Veckobrev

Fredag 8 juni

Det känns konstigt, men det här är läsårets sista fredag! Vi avslutar dagen med att tillsammans gå till Mariekällgatan och titta in i klassrummen som vi ska vara i nästa läsår. 
På måndag ska vi städa ur våra nuvarande klassrum och tömma elevernas lådor. Ingenting ska sparas här, så barnen behöver påse/väska för att ta hem skrivhäften och liknande. I korridoren finns fortfarande kläder och skor som också måste plockas hem. 
På tisdag har vi en ute-förmiddag tillsammans med åk 5 och 6. Vi träffas i skolan kl 8.00 och går sedan till Bårstafältet. Naturligtvis är det viktigt att ha lämpliga kläder efter dagens väder! Lagom till lunch är vi tillbaka i skolan igen. De elever som har arbeten som ska göras klart i slöjden, kommer att få gå dit efter lunch. Övriga går till klassrummet för att bl a ställa i ordning inför avslutningen, sluttid där ca 14.00
Onsdagen den 13 juni är terminens sista dag, skolavslutning. Vi samlas på skolgården kl 8.30 för gemensam avslutning. Efter den gemensamma delen går vi in till 4:ornas klassrum för att säga hej då och trevlig sommar. 
Höstterminen startar onsdag 15/8, då i våra nya lokaler på Mariekällgatan.

Trevlig helg!Fredag 1 juni

Så är vi inne i en ny månad! Återstår att se om sommaren håller i sig... Vi njuter av vädret, men konstaterar också att det är väldigt varmt i våra klassrum, framför allt på eftermiddagarna. Vi kan dock inte göra så mycket åt det, det är bara att stå ut och inse att vi kanske inte alltid lyckas göra vårt allra bästa i värmen.
Den här veckan har vi haft de sista tjej-/ och killgrupperna för terminen. Välbehövligt och uppskattat har det varit, många frågor och funderingar har kunnat diskuteras under dessa lektioner. 
Vi försöker jobba in i det sista, vilket tex innebär att eleverna idag får med sig en matteläxa hem. Den visar en del av det vi jobbar med just nu på temat tid. Det här är inget som ska lämnas in, utan den är mest till för att ni föräldrar ska kunna hjälpa era barn att förstå. För flera av eleverna är detta enkelt, då är det skönt att kunna konstatera det. Läxan består av ett papper, som barnen måste hålla reda på själva. Många har varit väldigt slarviga tidigare, den här gången delas inga extra papper ut! Det blir ett avslutande test på klocka och tidsberäkning innan terminen är slut.

onsdag 6/6 är det Sveriges nationaldag, en helgdag då skolan är stängd. En vecka senare, onsdag 13/6, är det dags för årets skolavslutning!

Trevlig helg!
Titta in på engelska fliken! Läxförhör om klockan tisdag 5/6

Fredag 25 maj

Den här veckan fick vi alla extra mycket matematik eftersom hela onsdagen ägnades åt ämnet. Roligt att kunna samsas ända från åk 4 tom 8! 

Lite annorlunda svenska har våra elever också fått. Efter att ha läst olika böcker i läsgrupper har alla nu spelat in pod-casts där de berättar om böckerna. Linda i biblioteket har hjälpt till och gjort detta möjligt, det är vi tacksamma för. För att lyssna kan ni gå in på https://bibblanox.wordpress.com/

Det är inte långt kvar av terminen nu, men skolarbetet fortsätter som vanligt! Nästa vecka börjar tex arbetet med tid i både matte och engelska, så ni som vet med er att era barn har svårt för detta får gärna prata lite extra om klockan där hemma.

Ha en trevlig helg allesammans!


Nya glosor ligger uppe på Engelska fliken här till vänster!

Fredag 18 maj

Just när vi trodde att det skulle bli en vanlig fredag, blev Karin sjuk... Det har dock gått bra ändå, vi har haft lugna trevliga skoldagar den här veckan! Klara var hos här och hjälpte oss tisdag och onsdag, det var skönt. 

Nästa veckas onsdag är det dags för Mattedag. Eleverna blir indelade i grupper där åk 4, 5, 6, 7 och 8 blandas och arbetar på olika stationer. Vi kommer att vara både på Campus/Mariekällgatan och här på Bellevuegatan. Start- och sluttider som vanligt.

Idag fredag fick alla elever en matteläxa som ska lämnas in senast nästa fredag. Det är repetition, alltså inget nytt. Det kan förstås ändå vara lite svårt, då får man gärna be mig om hjälp eller ta med matteboken hem för att titta på de exempel vi har jobbat med tidigare.

Trevlig helg!


Onsdag 9 maj

Vilka sommardagar vi har haft! Skönt förstås, men det innebär också att våra klassrum känns otroligt varma... Trots det har vi haft tre dagar med mycket bra arbete, så nu är vi alla väl värda lite extra ledighet. I morgon och på fredag är eleverna lediga från skolan.

Nästa vecka är nästan som vanligt... På onsdag 16/5 är det halv studiedag för oss lärare, vilket innebär att eleverna slutar efter lunch, ca kl 12.30. På tisdag, onsdag och torsdag är Frida borta från skolan pga rättning av nationella prov samt planering inför kommande läsår. Ev dyker det upp någon vikarie, men det är inte alls säkert.

Ha en skön helg!


Fredag 27 april

Slutet av läsåret brukar innebära att skolveckorna sällan blir "som vanligt". På måndag och tisdag nästa vecka har både elever och lärare lov så endast onsdag, torsdag och fredag är arbetsdagar. Veckan därefter arbetar vi måndag, tisdag och onsdag innan vi åter är lediga torsdag - fredag 10-11/5.

