201403-Nicole Carvajal

'Verzonnen herinneringen'  zondag 30 maart 2014, olieverf schilderijen van Nicole Carvajal in Petit Port/PP44. De opening was om 16.00 uur en Michael van Hoogenhuyze, kunsthistoricus.
'Eliza Moonlight'   30 cm x 30 cm       
'De knappe wethouder' 30 cm x 30 cm

Foto's: Marco Habanero
Kijken en afkijken, spiegels, doorkijkjes, donkere bossen vol dreiging en felle kleuren, liefde en overspel, bedrog en valsspelerij, man en vrouw. De schilderijen zijn het resultaat van een spel tussen heden en verleden, brengen details uit de werken van andere kunstenaars tot een nieuw leven, laten tafeltjes op pootjes lopen. Nicole vertaalt naar hartelust haar voorbeelden tot wulpse en wellustige vormen, lijven, lichamen, gezichten, gewaden, bedden en vogeltjes.
 
Nicole gebruikt intense kleuren waaronder veel rood, altijd ondergeschikt aan de compositie. Patronen vol van bloemen en gordijnen, temperamentvol als een rijk ingericht interieur.

De tentoonstelling in de etalage is na de opening nog te bezichtigen tot en met 17 mei.

Voor meer informatie bel Jacqueline Petit 06-48814157 of stuur een e-mail naar petitport44@gmail.com


'BIAS' Marjolein van Haasteren in Petit Port/PP44.
U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn tijdens de feestelijke vernissage op zondag 19 januari om 16.00 uur. We zullen dan ook het nieuwe jaar inluiden met lekkere hapjes en drankjes en begeleidende muziek van Michel Ebben.
 
Marjolein van Haasteren
Zondag 19 januari 2014, 16.00 uur, wordt in Galerie Petit Port/PP44 de expositie 'BIAS'
van Marjolein van Haasteren geopend door dhr. Ben Min

, Maritiem Museum Rotterdam.

 Van Haasteren presenteert haar allernieuwste werk, schilderijen en houten panelen. In dit nieuwe werk wordt duidelijk dat Van Haasteren de stad als kader van haar inspiratie heeft verlaten en vervangen door industrieel vormgegeven gebouwen en machines. In 'BIAS' duikt Van Haasteren in de ruimte van machinekamers, duikboten en uitkijkposten.

 

'BIAS' is een begrip uit de sociaal-psychologie. En betekent zoiets als 'denkfout', Rückschaufehler. Het tekent het onvermogen om iets van de geschiedenis te leren.

Als voorbeeld noemt Van Haasteren het optreden van een Post Traumatisch Stress Syndroom bij een Amerikaans soldaat, die vanuit een afgesloten commandopost in de woestijn van Nevada wereldwijd drones bestuurde. Bij zijn ontslag kreeg hij te horen dat zijn commando's 1.698 slachtoffers hadden gevergd.

Van Haasteren lokaliseert deze tragiek in afgesloten verplaatsbare ruimten, zoals de machinekamer van een onderzeeër. Ze ontmantelt deze ruimten letterlijk door slechts het interieur te tonen, de wanden zijn verdwenen en het landschap treedt binnen.

 

Van Haasteren wordt geraakt door de zachtheid van de menselijke maat binnen deze wanden: schitterende vormgeving, lampen die ook in Grand Cafés hangen, huiselijk houten betimmering van de officiersmess. Tegelijkertijd realiseert Van Haasteren zich dat hier beslissingen worden genomen die, voor de beslissers onzichtbaar, tot harde gevolgen in de buitenwereld leiden.

 

Een intrigerende tentoonstelling.

Van zondag 19 januari 2014 tot 16 maart is de expositie "BIAS" van Marjolein van Haasteren te bezichtigen bij Petit Port/PP44.

 
 
Comments