Welke werken zijn te zien tijdens de Even over vieren-expositie?

De laatste schilderijen van De Koning komen uit de serie Triangulation. ‘Triangulation’ is een methode om land of ruimte in kaart te brengen met behulp van driehoeken. Een driehoek heeft specifieke eigenschappen die het mogelijk maken om bijvoorbeeld landmetingen te doen, of om driedimensionale werelden te construeren voor computerspelletjes of animatiefilms. Op een vergelijkbare manier gebruikt De Koning in haar schilderijen de driehoek om ruimtes te construeren. De beelden die op deze manier ontstaan hebben een geometrische structuur, maar lijken hier tegelijkertijd ook aan te ontsnappen. Voortbordurend op Triangulation maakte De Koning speciaal voor de Even over vieren-expositie in de etalage van Petit Port/PP44 een muurinstallatie die bestaat uit stukken beschilderd canvas, een muurschildering en tekeningen. Daarnaast laat zij drie houten paneeltjes zien.   
   
   
   
   
   
   
         
   
   
   
   
   
      
Comments