Eleverna har läxor i flera ämnen just nu. Vi påminner här i skolan, men kolla gärna med era barn där hemma också. Se närmare under ämnesflikarna. En av läxorna de fått är att intervjua en äldre släktning/vän. De fick hem ett papper med frågor idag och det ska lämnas in och redovisas fredagen den 4/5. Uppgiften och frågorna finns också under svenskafliken.

Trevlig långhelg!


Fredag 20 april

Den efterlängtade värmen kom idag! Många elever har varit i klädda i shorts och t-shirt. Sommar och vårkänslor på samma gång!

Igår(torsdag) avslutade vi dagen med att vara ute och ha lektion. Barnen var blandade i grupper om tre över klassgränserna. Leken vi gjorde kallas 36 och går ut på att man slår en tärning för att få en siffra. När du fått en siffra springer laget iväg för att hitta frågan, med rätt nr, sedan springer man tillbaka och slår tärningen igen. Man ska då addera den nya siffran med den gamla. Denna lek krävde samarbete, fråga gärna hemma hur det gick. Pris till vinnarlaget (så fort vi rättat) utlovas på måndag!

Trevlig helg!

Frida, Jenny och Karin 


Fredag 13 april

Torsdagen var en intensiv dag! Resan till och från Globen, med pendeltåg och tvärbana, gick ok. Dock var det svårt att hålla ihop den stora gruppen, många elever hade svårt att hålla sin plats i ledet. Väl på plats samsades vi med ungefär 2000 andra elever! Vid många och långa bord fick var och en spela fyra ronder schack, däremellan fick man äta och vila. Eftersom vi inte hamnade bland de femton bästa klasserna i resultatlistan, lämnade vi Globen-annexet innan pokalutdelningen. Dagen var helt klart en upplevelse.

Sedan i måndags har vi en lärarstudent hos oss. Hon heter Mikaela och kommer från Stockholms universitet. Jättekul tycker både vi och eleverna, och vi är glada att hon stannar hos oss tom onsdag 25/4.

Vecka 17 drar simningen igång igen för dem som ännu inte klarat målen. Torsdagar kl 11.45-12.30 i badhuset är det som gäller. Det innebär att de som ska simma äter tidig lunch och går tillsammans från skolan strax efter kl 11.00. Simningen pågår tom v 23, med undantag för v 19 då det är lovdag.

Trevlig helg!


Hej!

Nu på torsdag 12 april åker vi till schackfyran i Globen annexet. Barnen är förväntansfulla! Väl på plats så kommer barnen att spela schack mot andra fyror under dagen.

8.00 samling, utanför Oxbacksskolans matsal där vi fyller våra matlådor så snabbt som möjligt för att sedan gå ner till pendeltåget. Resan tar ungefär en timma. Det är tillåtet att ha mobilen med sig denna dag.

Vi reser hem vid 14.00 från Globen men eftersom det är många klasser som ska åka tvärbana och tåg kommer resan hem att eventuellt dra ut på tiden. Men 15-15.30 borde vi vara tillbaka i Södertälje centrum.

Att ta med:

·        Tom matlåda med ordentligt lock och plastpåse runt. Det rinner lätt ut mat i ryggsäcken annars

·        Bestick

·        Vattenflaska, frukt eller liten extra macka

·        Lapp från vårdnadshavare om det är okej att vi låter ert barn gå själv från Södertälje pendeltågsstation.

Vi vill inte att barnen tar med bullar, kakor, godis eller annat sött.

Vi ser fram emot en lärorik dag!

Hälsningar Frida, Jenny och Karin

 

 

 Torsdag 29 mars


Att ha temadagar med schemabrytande aktiviteter är roligt men väldigt intensivt. Vi avslutade torsdagen med att rösta på en av kandidaterna till World´s Children´s Prize, och titta på ett avsnitt av den gamla tv-serien Ebba och Didrik. Nu behöver alla påsklov! Vi hoppas att alla barn får en skön ledighet med mycket frisk luft, och kommer tillbaka till skolan med ny energi måndag 9/4. På torsdag 12/4 går Schackfyran av stapeln, mer information kommer direkt efter påsklovet.

Trevlig långhelg!

Fredag 23 mars

Hej!

Denna vecka har vi haft Rebecka och Linda som har vikarierat hos oss i år fyra när ordinarie lärare varit borta. De har gjort ett bra jobb! 

Vi får säga till mycket om slime och squeezies (mjuka saker man klämmer på lektionerna), en del plockar med dessa under bänken på lektionerna och det stör. Se till att era barn inte tar med sig detta till skolan, tack.

Onsdag och torsdag nästa vecka kommer vi att jobba med World´s Children´s Prize. Barnen kommer att få arbeta i tvärgrupper blandat med resten av mellanstadiet. Torsdagen kommer att avslutas med att alla barn får rösta på sin favoritkandiat. Vi kommer att vara på Mariekällgatan och på Oxbacken. Vill du veta mer kika på länken nedan!


Nästa fredag 30/3 är skolan stängd eftersom det är Långfredag. Vecka 14 är det påsklov.

Trevlig helg!

Hälsningar lärarna i fyran

 Fredag 16 mars 2018

När vi tidigare under läsåret bokade in temat "Återvinn eller försvinn!" på Naturskolan, trodde vi kanske att våren skulle ha kommit lite längre än vad den faktiskt har gjort. Det gick alldeles utmärkt att arbeta med miljöfrågorna ändå, trots snö och många minusgrader, men lite kallt var det. Vi som hade klätt oss ordentligt klarade dagen bra, men det gällde att röra sig och hålla igång kroppen när tillfälle gavs. För de som däremot saknade överdragsbyxor, mössa, vantar, varm jacka och vinterskor blev det väldigt kallt...

Nästa vecka är Jenny ledig och Rebecka är vikarie. Alla elever får i uppgift att ta väl hand om henne!

