Zašto je važna matematika?

Znamo li za koliko ćemo vremena preći 360 km ako vozimo 60 km na sat, ili znamo li izračunati novu cijenu majice ako je sniženje 20%, a cijena majice je bila 40 KM? 
Matematika je veoma važan predmet, koji nesvjesno koristimo svakog dana. To je predmet koji nas zapravo sprema za budućnost. Kada bismo samo sagledali stvari iz drugog ugla, shvatili bismo čemu nas to matematika zapravo uči. Kroz matematiku učimo da priznamo kada nismo u pravu, da koristimo precizne i ispravne riječi, podstiče nas na razmišljanje nekoliko koraka unaprijed i na stvaranje vlastitih ideja, a najvažnije od svega je da nas uči da nikada ne odustajemo. Bez obzira na stav društva, matematika je oduvijek bila i ostat će jedan od najvažnijih predmeta u školi. Ona je prisutna i u sportu, muzici, umjetnosti, a primjenjuje se i u mnogim granama prirodnih i društvenih znanosti. Informatika u domeni računarskog razmišljanja i programiranja „prisvaja“ veliki dio matematičih sadržaja koji se danas ne proučava u školskoj matematici, a sadržaj koji se proučava vremenski ne korespondira sa informatičim učenjem. Bez ove „matematike“, informatička domena ne može funkcionisati. Informatički pristup matematičkim sadržajima je na nivou „upotrebne“ vrijednosti, a ne u smislu matematičkog razmišljanja, prilagođenog uzrastu.

Ovaj web-sajt smo napravili na način da bude prilagođen svim uzrastima i da svakome bude od koristi. Ovdje možete pronaći mnoge zanimljive načine učenja matematike, ali i mnoge zadatke za naše male matematičare. Uživajte i ne zaboravite da nikada ne odustajete.

 

„Onaj ko nikada nije pogriješio, nikada nije pokušao napraviti nešto novo.“


visitor counter

Albert Einstein

  
Site owners:
Učenici: Ćatić Asja, Kadrić Ilma, Karić Kamran, Smajović Daris i Šehić Hana
Nastavnice: Hajdarević Fatima i Kreho Azra