Kezdőlap‎ > ‎Tánc‎ > ‎

Néptánc

Hogyan szórakoztak, milyen hagyományokat ápoltak, milyen ruhákban jártak az egyes tájegységeken? És főképp milyen táncokat jártak? Utánajárunk, felelvenítjük, átéljük. Néptáncolunk.

A táncokhoz népdalokat és csujogatásokat is tanulunk.

Ajánlott viselet:


Lányoknak: karakter cipő vagy vastag, de aránylag alacsony sarkú, lehetőleg bőr talpú cipő.
Fiúknak: bőr talpú, gumis sarkú cipő.
Fontos hogy ne ragadjon, tapadjon a talajhoz, ezért sportcipő semmiképp ne legyen.


NÉPTÁNCOK:

Szatmári
Szabolcs-Szatmár történelmi vármegye (főleg Ecsed, Tyukod, Mátészalkától délre eső területek) táncai. A néptáncosok körében"szatmárinak" nevezett táncok. Az ugrós táncok sorát gazdagítja. Csárdás, friss, fiúknak verbunk.


Mezőségi (Magyarpalatkai)Moldvai
Csángóföld táncai. Lánctáncok, körtáncok és páros táncok egyvelege:
Kezes, Ördög útja, Hoina, Kecskés, Tűz lángja, Erdélyes, Nyelu, Bulgáros, Keresel, Botosánka, Floricska/Virágtánc, Cuka, Stica, Banumarocsini, Csárdás, Gergelyes, Zdrobulianka, Tiszti szerba, Vert kezes, Románca, Seremoj, Dedoj/Kettős, Leu, Ruszászka, Szerba, Buriliánka stb.

Széki
Csárdás, négyes, lassú, porka. Haladóknak: négyes, páros, polka, fiú csapásolás, lányoknak csuja.

Galgamenti


Felcsíki
Az erdélyi Csíki-medence északi felén a székely táncok egyik táncdialektusa. A brácsa, hegedű és ütősgardony hangszerek adta összetéveszthetetlen zenére jellemzően lenthangsúlyos, belsőlábas körtánc: "polgáros" és páros tánclépések alkotják.

Dél-Alföldi
A régi Bihar, Békés, Csongrád, Csanád, Arad, Temes és Torontál megyék területén található
dél-alföldi táncdialektus. A Dél-Alföld és az Alsó-Tisza vidék jellemző tánctípusai az ugrós, a verbunk, valamint a csárdásként ismert táncfajta, amely a lassús és frisses csárdás.Gyimesi
Az erdélyi táncdialektus egyik legarchaikusabb rétegét képviseli a gyimesi tánc- és népdalkincs. Összesen 30 féle táncfajtájukat tartják számon.


Gömöri
Az egykori Gömör-Kishont vármegye területén táncolják. A vasvári verbunk hatására Gömörben a csárdást is gyakran "vasvári" néven emlegették.Bukovinai
Az egykor Bukovinában letelepedett székelyek magyar népcsoport. Jellemző táncaik: silladri, csárdás, balkáni típusú fűzértáncok, németesek, lakodalmi táncok.


Comments