Trevlig helg!

Fredag 9 mars 2018

Den här första veckan efter sportlovet har många elever haft utvecklingssamtal. Det innebär att schemat och lektionerna inte har sett ut riktigt som vanligt, men det har fungerat ok ändå. 
torsdag 15/3 åker vi med 4:2 till Naturskolan. I stället för idrottskläder måste man alltså tänka på att ha ordentliga kläder och skor efter väder. Lunch får vi med oss från skolan, till det behöver man en egen matlåda med tätt lock att lägga maten i. Frukt samt dryck får vi också med oss, men vill man ha ytterligare något litet att äta och/eller dricka till förmiddagsfika går det bra att ta det med sig. Vi samlas i klassrummet kl 8.00 och hinner ha en kort lektion innan vi går tillsammans till matsalen och sedan till bussen som avgår kl 9.10. Vi är tillbaka i Södertälje strax efter kl 14 igen. Samma upplägg gäller för klass 4:1 på fredag 16/3, och dagarna kommer att handla om återvinning och om hur miljön påverkas av vår konsumtion.

Trevlig helg!


Fredag 23/2

Hej!

Idag och igår har vi haft English days här på Oxbacksskolan och Mariekällgatan. Barnen har varit i tvärgrupper med år 5 och 6, temat var Olympiska spelen. Fråga gärna hemma om de kan berätta något om OS.

Vi avslutar dagen med att dela ut barnens omdömen, vi uppmanar dem att öppna tillsammans mer er hemma för att de inte ska stå och jämföra med varandra. 

Om du scrollar ner på denna sida så finner ni tiderna för utvecklingssamtalen. På samtalet har ni möjlighet att ställa frågor kring omdömena, alla barn som inte har blivit godkända i ett ämne kommer också att få en kommentar kring det.

Nu tar vi Sportlov! 

Skolan är stängd vecka 9 men fritids är öppet för de som anmält. Vi ses igen måndag 5/3.

Hälsningar Jenny, Karin och Frida


Fredag 16 februari 2018
Som ni säkert har sett ligger tiderna för utvecklingssamtalen här på hemsidan. Vi förbereder oss här i skolan genom att var och en får fundera över sin kunskapsutveckling, vad som går bra och vad som känns svårt. 
På tisdag har eleverna so-prov. Även här i skolan har de fått möjlighet att öva inför det.
På torsdag och fredag har vi English Days här i skolan. Vi samarbetar med åk 5 0ch 6, och en del av tiden kommer vi att vara i lokalerna på Mariekällgatan. Vi börjar och slutar dock dessa dagar i våra vanliga hemklassrum i vanlig tid. Torsdagens idrott försvinner alltså från schemat. Även lunchen blir som vanligt här på Oxbacksskolan.

Trevlig helg!


Schema utvecklingssamtal vårterminen 2018

Hej! Nedan hittar ni er samtalstid. Ni har samtal först 15 minuter med ert barn, där barnet håller i samtalet. Efter 15 minuter kommer ni in till den läraren ni har samtal med.

Tisdag 6/3 Biblioteket

Jenny

7.45-8.15 Alvin

8.00-8.30 Rasmus

8.15-8.45 Daniel

8.30-9.00  Daniela

8.45-9.15 Sharbel

9.00-9.30 Fardowsa

Tisdag Biblioteket 6/3

Frida

10.30-11.00 William L

10.45-11.15 Alexia

11.00-11.30 Nemi

11.15-11.45 Anthony

11.30-12.00 Mirelle

Tisdag 6/3 Klassrum 4.1 och grupprum

Frida 

13.15-13.45 Philip

13.30-14.00 Leo

13.45-14.15 Minna

Torsdag 8/3 Biblioteket

Jenny

8.00-8.30 Carolina

8.15-8.45 Gabriel

8.30-9.00 Romario

8.45-9.15 Isak

9.00-9.30 Michael

9.15-9.45 Rivan

9.30-10.00 Ossian

10.30-11.00 Lucas P

10.45-11.15 Adriana

11.00-11.30 Lucas I

11.15-11.45 Naima

11.30-12.00 Dyana

Torsdag 8/3 Grupprum 4.1 och 4.2

Karin

13.15-13.45 Casper

13.30-14.00 Nike

13.45-14.15 Sheena

14.00-14.30 Samuel

Fredag 9/3, Grupprum 4.1 och 4.2

Karin

8.00-8.30 André

8.15-8.45 Artur

8.30-9.00  Isabella E

8.45-9.15 Tiama

9.00-9.30 Israa

9.15-9.45 William V

9.30-10.00 Amy

Fredag 9/3 Biblioteket

Frida

10.30-11.00 Celena

10.45-11.15 Sama

11.00-11.30 Linnea W

11.15-11.45 Emilio C

11.30-12.00 Omar

Måndag 12/3 Biblioteket

Frida

8.00-8.30 Andreas

8.15-8.45 Julia

8.30-9.00 Shenouda

8.45-9.15 Linnea S

9.00-9.30 Sahory

9.15-10.00 Fadia

Måndag 12/3 Biblioteket

Karin

10.30-11.00 Isabella L

10.45-11.15 Nina

11.00-11.30 Amber

11.15-11.45 Evelyn

11.30-12.00 William K

Tisdag 13/3

Karin

10.30-11.00 Aras

10.45-11.15 Wilda

11.00-11.30Emilio B


Fredag 9 februari 2018

Att både lärare och deras barn kan bli sjuka har vi fått bevis för den senaste tiden. Den här veckan var det Karin som var tvungen att vara hemma. Åminstone två dagar nästa vecka blir vi återigen kort om folk, då Karin ska vara med och rätta de nationella proven som åk 6 har gjort.

