Nieuws


Wij zijn een Gezonde School!

Geplaatst 1 mrt. 2019 00:14 door Arthur Wilson   [ 1 mrt. 2019 00:16 bijgewerkt ]


Orion College Noord is beloond met de Goud Schaal en daar zijn wij trots op! Een Gezonde Schoolkantine is de ideale kantine. Als de schoolkantine niveau zilver of goud heeft, dan wordt dit beloond met een Schoolkantine Schaal. Hiermee laat Orion College Noord zien aan leerlingen, ouders en medewerkers dat gezonde voeding een belangrijke plek binnen onze school heeft.

Jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Een gezonde schoolkantine is in onze ogen een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft namelijk altijd effect op de keuzes van de leerlingen.

Een gezondere kantine is ook een stap richting het thema voeding op school breder aan te pakken. Via de Gezonde School-aanpak wordt, naast naar de schoolkantine, ook gekeken naar het lesaanbod, signalering van onder- en overgewicht en voedingsbeleid. Zo kan het thema voeding echt goed verankerd worden in de school. Er zijn aanwijzingen dat zo’n brede aanpak een gezonde leefstijl van de leerlingen bevordert. En een gezonde leefstijl hangt weer samen met betere schoolprestaties! In de bijlage vindt u ons voedingsbeleid.

 

Orion College Noord maakt deel uit van onderwijs innovaties

Geplaatst 21 apr. 2017 02:29 door Frank Honkoop   [ 2 apr. 2019 04:23 bijgewerkt door Arthur Wilson ]

Het instrueren van praktische vaardigheden kost docenten in het voortgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs veel tijd. Daarom hebben de zeven scholen die deelnamen aan het leerlab Multimediaal instructiemateriaal PRO/VSO samen met LessonUp de Stap-voor-Stap-app ontwikkeld.


Deelnemende scholen:

  • Orion College Noord
  • Anne Flokstraschool
  • De Stormvogel
  • Heliomare College Alkmaar
  • Heliomare College Beverwijk
  • Kennemer Praktijkschool
  • Linie College

 


De Stap-voor-Stap-app

De Stap-voor-Stap-app is een eenvoudige, prikkelarme app waarmee moeilijk lerende leerlingen in het praktijkonderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs zelfstandig kunnen werken. De app is ontwikkeld door 7 scholen die deelnemen aan het leerlab Multimediaal instructiemateriaal PRO/VSO binnen het project Leerling 2020 in samenwerking met LessonUp.Stappenkaart
Bij de instructie van praktische vaardigheden, bijvoorbeeld ‘sanitair schoonmaken’, laat een docent in het speciaal onderwijs of praktijkonderwijs eerst zien welke materialen daarbij nodig zijn, zoals schoonmaakmiddelen, doekjes, water, enzovoort. Vervolgens doet de docent de handeling voor in een vaste volgorde (modelleren). Daarna gaan leerlingen begeleid oefenen. Daarbij gebruiken ze nu meestal een stappenkaart waarop met foto’s en tekst staat uitgelegd hoe je een taak moet doen. “Aan onze doelgroep biedt de stappenkaarten meestal te weinig steun”, zegt Hans.

Opnieuw uitleggen
De foto’s op de stappenkaart zijn gemaakt in een andere context dan de leersituatie en veel van onze leerlingen hebben moeite met lezen of kunnen überhaupt niet lezen. Dat betekent dat elke keer als een leerling niet meer weet wat hij moet doen, de docent het opnieuw moet laten zien of uitleggen. Een multimediale tool kan hierbij uitkomst bieden.JDK van start op Noord!

Geplaatst 13 apr. 2017 06:35 door Frank Honkoop   [ 26 mrt. 2019 05:22 bijgewerkt door Arthur Wilson ]

De stichting 'Jongeren die het Kunnen' (JDK) is donderdag 6 april officieel gestart op het Orion College Noord. De stichting biedt drie dagen per week naschoolse sport, dans- en theateractiviteiten aan voor jongeren met een laag IQ en/of gedragsproblemen. 

Dat mag in de krant... en dat is dan ook gebeurd!


Wil jij op zaterdag dansen of schilderen of...

Geplaatst 18 jul. 2016 08:08 door Jelka Bröcheler   [ 26 feb. 2019 07:22 bijgewerkt door Arthur Wilson ]


Volgend schooljaar gaat er een geweldig nieuw project van start dat
Kunst Helden heet. Kunst Helden is voor kinderen die het leuk vinden om te dansen of om zelf een film te maken. Deze kinderen kunnen zich opgeven voor Kunst Helden. Kunst Helden biedt cursussen dans en film maken op de zaterdagmiddagen. In de dansgroep leren de kinderen leuke dansmoves en gaan ze lekker swingen op muziek. In de filmgroep leren de kinderen alles over het maken van een film.

