201109-Raakvlakken


Van 17 september 2011 t/m. 30 oktober 2011 was de tentoonstelling `Raakvlakken` met Henriette van ´t Hoog en Guido Winkler.

Tijdens de openstellingen waren ook werken te zien van Richard van der Aa, Michael Wright en Wright & van ´t Hoog.

Wat zie ik? En hoe kijk ik? De vier kunstenaars in de expositie Raakvlakken spelen met verschillende manieren van perceptie. De wandsculpturen en muurschilderingen van Henriëtte van ’t Hoog (1943) en de paneelschilderijen van Guido Winkler (1969) raken elkaar in de perceptie van de architecturale ruimte, perspectivische illusie en de verandering van standpunt. Bindende factor tussen beide kunstenaars in de achter ruimte van Petit Port/PP44 is het werk van Richard van der Aa (Nieuw Zeeland, 1963), waarbij alles draait om het schilderij als object. Het samenwerkingsverband tussen Van ’t Hoog en fotograaf Michael Wright (Engeland) leverde enkele video’s op waarin vorm en kleur centraal staan.
Wat zie ik? Vooral veel vlakken. Fluorescerende vlakken in knallend geel en roze, vlakken in ingetogen grijs- en blauwtinten, platte vlakken, schuine vlakken en vlakken van hout, MDF en zink. In Raakvlakken gaat het echter niet zomaar om geometrie. De werken van Winkler en Van ’t Hoog gaan verder dan geometrie of abstractie en verrassen door het spel met illusie.


Raakvlakken wordt op zondag 18 september om 16:00uur geopend in Petit Port/PP44. Werk van de vier kunstenaars is te zien in een tijdelijke opstelling tijdens de vernissage en gedurende een speciale openstelling tijdens Kunstroute Leiden op 24 en 25 september van 12:00 tot 18:00uur. De expositie in de etalage van Petit Port/PP44, met werk van Winkler en Van ’t Hoog, is te bezichtigen t/m 30 oktober 2011.


Bij Henriëtte van ’t Hoog wordt je dit spel van illusie vooral bewust als je langs de fluorescerende wandobjecten loopt. Door het veranderende standpunt wordt een object dat bolvormig lijkt eensklaps hol en plots kan je niks anders zien dan een kubus. De muur als wit plat vlak speelt hierbij een belangrijke rol. De felgekleurde wandobjecten reflecteren op de achterliggende witte muur waardoor ze van binnenuit lijken te gloeien. De vlakheid van de muur doorbreekt Van ’t Hoog met haar muurschilderingen. Kijken we naar platte driehoeken of naar een driedimensionale vorm die van de muur naar ons toe springt? Door dit effect van perspectivische illusie creëert ze een geheel nieuwe architectonische ruimte en daagt ons hiermee uit na te denken over wat we zien en hoe wij dit waarnemen. De muurschildering die Van ’t Hoog speciaal voor Petit Port/PP44 maakt, is te koop en zal door Van ’t Hoog persoonlijk op de muur van de nieuwe eigenaar worden geschilderd. Ook een nieuw ontwerp speciaal voor uw huis of bedrijf ontworpen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Het spannende spel van perceptie, perspectief en illusie is op een meer ingetogen manier terug te zien in het werk van Guido Winkler. Ook zijn werken worden zorgvuldig opgebouwd door vorm, materiaal, kleur en standpunt. Zo gaat hij dieper in op de vragen wat wij waarnemen en hoe wij waarnemen. Het werk van Winkler is vlak, gemaakt van houten panelen in zwart, wit, blauw, bruin en grijstinten. De panelen hebben taps toelopende zijden, ze zijn nooit rechthoekig. Toch kunnen de panelen recht lijken en kan het zijn dat we denken naar een rechthoekige ruimte te kijken. Dit effect van ruimtelijke illusie bouwt Winkler op door een nauwkeurig uitgebalanceerde compositie van vlak, lijn en kleur. Hierbij richt hij zich op vragen als: hoe ga je om met ruimte binnen een schilderij, hoe ervaren wij ruimtelijkheid en hoe nemen wij de werkelijkheid waar? Door deze benadering is het tweedimensionale werk van Winkler toch meer object dan schilderij.


Tekst: Tara Lem

Wilt U meer weten over de kunstenaars:

www.henriettevanthoog.nl, www.guidowinkler.com, www.richardvanderaa.com

Comments