201011-Mark Beerens

oktober 2010 Leiden

 

Mark Beerens is ‘escaping criticism’ in le Petit Port/PP44

Opening op zaterdag 6 november om 16.00 uur

De tentoonstelling duurt tot 7 januari 2011.


Op zaterdag 6 november wordt in Le Petit Port/PP44 de expositie ‘escaping criticism’ van Mark Beerens geopend. Beerens (1977) presenteert in deze solo-expositie een reeks nieuwe schilderijen waarin veel van zijn typerende stijlkenmerken samenkomen. Op 6 november wordt een speciaal voor de opening gemaakte animatie getoond en een aantal schilderijen zijn enkel en alleen te bewonderen tijdens de opening. Het werk in de etalage van Le Petit Port/PP44 is te bezichtigen tot 7 januari 2011.

Cirkels, vierkanten, vlakken en lijnen lopen als een rode draad door het werk van Beerens. Op zijn vaak meters lange doeken plaatst hij geometrische vormen samen met mensfiguren in nauwkeurig uitgemeten ruimtes en egale intense kleurvlakken. Het werk is doordrenkt met verwijzingen naar de Gulden Snede, de Fibonacci reeks en het getal zeven. Deze geometrie is soms heel duidelijk aanwezig, soms subtiel.

Maar als je denkt het werk hiermee te kunnen omvatten, zet Beerens je op het verkeerde been: in een volgend werk kan hij zomaar geometrie en realisme combineren met wilde, associatieve schilderingen. Het ultieme doel is hiermee een synthese te bereiken tussen kunststromingen. Beerens is voortdurend op zoek naar de juiste verhouding tussen stijlen. In het werk komen stijlelementen uit onder andere renaissancistische schilderkunst, expressionisme, magisch-realisme, suprematisme, geometrie, de Vlaamse primitieven en symbolisme samen en vormen een heel eigen beeldtaal.

Oude schildertechnieken worden veelal gecombineerd met moderne elementen. Uit architectuurtekeningen, modetijdschriften, religie, kunstgeschiedenis en een stroom aan moderne beelden haalt Beerens inspiratie voor zijn mensfiguren. Deze vaak herkenbare beelden zijn een essentieel onderdeel van de zoektocht naar synthese en het overbrengen van het gehele verhaal. Beerens becommentarieert hiermee o.a. de consumptiemaatschappij, religie, geschiedenis en het menselijke bestaan zelf. Het werk in ‘Escaping criticism’ is voor Beerens een tussenstap waarin hij weer een stukje dichterbij zijn synthese komt.

Mark Beerens rondde in 2004 de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving AKI in Enschede af. Hij ontving de Buning Brongers prijs, dé Nederlandse kunstprijs voor jonge veelbelovende kunstenaars.

Comments