Domača stran

FILMSKI FESTIVALI ZA OTROKE IN MLADE
Mednarodni filmski festival otroškega in mladinskega filma - Gorišnica - Ptuj
Festival kratkega filma za osnovnošolce: MIKROFILM FESTIVAL
FRESH FILM FESTIVAL, Limerick, Irska - mednarodni festival mladih filmarjev
Barnefilmfestivalen, Norveška - mednarodni otroški filmski festival
NFFTY (National Film Festival for Talented Youth), Seattle, WA, ZDA - Mednarodni filmski festival za mlade talente
http://www.giffonifilmfestival.it/en/ - Mednarodni filmski festival za otroke in mladino, Italija
http://iyfilm.org/ - Mednarodni filmski festival za mlade,Westport, ZDA
http://ihtd.org/ - Mednarodni filmski festival za mlade, ZDA
Manhattan Intenational Film Festival - Mednarodni filmski festival za mlade, Manhattan, New York, ZDA
KUKI International Short Film Festival for Children and Youth Berlin
http://www.pendragwnyouthfilmfest.org/
http://www.makesilentfilm.com/ - Mednarodni festival nemega filma za mlade
FILMSKI FESTIVALI ZA VSE STAROSTI
TropFest (video predstavitev)


SKRIVNOSTI TRADICIJE 
Skrivnosti tradicije
je kratki igrani film, ki je nastal s sodelovanjem dramskega in video krožka za prijavo na natečaj multimedije. Na Festivalu inovativnih tehnologij na FERI v Mariboru je bil film deležen veliko pohval s strani vodilnih ljudi s področja znanosti, multimedije in videoprodukcije.
V okviru že omenjenega festivala je potekalo tudi državno tekmovanje iz multimedije - video montaža, na katerem sta sodelovala tudi dva učenca iz naše šole: Nina Strelec (9.A) in Nejc Kukovec (9.B).

Pri nastajanju kratkega filma so sodelovali: dramski krožek (Niko Veršič, Timotej Zemljarič, Žan Janžekovič, Tea Korošec, Nika Ciglar, Amalija Mlinarič, Tadej Pihler; mentorica: Doroteja Kostanjevec), video krožek (Nina Strelec, Nejc Kukovec, Monika Zupanič, Marina Zupanič, Nina Bezjak, Matic Šešerko; mentor: Gregor Zmazek).
POSEBNI PRIMERI VIDEA:
UPORABNE POVEZAVE:
La Sortie des usines LumièreOdhod iz tovarne ali izvirno francosko La Sortie des usines Lumière, je kratki film, ki sta ga leta 1895 posnela brata Lumière in velja za enega prvih posnetih filmov, pa tudi za prvi film, ki so ga kdaj predvajali.

Film prikazuje točno to, kar opisuje naslov: skupino delavcev in delavk, ki zapuščajo tovarno na obrobju Lyona, Francija. Film je bil pogosto označen kot prvi dokumentarni film, čeprav nekateri sodobni poznavalci temu oporekajo.

Sherlock Holmes BaffledKratek ameriški nemi film iz leta 1900, ki ga je ustvaril Arthur Marvin. Gre za najkrajši znani film o detektivskem liku Sherlocka Holmesa škotskega pisatelja Arthurja Conana Doyla. Film traja vsega skupaj 30 sekund. Zavoljo vključitve lika Sherlocka Holmesa film Zbegani Sherlock Holmes velja tudi za prvi posneti detektivski film.
Un chien andalou

Andaluzijski pes (francosko Un chien andalou) je kratki film Luisa Buñuela in Salvadorja Dalíja. Premierno je bil prikazan leta 1929 v Parizu. Velja za mojstrovino surrealizma.

Črnobeli film sestavljajo druga za drugo nanizane slike oziroma scene, ki so absurdne, in zato je nemogoče sestaviti koherentno zgodbo. V filmu nastopita tudi oba avtorja.

V kraljestvu Zlatoroga Prvi nemi, črno-beli slovenski celovečerni film, posnet leta 1931. Uvrščamo ga med igrano-dokumentarne filme. Kot prvi pravi celovečerni igrani film pa v Sloveniji velja Na svoji zemlji režiserja Franceta Štiglica.

Dolžina ohranjenega filmskega traku: 2100 m; ohranjeni sta približno dve tretjini filma.
Triumph des WillensTriumf volje (nemško Triumph des Willens) je dokumentarni propagandni film nemške filmske režiserke Leni Riefenstahl, ki dokumentira kongres nacistične stranke v Nürnbergu leta 1934.
Izboljšane tehnike Riefenstahlove kot so premikajoče se kamere, uporaba teleobjektivov za ustvarjanje izkrivljene perspektive, fotografiranje iz zraka in revolucionaren pristop do uporabe glasbe in kinomatografije, so Triumfu prislužile priznanje kot enega največjih propagandnih filmov v zgodovini, kljub slavljenju nacističnega režima. Riefenstahlova je dobila nekaj nagrad ne le v Nemčiji, ampak tudi v Združenih državah Amerike, Franciji, na Švedskem in v drugih državah. 
Mutiny on the Bounty (trailer)Upor na ladji Bounty (izvirno Mutiny on the Bounty) je film iz leta 1935, ki ga je režiral Frank Lloyd.
Film je postal ena največjih uspešnic svojega časa in je tudi prejel oskarja za najboljši film. Četudi je zgodovinska točnost precej vprašljiva, pa so filmski kritiki enotni, da gre za najboljše kinematsko delo o legendarnem uporu.
Citizen Kane
Državljan Kane (angleško Citizen Kane) je ameriški dramski film iz leta 1941. Režiral ga je Orson Welles, ki je igral tudi glavno vlogo. Po nekaterih anketah filmskih kritikov je smatran za najboljši film vseh časov. Film je požel pohvale zaradi inovativne zgradbe, glasbe in pripovedovanja.
Casablanca
Casablanca (1942) je romantična drama, ki prikazuje dogajanje med 2. svetovno vojno. Po mnenju mnogih je to najlepši romantični film vseh časov.

Film Casablanca je dobil tri oskarje:

  • Oskar za najboljši film — Hal B. Wallis, producent
  • Oskar za najboljšo režijo — Michael Curtiz
  • Oskar za najboljši scenarij — Julius J. Epstein, Philip G. Epstein and Howard Koch
Sherlock Holmes and the Voice of TerrorSherlock Holmes and the Voice of Terror je igrani detektivski film iz leta 1942. Stvaritev filma je navdihnil sir Arthur Conan Doyle z zgodbo Slovo Sherlocka Holmesa, na kateri je film delno osnovan.
Na svoji zemljivojni film, je prvi slovenski zvočni celovečerni igrani film iz leta 1948. Posnet je bil v črno-beli tehniki, obdelalo pa ga je podjetje Triglav film.
KekecKekec je slovenski pustolovsko-pravljični otroški film režiserja Jožeta Galeta iz leta 1951, posnet po trilogiji Josipa Vandota. Posnet je bil v črno-beli tehniki na 35-mm trak.
Je prvi slovenski film z mednarodno filmsko nagrado - zlatim levom v kategoriji mladinskih filmov na 16. Beneškem filmskem festivalu in je še danes eden najbolj priljubljenih slovenskih filmov.