På tisdag 13/2 är det halv studiedag för lärarna, vilket innebär att eleverna slutar  när de har ätit lunch, ca kl 12.30.

Vi börjar så smått förbereda oss och eleverna för terminens utvecklingssamtal. Samtalen ligger direkt efter sportlovet, v 10 och 11. I början av nästa vecka lägger vi ut tiderna.

Trevlig helg!Tisdag 7 februari 2018

Hej!

Vi har pratat om våra trivselregler i skolan med barnen och de har också själva fått säga vilka regler de tycker är viktigast. Utifrån diskussionerna har vi valt ut några som vi kommer att fokusera extra på under den närmsta tiden. Om ert barn inte följer en eller flera av dessa trivselregler kommer vi att skicka en lapp hem med info om detta. (Se bifogat dokument längst ned på denna sid). Lappen ska skrivas på av barn och vårdnadshavare och lämnas tillbaka till läraren. 

Hälsningar lärarna i fyran


Fredag 2 februari 2018

Nu har båda klasserna hunnit besöka Naturskolan, det blev två jättefina dagar trots gråväder och blåst. Som ni kanske kände på doften när era barn kom hem, fick vi bl a jobba med eld. Och en hel del rök blev det därmed också... Varje liten grupp fick tjäna ihop vedträn och annat som behövdes för att göra upp en eld intill sitt vindskydd. Grillad korv över egen eld - kan det bli bättre lunch?! 15 och 16 mars har vi bokat in nya besök på Naturskolan, mer info kommer när det närmar sig.

Idag har vi pratat mycket om arbetsro. Trots prat, påminnelser och tjat om hur vi vill ha det i skolan, är det för dålig arbetsro alldeles för ofta. Eleverna har fått se korta filmklipp på hur det ska se ut och låta i ett klassrum där det är arbetsro. Det blev bra diskussioner och även bra lektioner därefter, nu hoppas vi att det håller i sig... 

Läxor som gäller till nästa vecka är engelska (tisdag) och matte (onsdag).

Trevlig helg!Fredag 26 januari 2018

Den här veckan har klass 4:1 fått göra två utflykter, en till Tom Tits Experiment och en till Naturskolan. På Tom Tits tittade vi närmare på hur hävstången fungerar. Skönt att ha så nära till Tom Tits Experiment! Till Naturskolan är det inte heller alltför långt, resan går smidigt. Vi hade en rolig och lärorik dag där igår, det var nöjda och lite trötta elever och lärare som åkte därifrån. På måndag 29/1 är det dags för klass 4:2 att åka till Naturskolan och uppleva några timmars friluftsliv. Det gäller exakt samma saker som för gårdagens utflykt, alltså: Vanlig start- och sluttid, kläder efter väder, gärna ryggsäck och sittunderlag, liten matsäck till förmiddagsrast, kall och/eller varm dryck. Grillkorv, korvbröd, frukt och dryck tar vi med från skolan. Tyvärr var vi idag tvungna att ställa in besöket som 4:2 skulle ha gjort på Tom Tits Experiment, eftersom Frida var sjuk och Jenny inte ville gå iväg ensam med en hel klass. Det får bli en annan gång!

För övrigt är det, som vi skrev i måndags, studiedag på tisdag 30/1 och eleverna är lediga.

Trevlig helg!

Måndag 22 januari 2018

På tisdag nästa vecka, 30/1, är det studiedag för oss lärare hela dagen vilket innebär att eleverna är lediga från skolan.

Fredag 19 januari 2018

Det blev en lite rörig avslutning på veckan, Karin är fortfarande ledig och Frida är hemma med sjukt barn så den enda ordinarie läraren på plats är Jenny. Dock vill jag hinna skicka hem en påminnelse inför våra besök på Naturskolan, 4:1 redan på torsdag nästa vecka. Vanlig start- och sluttid denna dag. Vi har pratat om hur viktigt det är att klä sig rätt för ute-dagen. Vi pratade om att "lager på lager" är bra, "fluffiga" kläder där luft isolerar värmen, underställ, fleecetröja. Bomull närmast kroppen är mindre bra, det blir lätt fuktigt och kallt. Skor som tål både fukt och kyla behövs! Kalla fötter kan förstöra en hel dag... Extra vantar och strumpor kan också vara bra att lägga ned i väskan. Ryggsäck är att föredra. Korv, bröd, dryck och frukt  får vi från skolan. En mindre matsäck till förmiddagsrasten samt extra kall och/eller varm dryck behövs.

Trevlig helg!Skridskor imorgon torsdag 18 januari!

Ryggsäck, varm dryck och frukt behövs. Barnen ska bära sina egna skridskor till Månskensrinken. Vi samlas ute på skolgården 8.00. 

Hälsningar lärarna i fyran


Fredag 12 januari 2018

Nytt år och ny termin! Trots det är ju det mesta sig likt här i skolan. Dock har en förändring skett vad gäller ledningen. Vår biträdande rektor Jessica är den här terminen tjänstledig från sin rektorstjänst och är i stället lärare i åk 1. Därför är vår biträdande rektor nu Jonas Hagung, som tidigare var bitr rektor enbart för högstadiet. Jerry Norrbom är fortfarande Oxbacksskolans rektor.

Nästa vecka är Karin ledig och vi kommer att ha en vikarie, Anthony, på plats. 

På torsdag 18/1 går vi allihop till Månskensrinken för att åka skridskor tillsammans med idrottslärarna. De som behöver låna skridskor och/eller hjälm kan göra det, och på måndag kollar vi av behov och skostorlek med barnen. Start- slut- och lunchtid den här dagen är precis som en vanlig torsdag.

