x2016-10-16 Herfst en paddenstoelenwandeling in Buggenhoutbos (voor iedereen)


Het paddenstoelenseizoen is een zeer boeiende periode in het bos- en natuurgebeuren. Soorten zoals het eekhoorntjesbrood, kastanjeboleet, aardappelbovist, braakrussula, geschubde inktzwam, stinkzwam/duivelsei …. komen voor in Buggenhoutbos. Dit zijn typische ‘bos’paddenstoelen, misschien krijgen wij ze allemaal wel eens te zien tijdens een boswandeling.
Maar er zijn heel wat paddenstoelensoorten die niet in regulier loofbos groeien, maar bijvoorbeeld in je gazon, of op de composthoop of in een weiland zoals de weidechampignon. Of de reuzenbovist die voorkomt op schraal grasland, graag onder een beetje schaduw van ijl staande bomen, vaak onder populieren of in een oude boomgaard.
De meest opvallende en gekende soorten komen vooral voor in de herfst bij voldoende vochtigheid, vandaar dat we de herfst als hét paddenstoelenseizoen bestempelen. Er zijn echter het hele jaar door paddenstoelen waar te nemen, zij het dan wel andere soorten dan de typische ‘bos’ paddenstoelen.

Aanvang 14 uur aan het infobord bosparking Buggenhoutbos, Kasteelstraat 189 te Buggenhout.
Einde omstreeks 16.30 uur.

Er is een wandeling specifiek over paddenstoelen, een tweede wandeling spitst zich toe op het herfstgebeuren met uiteraard ook aandacht voor de aanwezige paddenstoelen.
Natuurpunt afdeling Lede neemt eveneens deel aan deze activiteit.

Gidsen: Yvette Saerens en Gustaaf Van Gucht.

Goede stapschoenen gewenst.

Info: Gustaaf gustaaf.vangucht@telenet.be ; Yvette Saerens saerens_yvette@hotmail.com .Comments