201104-Thomas Wildner

De nieuwe Even over vieren-nieuwsbrief van Petit Port/PP44 is speciaal opgezet om één kunstenaar uit te lichten. Bij de openingen van exposities bij Petit Port/PP44 loopt een ieder even over vieren binnen. Bij deze speciale nieuwsbrief-exposities zijn geen openingen: de Even over vieren-nieuwsbrief vervangt de opening en richt de aandacht op de kunstenaar via een speciaal 4-vragen interview. Deze tentoonstellingen zullen 4 keer per jaar plaatsvinden in de etalage van Petit Port/PP44. De werken zijn 24 uur per dag te bezichtigen.
Zegt het voort!

Deze allereerste Even over vieren trapt af met kunstenaar Thomas Wildner. De 4 werken van Wildner zijn t/m 16 mei 2011 te zien in de etalage van Petit Port/PP44. Meer weten over het werk van Thomas Wildner? Lees hieronder het 4-vragen interview:

Wie is Thomas Wildner?

Thomas Wildner werd geboren in 1966 in Essen, Duitsland. In 1990 studeerde hij af aan de AKI kunstacademie in Enschede. Tegenwoordig woont hij in Amsterdam waar hij tevens zijn atelier heeft. Wildner geeft lezingen, is docent en is als curator betrokken geweest bij verschillende projecten. Van Sydney tot Los Angeles en door heel Nederland en Duitsland heeft hij solo- en groepstentoonstellingen gehad. Op dit moment is het werk van Wildner ook te zien in Museum Waterland in Purmerend tot en met 22 mei 2011.

Wie inspireert jou?

Beeldhouwer Donald Judd inspireert Wildner in de manier waarop hij met ruimte en leegte omgaat. Judd plaatste vierkanten volumes achter elkaar waarbij de lege ruimte tussen de boxen een even belangrijk deel uit maakt van het kunstwerk. Het is het samenkomen van de architectonische ruimte en het beeld en de eenvoud in het concept wat inspireert.
Bij het werk van Francois Morellet is het vooral het omgaan met toeval en getallen dat inspirerend werkt voor Wildner. Vanuit mathematische getalverhoudingen maakt Morellet random keuzes en gebruikt hierbij de gevolgen van dit toeval op een conceptuele manier.

Waar plaats jij jezelf binnen de kunstgeschiedenis?

Met zijn kunst wil Wildner de lijn van de Amerikaanse conceptuele kunst voortzetten. Voor hem gaat het hierbij vooral om de op wetmatigheden gebaseerde kunst die voortkomt uit de concrete kunst (Van Doesburg, Base de la Peinture concrète, 1930). Bij de conceptuele en concrete kunst is er vaak een voorliefde voor geometrie, rasters, wiskundige formules en ritmes. Het is kunst die niet iets anders voorstelt. De belangrijkste thema’s in het werk van Wildner sluiten hier op aan. Ordeningsprincipes als lineariteit en toeval zijn altijd in zijn werk aanwezig. Zijn houten wandreliëfs ontstaan door de natuurprincipes van irreversibiliteit, groei en vooruitgang.
De structuur en de voortgang van lijnen en vormen bepaalt hij door regels die ingevuld worden door bijvoorbeeld willekeurige telefoonnummers. Het is het opzoeken van wiskundige grenzen en wetmatigheden maar tegelijkertijd hierin proberen zo min mogelijk te bepalen.

Welke werken zijn in de etalage te zien tijdens de Even over vieren-expositie?

In Petit Port/PP44 zijn t/m 16 mei 2011 vier recente werken van Wildner te zien. De wandinstallatie OPU/certain line step to step bestaat uit 8 onderdelen. Net als het wandreliëf OPU/ certain line RAS 13 green, is ook de 8-delige installatie opgebouwd uit ovaalvormige houten elementen, die elkaar altijd maar op één punt raken. Strikt lineair volgt een element het andere op. In het derde reliëf uit deze reeks, Monkey dollar, 1move, 18 steps, vertakken de elementen snel en heeft ieder element twee verbindingen. Positie en volgorde van de ronde elementen worden bij elke stap opnieuw bepaald. Uit de serie Certain Improbability is het werk CIM Ribbon situation te zien. Dit nieuwe werk bestaat uit verschillende zeshoekige vormen in grijs en wit. In ieder beeld worden binnen elf stappen lintachtige situaties uitgebeeld. De hoekstand is bepaald door toeval.

tekst / interview: Tara Lem

Comments