Praktijkvakken

Praktijkvakken
Naast het cognitief aanbod leren de leerlingen de cognitieve vaardigheden in de praktijk toe te passen. Hieronder leest u welke praktijkvakken op het OCN worden aangeboden.

 

Zedemo
Het OCN wil dat alle leerlingen optimaal profiteren van het onderwijsaanbod. Om dit doel te ondersteunen zijn wij steeds op zoek naar uitdagend en zinvol materiaal. Wij zijn dit schooljaar begonnen met Arbeid Trainingsmateriaal van Zedemo. Alle docenten zijn getraind  en kunnen dit materiaal optimaal bedienen.  De doelen die de leerlingen kunnen bereiken zijn: leren samenwerken, leren werken met twee handen, het ontwikkelen van de handcoördinatie. De fijne motoriek en het zelfstandig en planmatig werken wordt ontwikkeld.

Groen
Het doel van de natuurlessen is het vergroten van de kennis t.a.v. natuurverschijnselen met de nadruk op de seizoenen. Veel onderwerpen komen aan bod. Wij maken hierbij gebruik van het tv programma  ‘Nieuws uit de natuur’ en de Buitendienst. Daarnaast gebruiken wij zelfgemaakte plant - en natuurkundelessen. De onderbouw maakt gebruik van de methode Naut en de methode Werkportfolio Groen. Ook wordt er stage gelopen bij de Stadshoeve.

In de midden- en bovenbouw wordt het vak meer aangeboden aan leerlingen die interesse hebben om in het groen te gaan werken. Via Cordaan bestaat de mogelijkheid tot het vinden van werk en verdere scholing.


Creatieve Expressie
Op het OCN bieden wij de mogelijkheid aan om de creativiteit te ontwikkelen. De creatieve expressie is een uitstroommogelijkheid voor de leerlingen met de uitstroom dagbesteding. Denk hierbij aan  Textielatelier “de Draad”, gevestigd in Amsterdam Noord.

Het onderwijsaanbod bestaat uit: tekenen, schilderen, keramiek, mozaïek en werken met karton en andere materialen.


Horeca
Het OCN heeft voor Horeca een eigen leerlijn ontwikkeld. Alle leerlingen  profiteren van het horeca aanbod.  De leerlingen leren in deze lessen vaardigheden zoals het bereiden van de eigen maaltijd tot aan het verzorgen van catering voor een heel gezelschap. Daarbij komen allerlei technieken aan de orde, maar ook kennis over hygiëne en gezonde voeding.


Schoonmaak
Op de locatie wordt ook  veel aandacht besteed aan schoonmaak-lessen. De lessen worden zowel in de onderbouw als de middenbouw aangeboden. De leerlingen kunnen in aanmerking komen voor het behalen van een certificaat. In de middenbouw kunnen de leerlingen ook op gaan voor een certificaat, het KPC examen. Wij maken gebruik van de methode van Werkportfolio.


Zorg en welzijn
Het Orion College Noord vindt het belangrijk dat alle leerlingen leren hoe zij het beste voor zichzelf kunnen zorgen. Om dit gestructureerd aan te bieden heeft de school gekozen voor het werken met de methode van Werkportfolio. Op dit moment wordt de methode aangeboden in de onderbouw en in de structuurgroepen. Het komend schooljaar zal deze methode in alle groepen worden ingezet.

Techniek
Het OCN biedt technieklessen aan, aan de leerlingen. Techniekles is een vast aanbod binnen ons onderwijsaanbod. Deze lessen worden aangeboden aan alle groepen op verschillende niveaus. Dit schooljaar gaan wij aan de slag met 3D printen.


Comments