Wilgenzoeker

Pol Meert, oud-bestuurslid van onze afdeling is een autoriteit op het gebied van wilgen.

Pol heef een document gemaakt ‘De Wilgenzoeker’.
Dat is een alternatieve zoekmethode om wilgen te determineren, een soort sleutel maar toch ietsje anders.
In De Wilgenzoeker worden niet alleen de autochtone en ingeburgerde wilgen behandeld maar ook ‘nieuwe’ wilgen die bij ons meer en meer opduiken.
Tevens enkele kruisingen die nog nooit (voor zover onze info reikt) werden beschreven.
Het zou ook daarna de bedoeling zijn dat er een soort beeldenbank komt waarbij bij elke beschreven wilg een foto getoond wordt.

Zie het document hieronder, dat overigens regelmatig zal bijgewerkt worden.

foto: Het Laatste NieuwsNog wat duiding ivm De Wilgenzoeker.
Wilgen zijn een tamelijk onontdekte niche in de plantenwereld. Er is ongelooflijk veel desinformatie w.b. wilgen. Google maar eens enkele soorten en bemerk de verschillen. Veelal ontbreken correcte referenties en soms zijn er helemaal geen. Dit alles betekent niet dat er niet gewerkt wordt rond en met wilgen. Vnl. dan in het buitenland waar men druk bezig is met proeven ivm korte-omloop-hout met oog op energiewinning. In Zweden en andere Scandinavische landen doet men al geruime tijd experimenten met allerlei wilgensoorten en nieuwe kruisingen. In Canada en de V.S. echter heeft men nog een tandje bijgestoken op dat vlak. En dit zijn maar een klein deel van de toepassingen met wilgen.
Wat wilgenstudie betreft zijn het vooral Russische en Engelse auteurs die de toon aangeven, ik moet eerder schrijven aangaven, want in andere landen heeft men blijkbaar ook de wilgen ontdekt. In Vlaanderen is er uiteraard Arnout Zwaenepoel die de ban gebroken heeft met zijn verschillende wilgenrapporten, gedistilleerd uit de rapporten over autochtone bomen en struiken in Vlaanderen. Hij maakte ook een wilgensleutel die hier nog steeds geldt als de voornaamste bron om wilgen te determineren. Hij zou ondertussen werken aan een herwerkte versie.
 
Is De Wilgenzoeker dan niet overbodig?
De sleutel van Zwaenepoel determineert 65 wilgensoorten, soorten die hij terugvond in zijn rapporten. De Wilgenzoeker gaat evenwel verder en beschrijft de kenmerken van ook nog andere wilgensoorten die ondertussen hun weg naar Vlaanderen gevonden hebben. De mondialisering, imkers, tuinliefhebbers enz. maken dat wilgen uit alle werelddelen de dag van vandaag ons bereiken. Enkele muisklikken volstaan soms om een bestelling te plaatsen. DW beschrijft 85 wilgensoorten (weldra 90) en het einde is nog niet in zicht. Sommige auteurs maken lijsten van 700 soorten...
Een klein groepje wilgenliefhebbers zijn momenteel aan de wilgen aan het schudden. Naast ondergetekende is er Joost Verbeke (verantwoordelijke testamenten NP), natuurgids Sonja Deneve (deze week nog in nieuwsbrief van NP als vrijwilligster), Dirk Derdeyn (raadgever wilgen bij waarnemingen.be en waarneming.nl) en Nederlander Sipke Gonggrijp (admini bij waarneming.nl).
DW maakt gebruik van de wilgensleutel van Zwaenepoel (die ons met belangstelling volgt) en andere betrouwbare bronnen. Wijzelf vinden niks uit, en als we zelf al iets ontdekken, wordt dit vermeld.

ĉ
pol meert,
10 mrt. 2019 14:23
Comments