x2016-05-01 vogelreis Lesbos

Vogelwerkgroepreis 1 - 9 mei
Mark S Jobling - Eigen werk


Leden van de vogelwerkgroep gaan voor de vierde maal op vogelreis. Deze keer is de bestemming ‘Lesbos’.
Begin mei is de beste periode voor de vogelaar om dit eiland te bezoeken: er is dan nog voldoende water aanwezig in de twee rivieren en de poelen; de zoutpannen hebben het ganse jaar door water, de rest valt in de zomer droog. In mei vinden we er al de soorten sternen, reigers, ooievaars en flamingo’s, op de drogere hellingen gorzen, zwartkop- en smyrnagors, tapuiten, grasmussen,
rupelsgrasmus, de rotsklevers en rouwmezen zijn opvallend algemeen, ook allerlei roofvogels kunnen er gezien worden, de specialiteit van Lesbos is de Turkse Boomklever.
Begin mei zijn de graslanden bedekt met een enorme bloemenpracht, klaprozen, margrieten en meer dan 40 soorten orchideeën. Lesbos, een eiland het bezoeken waard!
Fotocredit: Mark S Jobling - Eigen werk
Organisatie: Tierra. Gids: Ignace Ledegen.

Programma:
DAG 01: Brussel-Mytilini
Vlucht en aankomst in Lesbos, transfer naar het hotel, kamerverdeling, verkenning van de omgeving.
DAG 02: VOGELS LANGS DE RIVIER
Wandeling langs de rivier naar de zoutpannen: flamingo’s, reigerachtigen en steltlopers. Picknick in de omgeving. Namiddag, wandeling langs de East rivier en de kloof op zoek naar zangvogeltjes en planten.
DAG 03: POTAMIA VALLEI EN INLANDLAKE
Wandeling naar de Potamia vallei, langs de rivier gaan we bergop met uitzicht op de beboste bergen, goed voor roofvogels en klauwieren. Picknick onderweg. Na de middag bezoeken we Inland Lake, een klein meertje, goed voor o.a. woudaapje, kwak.
DAG 04: SIGRI EN IPSILOU
We rijden vandaag naar het uiterste westpunt van het eiland, nl. Sigri (58 km) met onderweg een korte wandeling en bezoek aan het klooster van Ipsilou. In deze omgeving zit de smyrnagors en bruinkeelortolaan; verder bezoeken we het haventje van Sigri, kans op de Eleanoravalken. We rijden naar Fanomeri baai, uitzicht op de grillige rotsformaties en de Egeïsche zee.
DAG 05: ZOUTPANNEN EN WAPI
Wandeling naar de Oostelijke zoutpannen en links natte weiden, goed voor doortrekkende steltlopers, daarna gaan we op zoek in de dennenbossen naar de Turkse Boomklever, hier kunnen we picknicken. Na de middag rijden we naar Wapi, voor een wandeling in de vallei met nesten van de arendbuizerd.
DAG 06: TAXIARISCHE EN AMBELIA BAAI
Wandeling naar de Taxiarische baai, brede vallei, goed zicht voor vogelobservatie, tot aan de zee en terug, picknick aan zee. Na de middag gaan we naar de Ambelia baai en terug via Felia met een bezoek aan het klooster van Limonos.
DAG 07: PETRA EN MOLIVOS
Naar Petra op zoek naar Ruppels grasmus en bezoek aan Molivos, vrije tijd voor shoppen, terrasjes, kasteel,...
DAG 08: MYTILINI-BRUSSEL
Terug naar België


Comments