201107-Marja Selier

Even over vieren, de zomer tentoonstelling Lijnenspel 1 en Lijnenspel 2 van 25 juli t/m. 29 augustus

De Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. Bij de openingen van exposities bij Petit Port/PP44 loopt een ieder even over vieren binnen. Bij deze speciale nieuwsbrief-exposities zijn geen openingen: de Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. Deze tentoonstellingen vinden 4 keer per jaar plaats in de etalage van Petit Port/PP44. De werken zijn 24 uur per dag, zeven dagen per week te bezichtigen.

Zegt het voort!

Deze tweede Even over vieren richt de spotlights op kunstenaar Marja Selier. De werken van Selier zijn t/m 29 augustus 2011 te zien in de etalage van Petit Port/PP44. Lijnenspel 1, het eerste deel van de expositie zal t/m 15 augustus te zien zijn, met een speciale openstelling op 13 augustus van 13.00 – 16.00 uur. Het tweede deel van de expositie, Lijnenspel 2, is te zien van 15 augustus t/m 29 augustus.
Exact zeven jaar geleden was Selier de allereerste exposant in galerie Le Petit Port. Met deze Even over vieren-expositie luidt Petit Port/PP44 de volgende zeven jaar in.

Wie is Marja Selier?
Marja Selier, geboren in 1957 in Leiden studeerde in 1998 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht waar zij de richting autonome beeldende vorming volgde. Van Barcelona en Frankfurt tot Museum of Modern Art in Miami en door heel Nederland heeft zij solo- en groepstentoonstellingen gehad. Selier verzorgt tevens kunstprojecten en workshops op basis- en middelbare scholen, geeft cursussen schilderen en tekenen, maakt portretten en wandschilderingen in opdracht en geeft creatieve teambuilding-workshops voor o.a. bedrijven.

Wie inspireert Marja Selier?
Er zijn twee verschillende soorten schilders die Selier inspireren. Aan de ene kant staan oude meesters als Hans Holbein de Jonge en Rembrandt van Rijn. Bij Holbein is het vooral de stille manier van schilderen en de wijze waarop Holbein textiel tot leven brengt. Bij Rembrandt gaat het Selier vooral om het wonderlijke levensechte spel van licht en donker in zijn zelfportretten. De bewondering die Selier heeft voor het vakmanschap van beide oude meesters inspireert haar tot schilderen.
Een tweede grote inspiratiebron is een heel ander type schilder. Francis Bacon en Lucien Freud inspireren Selier in de manier waarop zij met expressie omgaan. De grote gebaren, de veelheid in verf en het fysieke van hun werk is wat inspireert. Holbein, Rembrandt, Bacon en Freud stimuleren Seliers wens om te creëren.

Waar plaatst Marja Selier zichzelf binnen de kunstgeschiedenis?
Selier plaatst haar manier van werken in de lijn van het Expressionisme. Het gaat in haar werk voor een deel om de expressie van emotie waarbij ze de nadruk legt op de lelijkheid en de schaduwkant van het leven. Een fascinatie voor gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen kenmerkt haar werk. Een snapshot van een voetballer in een krant of tijdschrift vervormt ze. De figuur wordt scheef, verwrongen en kan zelfs surrealistisch ogen. Een lijn in een lichaam, een blik, een uitdrukking worden uit hun context gehaald en geplaatst in veelal lege ruimtes. Wie de figuren zijn en wat ze doen blijft hierdoor raadselachtig.
Ook de traditie van het schilderen van Iconen is terug te zien in Seliers werk. Alle nadruk ligt op het gelaat en de handen. Een houding kan belangrijk zijn maar het lichaam zelf wordt nauwelijks uitgewerkt. Lichamen worden soms zelfs helemaal weggelaten of de figuren krijgen een ‘platte’ trui aan. Het verwerken van handgebaren is een steeds terugkerend motief in haar werk.

Welke werken zijn in de etalage te zien tijdens de Even over vieren-expositie?
De Even over vieren-expositie van Marja Selier bestaat uit twee delen. Tot en met 15 augustus is de opstelling Lijnenspel 1 te zien. Op 13 augustus van 13.00 – 16.00 uur is deze opstelling te bezichtigen tijdens een speciale openstelling waarbij de kunstenaar aanwezig zal zijn. De etalage zal vervolgens opnieuw worden ingericht waarna de opstelling Lijnenspel 2 vanaf 15 augustus t/m 29 augustus te bewonderen zal zijn.
Lijnenspel 1 bestaat uit 3 kleine portretten van 20 x 20 cm (Haarstukje, Wezen en Kraagje) en de drie grote schilderijen In de war (90 x 90 cm), Aan het lijntje (100 x 120 cm) en Gekromde vingers (50 x 50 cm).
Lijnenspel 2 bestaat uit het tweeluik Twist (twee maal 90 x 90 cm) en de schilderijen Tulband (40 x 50 cm) en Aan de haak (55 x 85 cm).
Seliers schilderijen hebben verhalen in zich. Door in deze tentoonstellingen bepaalde schilderijen naast elkaar te laten zien, zijn er meerdere verhalen te ontdekken.
Vandaar dit keer twee tentoonstellingen van één kunstenaar.Tekst interview: Tara Lem

Comments