Under vårterminen har vi bokat in två besök på Naturskolan. Det första tillfället för klass 4:1 är redan torsdag 25/1, och för 4:2 är det måndag 29/1. Temat är Vinteräventyr och syftet är att vi ska få uppleva friluftsliv vintertid. För att dagen ska bli lyckad krävs att eleverna är ordentligt klädda! Vi kommer nästa vecka att gå igenom med klasserna vad som är bra kläder, och varför. Hur vädret ser ut just den dagen vet vi inte, det kan ju vara antingen riktigt vinterväder med snö och kyla eller grått och blött... Vi kommer att grilla, och får med oss korv, korvbröd, frukt samt juice från skolan. Den som vill får gärna komplettera med egen mindre matsäck samt kall och/eller varm dryck. Den som har sittunderlag tar med det.  

I no jobbar vi med teknik, och före jul konstruerade vi tex gubbar med rörliga ögon av ritpapper. För att kunna fortsätta jobba praktiskt skulle vi behöva lite tunn kartong... Om ni har sådan får ni gärna skicka med eleverna det till skolan. Man ska kunna klippa i kartongen, så den typ av kartong som passar är ex den som finns i cornflakes-paket. 

Det var allt för den här gången! Trevlig helg!


Torsdag 21 december 2017

Äntligen har alla barnen fått lov! Tillsammans med åk 5 avslutade vi terminen med en torsdag fylld av pyssel i form av stjärnor, smällkarameller och julkort samt film och till sist en sångsamling i idrottssalen. På återseende nästa år! Onsdagen den 10 januari står vi redo att möta eleverna igen.

Ha en skön ledighet!

Fredag 8 december 2017

Under veckan har vi hunnit ha både regn och snö, slask och ishalka. Igår var det många blöta skor, strumpor och fötter här i huset. Alla vi som promenerade till och från badhuset för simträning, fick koncentrera oss extra noga för att inte hamna i vattensamlingarna längs vägen. Det gick sådär... Vi har visserligen torkskåp utanför våra klassrum, men det hjälper inte alltid, så det är viktigt med tåliga skor och kläder sådana dagar. 

Nästa vecka på tisdag 12/12 har fyrorna ett prov i engelska. Läs mer under engelskafliken här till vänster.

Som vi tidigare skrivit är höstterminens sista dag, 21/12, en vanlig skoldag men med sluttid kl 13.30. Vårterminens första dag är även den en vanlig skoldag, eleverna börjar den 10/1 kl 8.00.

Trevlig andra advent!


Information om Lucia

Gäller föräldrar till barn som har valt att vara med i Luciatåget: 

Hej! Nästa vecka är det Lucia och dags för Luciatåg. Alla som ska vara med ska samlas utanför gymnastiksalen kl. 07.30 onsdag 13 december. Det är viktigt att alla kommer i tid då vi har en del att förbereda innan första framträdandet som är kl. 08.30. Alla behöver ha med sig ett lucialinne. Dessutom ska tjejerna ha med sig silvrigt julgransglitter att knyta runt midjan och huvudet och killar kan ha med sig stjärngossestrut om de vill. Glad lucia!

Hälsningar

Klara, musiklärareFredag 1/12

Önskelistor inför jul kanske börjar bli aktuellt, men här i skolan har vi i stället pratat om olika önskningar man kan ha i livet. Av detta har vi tillverkat vackra träd som sitter i klassrummet. Där står tex fred på jorden, bra jobb, jämställdhet, botemedel mot sjukdomar och mycket annat. Fråga gärna era barn vilka önskningar de har! Nästa vecka ska vi diskutera om och hur vi kan uppfylla dessa önskningar. 

Eleverna har fått en so-läxa till tisdag.

Trevlig helg och första advent!

Torsdag 23 november 2017

Vi hann få lite vinterkänsla med snö och is innan det blev grått och blött igen. Men detta till trots - advent, lucia och jul närmar sig. På torsdagar kl 14.30 håller skolans musiklärare i övningen inför skolans luciatåg, frivilligt att delta. Terminens sista skoldag är torsdag den 21 december. Det är en vanlig skoldag, men eleverna slutar kl 13.30.

Skolsköterskan har nu påbörjat hälsosamtalen med våra fyror. Klass 4:1 är först ut, och hon viker ca 40 minuter för varje elev.

Fredag 17 november 2017

Idag är det fredag, den dagen då våra elever skriver veckoutvärdering och tar med hem. Vi påminner om att ni föräldrar läser och skriver under utvärderingen och sedan hjälper barnen att få med sig boken tillbaka på måndagen. Det blir väldigt krångligt att arbeta när eleverna är utan skrivböcker och måste skriva på lösa papper... 

Det har visat sig att många elever låter bli att duscha efter idrotten. Vi ska göra vad vi kan för att komma tillrätta med detta här, men prata gärna med era barn hemma om vikten av att duscha efter fysisk aktivitet.

I onsdags hade vi besök av Rune Ljungberg, som berättade om den rikstäckande tävlingen Schackfyran, som vi troligen kommer att anmäla oss till. Rune hade också en genomgång med oss om hur man spelar schack, inte helt enkelt att förstå för oss som aldrig provat på det tidigare... Vi har fått tio schackspel till årskurs 4, och nästa vecka ska vi ta fram dem och spela tillsammans.

Under svenska-fliken kan ni nu läsa om vårt spänningsprojekt"

Trevlig helg!

Fredag 10 oktober 2017
Efter att ha samlat lite ny energi under lovet är vi nu igång igen! En trevlig start på många sätt, men vi har också reflekterat över språket som eleverna använder här i skolan, vilket ibland är allt annat än trevligt. Därför är nu veckans mål i klasserna "Vi använder ett vårdat språk". Målet kommer att utvärderas nästa fredag.

På torsdag, 16/11, är det en halv studiedag för oss lärare. Eleverna äter lunch i vanlig tid och slutar sedan direkt efter det, alltså ca 12.20.

