Arkiv: 2011‎ > ‎2011f‎ > ‎

2011f bi

Tema 1

Titel: Drikkevand til jeres børnebørn???

Omfang: ca 7 moduler

Særlig fokuspunkter: Forståelse af hvordan alle dele af et økosystem er afhængige af hinanden og af hvordan indgriben et sted kan have konsekvenser et helt andet sted, som kan være svære at forudsige. Temaet tager udgangspunkt i vores drikkevandsressourcer anno 2012 og forsøger at belyse hvordan man arbejder med undersøgelser og analyser i naturen.

Derudover: litteratursøgning, kildekritik, opstilling af litteraturliste, figuranalyse og taksonomiske niveauer.


Tema 2

Titel: Sixpack - hvorfor er der ingen nemme genveje?

Omfang: ca 7 moduler

Særlige fokuspunkter: Forståelse af hvordan kroppen fungerer med udgangspunkt i muskler og det brændstof de kører på. Samspillet med luftveje, kredsløb og bevægelse.

Derudover: Eksperimentelt arbejde og planlægning af forsøg, dissektion af forskellige mindre pattedyr. Eleverne trænes også i at have faglig baggrund for stillingtagen og handlen i forbindelse med egne og samfundsmæssige problemstillinger med biologisk indhold. 

Tema 3

Titel: Bliv din egen kostekspert

Omfang: ca 6 moduler

Særlige fokuspunkter: Forståelse for kostens indhold af næringsstoffer og disses betydning for fysiologiske processer. Beregning af energiindhold og energifordeling i kosten. Enzymatiske nedbrydningsprocesser og optagelsen af næringsstoffer i fordøjelsessystemet. Sygdomme relateret til dårlige kostvaner og/eller skidt livsstil.

Derudover: Formålet er først og fremmest at give eleverne nogle relativt simple redskaber, som er anvendelige i hverdagen. Eleverne trænes også i at have faglig baggrund for stillingtagen og handlen i forbindelse med egne og samfundsmæssige problemstillinger med biologisk indhold.

Tema 4

Titel: Menneskets forplantning anno 2012

Omfang: ca 7 moduler

Særlige fokuspunkter: Forståelse af hvordan forplantningsprocessen fungerer og hvilke årsager der kan være hvis den ikke fungerer (ufrivillig barnløshed). Diskussion af hvordan det står til med danskernes fertilitet pt og hvilke forklaringer der kan være herpå.

 Tema 5

 

Titel: Hvordan er I blevet som I er?

Omfang: Ca 6 moduler

Særlige fokuspunkter: Opbygning og funktion af arvematerialet, processen fra gen til protein. Udviklingen af et menneske som samspillet mellem arv og miljø og evolution.


 Tema 6

Titel: Hvad kan vi lære af virus og bakterier?

Omfang: Ca 5 moduler

Særlige fokuspunkter: Forståelse af hvordan virus og bakterier er opbygget og hvordan de formerer sig. Bakteriers evne til at overføre egenskaber mellem hinanden og antibiotika resistens, og hvordan vi i industrien udnytter dette til at fremstille genmodificerede organismer.

 

 

 

Comments