De danslessen worden gegeven door Madelon en de filmlessen door Guido. Zij hebben veel zin in om met de kinderen van de Beijerlandstraat aan de slag te gaan! De lessen starten op zaterdag 5 november en duren tot aan de meivakantie. We sluiten dan feestelijk af met een optreden en presentatie. Natuurlijk zijn de ouders dan ook welkom om te komen kijken.

Op 8 september in de ochtend komen Madelon en Guido al een keertje op school om te laten zien hoe leuk Kunst Helden is. Alle ouders zijn van harte welkom om te komen kijken. Kinderen die enthousiast zijn kunnen zich daarna inschrijven voor Kunst Helden. Iedereen ontvangt die week al een brief thuis met een inschrijfformulier. De cursussen duren 20 weken en worden op school gegeven op zaterdag van 13.00 tot 15.00 uur. Afhankelijk van het inkomen van de ouders kan het cursusgeld volledig worden vergoed.

Kunst Helden is een initiatief van Stichting Tamino. Wil je nu al meer weten over Kunst Helden dan kun je contact opnemen met Linda van Nimwegen van Stichting Tamino via info@stichtingtamino.nl of bellen via 06-24460578. Maar je kunt je vraag ook aan je eigen juf of meester stellen.


Na school sporten? Dat kan met Happy2Move!

Geplaatst 18 jul. 2016 08:06 door Jelka Bröcheler   [ 26 feb. 2019 07:25 bijgewerkt door Arthur Wilson ]


Op 31 augustus begint 
Happy2move met Naschoolsedagbesteding op onze locatie. Dit zal 4 dagen in de week plaats vinden. De leerlingen krijgen een warme maaltijd en worden na afloop naar huis gebracht.

Nieuwsbrief juli

Geplaatst 18 jul. 2016 08:05 door Jelka Bröcheler   [ 26 feb. 2019 07:27 bijgewerkt door Arthur Wilson ]


In deze nieuwsbrief:
- Schoolkamp
- Uitje thuisblijvers
- Geslaagden 2015-2016
- Kunstprojecten
- Nieuwe collega's en afscheid

En meer!

Jeugdhulp van Altra thuis en op school (ATOS/Salto)

Geplaatst 18 jul. 2016 04:09 door Jelka Bröcheler   [ 26 feb. 2019 07:25 bijgewerkt door Arthur Wilson ]


Wij zijn Manoe Anès en Iris Bergman van Altra Onderwijs & Jeugdhulp. Als hulpverleners zijn wij verbonden aan Orion College Noord Locatie Beijerlandstraat. We zijn op school om jongeren en hun ouders te ondersteunen in het functioneren op school en thuis. De jongeren zien wij op school en de ouders zien we thuis of op school. Manoe zal op dinsdag in de school aanwezig zijn en Iris op dinsdag en donderdag. We hebben er zin in!


Over Atos/Salto


ATOS en Salto zijn intensieve hulpverleningsvormen van Altra Onderwijs & Jeugdhulp die ingezet worden op Amsterdamse scholen. De gemeente heeft deze trajecten ingekocht om in te zetten binnen de praktijkscholen en het speciaal onderwijs in Amsterdam. ATOS en Salto worden geboden vanuit de school, maar is ook buiten de school actief. Dat is het effectieve van ATOS (Ambulante hulp Thuis & Op School) en Salto (School, Altra, Thuis en Opvoeding). Binnen ATOS ligt de focus op kinderen/jongeren met psychiatrische- en gedragsproblematiek en hun ouders. Binnen Salto ligt de focus op het ondersteunen van kinderen/jongeren met een licht verstandelijke beperking en hun ouders. Op Orion Noord zal een mix van deze hulpvormen uitgevoerd worden. De hulpverlener werkt intensief samen met school, het gezin en andere betrokkenen binnen het netwerk. Samen met alle belangrijke partijen stelt de hulpverlener samen met het gezin doelen op. Deze doelen zullen gericht zijn op het gebied van de opvoeding, het gedrag of schoolse vaardigheden – zoals functioneren in een groep, concentreren, omgaan met leerlingen en docenten, studieplanning – en maakt afspraken met het gezin en de betrokkenen op school. Ook kan de hulpverlener ingezet worden op uitzoektrajecten (diagnostiek). ATOS en Salto zal in overleg met de zorgcoördinator en ouders ingezet worden. Een hulpverleningstraject moet starten voordat de leerling 18 jaar is en duurt gemiddeld 1 jaar. Er is verlenging mogelijk.

30 maart Vrije tijd, Wonen en Werken Markt

Geplaatst 18 jul. 2016 04:08 door Jelka Bröcheler   [ 26 feb. 2019 07:28 bijgewerkt door Arthur Wilson ]


Jij komt toch ook naar de markt op onze school? Op woensdag 30 maart van 14.00 - 18.00 uur is er een markt speciaal voor onze leerlingen om hen te laten zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.

1-8 of 8