Osnovni nasveti za pripravo datotek za tisk

Kako ustrezno pripravimo datoteke?
Na kratko nekaj zlatih pravil:

1. Bitmapna grafika (slike – formati jpg, tif, bmp, png, gif – slednja dva sta za tisk manj primerna) naj bo v velikosti 1:1 in resoluciji 300 dpi. izogibajmo se kompresiji oz. vedno izberimo najvišjo kakovost slike (največja datoteka) – highest quality. Iz sličice potegnjene iz spleta, ki je velika 10×6 cm ne moremo narediti stenskega plakata 100×60 cm (oz. bo to izgledalo zelo slabo).

2. Logotipi, teksti in podobni materiali naj bodo raje v vektorski obliki (cdr, ai, eps, wmf), priložite pisave oz. spremenite pisave v krivulje (outlines). Vektorski formati se lahko proporcionalno povečujejo do neskončnosti brez izgube kakovosti.

3. PDF format lahko vsebuje tako bitmapne kot vektorske elemente. Če v PDF shranjujete iz grafičnih programov se poslužujte standarda PDF X1a 2003, ki zmanjša možnost napak in težav na minimum. Ker je PDF zapis lahko narejen v vrsti standardov in načinov, ni nujno da je format vedno primeren za tisk.

4. Pri pripravi materialov, kjer tisk sega do roba lista (živ rob) pripravite datoteke tako, da podlaga sega najmanj 2mm “čez rob”  (v grafičnih programih poimenovano bleed). Dodajte tudi oznake za porezavo (križe, ki označujejo rob lista) (poimenovano Crop ali Trim marks). – Grafični prikaz:


bleed crop trim barvni dodatek oznake porezava


5. Datoteke velike do 10 MB pošljite z naročilom kar po elektronski pošti (info@aeroprint.si), datoteke nad 10 MB pa preko obrazca (dropbox)

6. Na ekranu vidite barve sestavljene iz spektra RGB (red / green / blue – rdeča / zelena / modra), v tisku pa so sestavljene iz CMYK (cyan / magenta / yellow / black – svetlo modra / lila / rumena / črna). Tudi če imate ekran dobro nastavljen (kalibriran) prihaja lahko do znatnih odstopanj. Pri izvozu datotek svetujemo pretvorbo v CMYK spekter. Če je za izpis točnost barv velikega pomena, svetujemo pred tiskom naročilo testnega izpisa, kjer si lahko ogledate natančno kako bodo barve v tisku izgledale. Reklamacije na barve so mogoče le ob predhodnem naročilu testnega izpisa.

7. Z oddajo naročilo sprejemate naše splošne pogoje poslovanja in se obvezujete da boste svoje obveznosti poravnali v roku skladno s pogoji. Prijavite se na uporabna obvestila o akcijah in brezplačnih izobraževanjih o grafičnem designu.