oktatás

Gitár tanár és magánének oktatással 1998 óta foglalkozom a koncertjeim mellett. Először Szegeden, majd Pesten oktattam zeneiskolákban, helyettesítettem Konzervatóriumban. Nem sok tanítványt vállalok, mert sajnos nincs sok időm a koncertek és család mellett, de akit elvállalok, teljes felelősséggel és figyelemmel tanítom legjobb tudásom szerint.

Miért lettem tanár? Nem akartam. Kicsinek azt gondoltam, tanár biztosan nem leszek. Édesanyám is tanár (matematika, technika). A legrosszabb a tanár gyereknek....:) Aztán rádöbbentem, mennyire jó egy gyereket az egyéniségének, adottságainak megfelelőlen a zenére tanítani, egyengetni útját, megtalálni az utat, ami neki a legjobb, hogy fejlődjön. Mindenkinek más útra van szüksége, a sajátjára. Ez, ami kihívás a tanár számára, hogy ezt megtalálja, legyen lelkesítő, segítsen. Ez számomra nagyon izgalmas és én is mindig fejlődöm a növendékeimmel. Persze van, hogy nem sikerül, vagy másra van szüksége a növendéknek. Akkor más tanárhoz irányítottam a tanítványt.

Először hegedültem. A 4 év alatt 5 tanárom volt, nem mondhatnám, hogy a végén annyira lelkesen gyakoroltam. Úgy látszik, nem az én hangszerem volt... Aztán jött a gitár. Nagyon szerettem a zeneiskolás gitár tanáromat. A személyiségét, a humorát, a jó kedvét, a közvetlenségét. Ő Varga György volt. Nagyon sokat köszönhetek neki. Ő szerettette meg velem a zenét, a gitározást. Ő "fertőzött meg" véglegesen a zenével. 3 évet jártam hozzá, de ez eldöntötte további életemet. Utána is szerencsém volt a tanáraimmal.

Mit szeretnék elérni a tanításommal? A gyerekek megszeressék a zenét, ki tudják vele fejezni az érzéseiket, értsék a zene nyelvét. Érezzék, hogy a zene a lelküknek valami többletet, valami jót ad, amitől színesebbek lesznek. Annak örülök a legjobban, ha már elmennek tőlem, akkor is előveszik a hangszert, és a saját kedvükre zenélgetnek vele önállóan. Akkor azt hiszem volt értelme, sikerült amit akartam.

Igyekszem a gyerekekkel én is így megszerettetni a zenét. Ha nem lesznek zenészek, legalább a zene végig kísérje az életüket és egy pluszt adjon mindennapjaikba.

Növendékeim közül van néhány, aki nem kifejezetten zenei pályára megy, de szüksége van a zenélésre, éneklésre a munkájához. Így nagy számmal mennek óvónői, tanítói, tanári, színészi pályára.

Tanítványaim, akik zenei szakon tanultak tovább:

Hoffecker Zsuzsa (Szegedi Tudomány Egyetem Zeneművészeti Kar, magánének szak)

Kovács Kriszta (Etüd Konzervatórium, magánének szak)

Gazda Fanni (Budapest, Batók Béla Konzervatórium, szolfézs szak, dzsessz ének szak)

Berényi Dorottya (ELTE Tanítóképző)

Winkler Réka (Shakespeare Akadémia, színész, musical énekes)

Szabó Bence (Pesti Brodway Stúdió -musical szak)

Ritter Sarolta ( KRE-TFK Óvodapedagógus 2015)

Fogarasi Flóra (AVKF óvodapedagógus 2015)

Schiffer Ádám (Konservatorium Wien 2015, Berlini Zeneakadémia 2017.)

Verseny győzelmek:

Szabó Bence (Dunakanyar hangja 2012.: Dunakanyar hangja I. helyezett)

Schiffer Ádám (Hatvan, Barokk Fesztivál, 2013.: II. helyezett)

Schiffer Ádám ( Balassagyarmat Énekverseny 2015. Műdal kategória: I. helyezett, Opera: II. helyezett)

Kapcsolat: orsikatoth@gmail.com