2012-09-24: Образовна инклузија Рома

поставио/ла DILS - Pružanje unapređenih usluga ДИЛС - Пружање унапређених услуга 24. 9. 2012. 09:46   [ ажурирано 24. 9. 2012. 09:47 ]
Са сајта smederevskapalanka.rs
На данашњем округлом столу, одржаном у хотелу „Језеро“ у Смедеревској Паланци,  представљени су резултати пројекта Образовна инклузија Рома, „Лако до школе“, који је током протекле две године реализован у 56 општина у Србији (у склопу Дилс пројекта унапређивања услуга на локалном нивоу). Овој конференцији присуствовали су чланови тимова који су радили на имплементацији Пројекта у општинама Смедерево, Велика Плана, Краљево  и Смедеревска Паланка. Конференцију је водио Божидар Николић, ментор тима за инклузију Рома, а пре почетка радног дела учеснике конференције је, у име председника општине Смедеревска Паланка, поздравио заменик председника СО, Живко Петровић, који је обављао функцију председника општине када је започела реализација Пројекта. У краткој поздравној речи, Петровић је честитао присутним члановима општинских тимова на успешној реализацији Пројекта, и изразио наду да ће се започете активности наставити, као и процес инклузије Рома.

Пројекат Образовна инклузија Рома предложен је од стране Министарства просвете, уз сарадњу Министарства здравља и Министарства за рад и социјална питања, крајем 2010. године. Смедеревска Паланка је једна од 56 општина која је, на основу предлога пројекта, чему је претходило скенирање стања и уочавање непосредних  образовних потреба Рома, добила подршку за његову реализацију. Формиран је Општински тим за образовну инклузију Рома, којим је председавала Мима Благојевић, стручни сарадник  Одељења за развој Општинске управе у Смедеревској Паланци. Одељење за развој Општинске управе сарађивало је са још четири партнера на реализацији активности предвиђених програмом, основним школама „Херој Радмила Шишковић“ и „Олга Милошевић“, Предшколском установом „Чика Јова Змај“ и Центром за развој ромске заједнице „Амаро дром“ – а допринос реализацији пружили су Центар за социјални рад, Савет ромских родитеља, Канцеларија за ромска питања и представници здравствених организација. За различите активности добијено је укупно 32 000 евра, а ова средства утрошена су за набавку уџбеника, школског и предшколског прибора за  децу ромске националности,  подршку одласка на екскурзију, побољшање квалитета образовања, реализацију културних садржаја, у којима су активно учествовали ђаци ромске националности. Одржаване су и трибине за родитеље, о хигијени и здрављу, као и семинари, са циљем укључивања шире друштвене заједнице у решавање проблема образовне инклузије и десегрегације Рома.

„Овај пројекат  подразумевао је пуну инклузију ромске деце, стоп сегрегацији и дискриминацији, поспешивање културног идентитета Рома, и стварање једнаких услова за образовање све деце. То је подразумевало и материјалну подршку деци, како би она могла да се равноправно укључе у систем образовања“ – рекла је у изјави за медије Весна Миладиновић, координатор Пројекта. „Успели смо да децу укључимо у образовни систем, односно остварили смо потпуни обухват све деце ромске националности школског узраста у образовни систем. Успело нам је, у оквирима средстава добијених за реализацију, да ту децу материјално опремимо за полазак у припремни предшколски програм, и  у први разред. Направили смо етно-секцију, ради неговања културног идентитета Рома, организовали Ромско вече, програм са позоришном представом поводом дечије Ромске славе, „Мајчице Бибије“, и многе друге ствари“ – изјавила је Весна Миладиновић, додајући да се прати образовање деце која су обухваћена овим пројектом, и да сва она редовно похађају наставу.

Образовна инклузија Рома на подручју општине Смедеревска Паланка  оригинално је представљена, пројекцијом двадесетоминутног филма, који су реализовали Снежана и Драган Спасић, у сарадњи са члановима општинског тима за образовну инклузију Рома.

Comments