Med sig hem idag har eleverna en enkät från skolsköterskan. Enkäten ska fyllas i av föräldrar och lämnas tillbaka till oss i skolan så snart som möjligt. Susann, som skolsköterskan heter, behöver ha dem i god tid innan hälsosamtalen påbörjas med eleverna i slutet av november.  

Vi påminner om att ni kan läsa lite mer om de olika ämnena här under respektive flik.

Ha en skön helg!

Fredag 27 oktober 2017

Många elever ville avsluta veckan med att spöka ut sig, vilket de också gjorde. Några såg enbart otäcka ut, andra var riktigt fina. Fredagens lektioner blev inte riktigt som vanligt, vi bytte ut några lektioner mot fredagsmys och tittade på film!
Idag fredag var sista dagen för Calle, som nu byter skola pga flytt. Hej då och lycka till säger vi till honom!
Nästa vecka är det lov från skolan. När vi kommer tillbaka måndag 6/11 kommer vi att ha tre lärarstudenter på plats från Södertörns högskola. De kommer att vara med oss i åk 4 under tre veckor.

Vi hoppas att alla får möjlighet till lite extra ledighet och vila nu! På återseende vecka 45!

Fredag 20 oktober 2017

Förra veckan var vi många som inte tyckte att situationen i matsalen var okej. Det var alldeles för hög ljudnivå och alldeles för mycket spring. Nu har vi tagit nya tag, vi vill alla att lunchen ska vara en trevlig stund.
Detta är våra matsalsregler:
Eleverna stannar utanför ytterdörren, ställer upp på led och slussas sedan in, några i taget, av en vuxen.
Medan man tar mat och går till sin plats ska man vara helt tyst.
Man reser sig enbart för att hämta mat, dryck och bröd och sätter sig direkt på sin plats när man är klar.
Man samtalar bara med de som sitter vid samma bord, och man pratar med tyst röst.
Klockan 12.25 får de om ätit klart lämna matsalen. De som har lämnat sina saker i disken lämnar matsalen och går ut på skolgården.
Klockan 12.35 ska alla elever ha lämnat matsalen och gått ut på skolgården.
Prata gärna med era barn om dessa regler även hemma.

Nästa vecka har eleverna läxförhör i so, klass 4:1 på onsdag och klass 4:2 på torsdag.
Även i matte kommer snart en läxa, tisdag till fredag.

Här på hemsidan finns nu flikar även för so, no och matematik.

Trevlig helg!Fredag 13/10 2017

Fyrornas gitarrläxa denna vecka är ac​kordet C. Vissa har också fått häften med nya låtar att spela hemma. Hälsar Clara

När den här veckan nu har nått sitt slut är det endast två veckor kvar till höstlovet, ett lov som brukar komma lägligt då både elever och lärare är värda lite vila. Men fram till dess jobbar vi på! Vi har börjat titta på ett nytt område i matematik, addition och subtraktion, då vi bl a kommer att ha tabellträning och arbeta med olika strategier i de båda räknesätten. Även i no byter vi snart arbetsområde och på onsdag har vi ett mindre test på näringsväv och kretslopp i naturen.

Under veckan som gått har eleverna bl a arbetat med olika stationer i so, där de t ex spelade memory, övade begrepp med hjälp av iPads och studerade ingredienser i bröd. Veckans matematik har bland annat handlat om gemensam problemlösning, något som är svårt första gången men som kommer att bli lättare framöver. Klass 4:1 och Jenny hade under problemlösningslektionen besök av våra rektorer samt rektorer från Järna grundskola, Pershagenskolan och Soldalaskolan. Perfekt med många vuxna vid ett sådant tillfälle!

Under våra lektioner i livskunskap jobbar vi med temat kommunikation i materialet ”Jag vill, jag kan, jag törs”. Detta kan ni läsa om i Föräldraguiden på hemsidan. Vi tipsar om att nu läsa s 10-16 där.

Trevlig helg!


Läxa i no

Idag onsdag 11/10 har eleverna fått terminens första no-läxa, och de har fått tre papper med sig hem. Läxan är till för att eleverna ska få ytterligare möjlighet att befästa sina kunskaper, samt få ännu en möjlighet att öva på att berätta och förklara och använda biologins begrepp. Både texten och arbetsbladen har vi under terminens början arbetat med tillsammans här i skolan. Om det är möjligt vill jag att barnen gör arbetsbladen och berättar för någon vuxen om näringskedjor, näringsväv och kretslopp i naturen – som en liten lektion. Texten är till för att det ska gå lätt att göra själva uppgiften. Hjälp gärna till om ni tycker att det behövs. Om uppgiften känns svår kanske det går att göra en liten del av den i alla fall. Läxan är till nästa onsdag, 18/10, och eleverna kommer att få ett mindre test. Arbetsbladen är alltså till för att hjälpa eleverna att ”läsa läxan”, men jag ser gärna att de lämnar in dessa papper ändå.

/Jenny


Måndag 9 oktober 2017

Nu har vi snart hunnit genomföra alla välkomstsamtal, och trots att det bara handlat om 20 minuter per elev har det varit mycket givande. Vi är tacksamma för att så många kunnat ta sig till skolan under dagtid för sina barns skull. Vi har också genomfört höstterminens föräldramöte, då vi dels visade upp en del av arbetet vi gör på skolan och dels hade information årskursvis. Vi pratade bland annat om nuläget i grupperna, hur skoldagarna är upplagda samt om läxor. När eleverna får läxor kommer detta att stå på hemsidan.

