201105-Fleur van den Berg

‘inme outofme’ van 21 mei t/m. 14 juli 2011

De dood, organen en kinderspeelgoed. In de expositie ‘Inme outofme’ brengt Fleur van den Berg (1972) dit op een vanzelfsprekende en luchtige manier samen en onderzoekt hiermee grotere thema’s als vervreemding en innerlijk conflict. ‘Inme outofme’ wordt op zaterdag 21 mei om 16.00 uur geopend door Zsuzsanna Jegesi in Petit Port/PP44. Tijdens de vernissage is een tijdelijke opstelling van vooral nieuwe sculpturen te zien. De expositie in de etalage van Petit Port/PP44 is te bezichtigen t/m 14 juli 2011.

De innerlijke complexiteit van de mens is een overkoepelend thema in ‘Inme outofme’. Soms uit zich dit heel letterlijk in verwijzingen naar organen, bloed, huid en zintuigen. Daaronder schuilt echter een meer duistere laag die raakt aan zaken als menselijk gedrag, daden en schuld. Haar thema’s zijn ruw maar de uitvoering is aantrekkelijk en humorvol. Ze bouwt haar sculpturen op uit heerlijk gesmolten glas of textiel gedrenkt in vloeibare was, vaak uitgevoerd in helder wit en diepe roodtinten. Van den Bergs nieuwe werk is meer persoonlijk, een verkenning van haar eigen lichaam en de onverbiddelijke levenscyclus. In andere werken zet ze zich meer kritisch af tegen de maatschappij, maar altijd gepaard met geestigheid. Ze zoekt het vervreemdende grensgebied op tussen verontrusting en humor, met een hoofdrol voor het conflict tussen handelen, denken en het geweten.

Fleur van den Berg studeerde in 1995 af aan de KABK in Den Haag waarna zij zich verder specialiseerde in glasontwerp aan de Gerrit Rietveld Academie (afgestudeerd in 1998). De werken van Van den Berg waren eerder te zien in het o.a. Gemeentemuseum Den Haag, TENT en Museum De Lakenhal.

Tekst: Tara Lem
Foto's: Hans Dunlop


Ċ
Hans Dunlop,
19 nov. 2011 06:28
Comments