I fredags var det matråd på skolan, där det bland annat diskuterades hur mycket mat som slängs i skolan varje dag. Det finns en påse där man slänger eventuella matrester. Den påsen kommer en dag i veckan att plockas bort. Detta för att eleverna ska fundera på hur mycket mat som de tar och hur mycket mat de sedan slänger. Det är så att det kostar mer att få den slängda maten hämtad från skolan, än vad det kostar att laga maten. Det kommer vara olika dagar olika veckor och vi gör detta försök i några veckor. Förhoppningsvis slänger vi mindre mat även de dagar som svinnpåsen finns på plats. För de pengar som sparas in kommer eleverna kunna få efterrätt någon gång eller så hittar vi på något annat trevligt att bjuda på. Vi börjar i morgon tisdag. Då serveras det pannkaka så det blir en bra dag att börja!

Ha en fortsatt trevlig vecka!


Gitarrläxa

Fyrornas läxa till nästa vecka är kompmodellen: 1 2+3 4 (ner, ner, upp, ner, ner). De som inte kan ackorden D Em och G fortsätter öva. De ska kunna spela låtarna "Roar" och "Hello".

Hälsar KlaraFredag 29 september 2017

Bilderna ni ser är från Naturskolan för några veckor sedan.

I tisdags var vi på LT-cup, alla kämpade väl! De flesta tyckte att det var roligt och vi hade en fin dag tillsammans. 

Nästa vecka fortsätter vi med våra välkomstsamtal (se listan längre ner).

Det är också föräldramöte på Mariekällgatan (Campus) på tisdag kväll 18.00 i matsalen. Det ska endast vara föräldrar på mötet denna gång. Klockan 19.30 återsamlas vi i ett klassrum för att få chans att träffas båda fyrorna.

Fler barn saknade sina Veckoutvärderingar idag, se till att boken kommer tillbaka efter att ni har skrivit under. Tack på förhand!

Ha en trevlig helg!

Hälsningar Karin, Jenny och FridaFredag 22 september 2017

På måndag, onsdag och torsdag v 39 kommer det att pågå välkomstsamtal i åk 4. Barnen har förberett sig i skolan genom att fundera över frågor som bland annat handlar om trivsel och ansvar. De lärare som inte har samtal, ser till att lektionerna genomförs enligt ordinarie schema under dagen.

På tisdag 26/9 spelar åk 4 basket i LT-cup. Matcherna spelas i Täljehallen under förmiddagen. Barnen behöver ha två olika matchtröjor, en ljus och en mörk.  Vi samlas i skolan kl 8.00 som vanligt. Lunchen den här dagen består av baguette som vi själva gör i ordning i matsalen innan vi går till Täljehallen. Dryck får vi från skolan, men en vattenflaska är bra att ha med sig själv. Något att lägga sin smörgås i behövs också. Efter matcherna går vi tillsammans tillbaka till skolan och avslutar dagen i vanlig tid.

På onsdag 27/9 är det halv studiedag för skolans lärare. Eleverna slutar när vi har ätit lunch, alltså ca 12.30.

Idag fredag har eleverna fått med sig en inbjudan till föräldramötet 3/10. Mötet kommer att hållas på Mariekällgatan, där nuvarande åk 6-9 går.

Trevlig helg!

Här är samtalstiderna:

Frida

Jenny

Karin

Torsdag 28/9

Måndag 25/9

Onsdag 27/9

8.00 William L

8.00 Adriana

8.00 Aras

8.20 Alexia

8.20 Alvin

8.20 Wilda

8.40 Nemi

8.40 Carolina

8.40 William K

9.00 Anthony

9.00 Ossian

9.00 Evelyn

9.20 Mirelle

9.20 Lucas P

9.20 Amber

9.40 Philip

9.40 Calle

9.40 Emilio B

10.30 Leo

10.30 Rivan

10.30 Nina

10.50 Minna

10.50 Michael

10.50 Isabella L

11.10 Celena

11.10 Sahory

11.10 Amy

11.30 Sama

11.30 Isak

11.30 William V

11.50 Linnea V

11.50 Romario

11.50 Israa

Tisdag 3/10

Måndag 2/10

Fredag 6/10

8.00 Omar

8.00 Daniela

8.00 Tiama

8.20 Emilio C

8.20 Naima

8.20 Isabella E

8.40 Andreas

8.40 Dyana

8.40 Artur

9.00 Lucas I

9.20 Fardowsa

9.20 André

9.20 Julia

10.30 Sharbel

10.30 Samuel

9.40 Shenouda

10.50 Gabriel

10.50 Sheena

10.00Linnéa

11.30 Daniel

11.10 Nike

10.30 Fadia

11.50 Rasmus

11.30 Casper

 

 

 Onsdag 27/9

Redan nu vill vi informera om att onsdagen den 27 september är en halv studiedag för oss lärare. Detta innebär att eleverna slutar kl 11.30, alltså direkt efter att de har ätit lunch.


Fredag 15/9 2017

Hej!

Den här veckan avslutades på bästa sätt! Dagarna ute i naturen kring Linasjön var verkligen lyckade. Förutom att vi lärde oss en del nytt om fåglar, var själva naturupplevelsen väldigt värdefull. Några elever tyckte att det var jobbigt att gå, men de allra flesta tyckte att det var mysigt att ta sig fram genom ”sagoskogen” där vi bland annat såg massor av svamp. Dagens arbetsuppgift handlade om att bygga fågelbon, en uppgift där man också fick öva på samarbeta.                                                               Det märktes att det nu börjar bli höst, många fåglar hade redan gett sig av söderut. De som fanns kvar kunde vi ändå studera med hjälp av kikare, jätteroligt! Många elever ville dröja sig kvar i fågeltornet, och gärna återvända till området en annan gång. Vi pratade om att vem som helst faktiskt kan besöka platsen när som helst, kanske ett utflyktsmål i helgen…?                                           Ett tips är att hålla koll på om era barn har fått med sig några fästingar hem, man vet aldrig…

Redan på tisdag 19/9 är det dags att ta med en tom matlåda till skolan igen. Då har vi nämligen friidrottsdag på Södertälje IP. Barnen ska vara på plats i skolan, ombytta, kl 8.00. Vi går tillsammans till matsalen för att hämta lunch, som vi tar med oss när vi går till idrottsplatsen. Vi är åter i skolan ca kl 14.00. Observera att idrottsdagen inte blir inställd pga eventuellt regn.

Vi har nu skickat hem alla tider för terminens välkomstsamtal, ett sk ”lära känna-samtal”, fråga era barn efter papperet om ni inte har sett det redan. Detta samtal är till för att föräldrar och lärare ska få möjlighet att ses, och för att vi ska stämma av hur terminsstarten har varit.

Tisdagen den 3 oktober är nu bokad för föräldramöte. Mer information kommer.

Vi önskar er alla en riktigt skön helg!Hej på er!

Det märks att det är förkylningstider! Vi har haft en hel del sjukfrånvaro, och många av eleverna som är på plats hostar och snörvlar. Tänk på att det är jätteviktigt att anmäla ev frånvaro till skolan, före kl 8.00. Sjukanmälan görs via Lärplattformen, men det går också bra att ringa, skicka sms eller maila oss lärare.

Nästa vecka åker vi på fågelutflykt till Linasjön tillsammans med Naturskolan. Klass 4:1 åker på torsdag 14/9 och klass 4:2 åker på fredag 15/9. Två lärare följer med från skolan. Eleverna behöver ha kläder och skor/stövlar efter väder, eftersom vi är ute hela dagen. De behöver något att sitta på då det kan vara både kallt och fuktigt, ett sittunderlag eller tex en plastpåse med en tidning i funkar. En vattenflaska med vatten i är bra att ha med. Lunch med dryck får vi med oss från skolan, och därför vill vi att barnen tar med sig en tom matlåda samt bestick. Matlådorna tar vi på morgonen med oss till matsalen där var och en får lägga i sin pastasallad. Vi kommer att åka buss 787 från Södertälje C till Linavägen på morgonen, och omvänt på eftermiddagen. Vi beräknar att vara tillbaka vid Södertälje C kl 14.05.

Även veckan därefter byter vi ut en ”vanlig” skoldag mot en friidrottsdag på Södertälje IP. Detta gäller tisdagen den 19/9. Mer information kommer.

Vi har nu bestämt att utvecklings- /välkomstsamtalen i åk 4 kommer att hållas under vecka 39 och 40. Under nästa vecka får ni era dagar och tider.

 

Trevlig helg!Nummer till Karin:

0766481372


Vi påminner om gympakläder måndagar och torsdagar!

Fredag 1 september 2017

Hejsan!

Ännu en skolvecka har gått! Förutom allt arbete vi gör i våra olika ämnen har vi jobbat mycket med att få viktiga rutiner att fungera. Vi har tex pratat om hur man gör när man går in i paviljongen från rast, vad man måste tänka på i vår trånga korridor, vad som gäller när man passerar tröskeln in till klassrummet och hur man uppför sig i matsalen. Viktiga saker som vi jobbar vidare med.

Vi har verkligen haft tur med vädret sedan skolstarten! Härliga sensommardagar har gjort det enkelt att vara utomhus både på raster och lektioner. Dock antar vi att det även kommer dagar med regn och rusk – och även då är eleverna utomhus under rasterna. Vi påminner er därför om att se till att barnen har ”kläder efter väder”.

Ännu en påminnelse – veckoutvärderingen. Idag har eleverna skrivit sin andra utvärdering för terminen. Den har de fått med sig hem för att någon vuxen ska kunna läsa och ta del av veckans arbete och händelser. Vi ser gärna att ni signerar och/eller kommenterar utvärderingen samt hjälper dem att få med sig häftet tillbaka till skolan så snart som möjligt, helst redan på måndagen.

Trevlig helg!


Hejsan! 

Nu är höstterminens första hela vecka avslutad! Det har varit en intensiv start på läsåret, både lärare och elever är väl värda en skön helg. Vi har ägnat en hel del tid till att lära känna gruppen och lära oss alla namn, det har gått riktigt bra och vi har haft väldigt roligt. Vid några tillfällen har vi lämnat skolan och varit i både Badparken och Dalparken.

Åk 4 äter i år lunch tillsammans med åk 5 kl 12.10. Många hinner bli ordentligt hungriga innan dess, och vi ser hur viktigt det är att få i sig frukost på morgonen för att orka med skoldagen. Några har valt att ta med sig frukt eller smörgås att äta under förmiddagsrasten, och det är helt okej.

Vi har redan bokat in en utflykt till Linasjön, där vi tillsammans med pedagoger från Naturskolan ska upptäcka och studera olika slags fåglar. Vi får tyvärr inte komma hela gruppen vid ett och samma tillfälle, så klass 4:1 åker iväg torsdag 14/9 och klass 4:2 åker på fredag 15/9. Mer information kommer.

Idag får eleverna med sig ett schema och ett skrivhäfte hem. I skrivhäftet finns terminens första veckoutvärdering. Den vill vi att någon vuxen där hemma läser igenom, skriver under och/eller kommenterar och sedan skickar med tillbaka till skolan på måndag. 

Trevlig helg hälsar Frida, Jenny och Karin!

Ansvariga för sidan

Frida Basilius, lärare

Telefon
08 5230 1346
076 648 2707
e-post:

Jenny Söderberg, lärare

Telefon
 076 724 7241
e-post:

Karin Tegevall, lärare

  
Så här såg det ut i Globenannexet tidigare idag. Båda klasserna kämpade väl. 


ĉ
Frida Basilius,
6 feb. 2018 07:25
Comments