x2016-04-30 IWG op zoek naar de groot-hoefbladboorder

Op zoek naar de Groot-hoefbladboorder -30 april
bron Wikipedia -

Na een oproep vanuit Natuurpunt om op zoek te gaan naar de Groot-hoefbladboorder  (Hydraecia petasitis), werd de soort in 2014 en 2015 in het Antwerpse opnieuw opgemerkt. Omdat hij in het verleden o.a. in Hamme werd gevangen, bestaat de kans dat er zich langsheen de Scheldeboorden nog een populatie van deze nachtvlinder bevindt. Zoals de naam al verklapt, voeden de rupsen zich met Groot hoefblad. De plant
moet in een aaneengesloten vegetatie staan, zonder dat er veel grassen of netels tussen groeien. De bodem onder het hoefblad is dan nagenoeg kaal. In het vroege voorjaar zitten de rupsen in de bloeistengels die daardoor verdorren, in het late voorjaar zijn ze in de bladstelen terug te vinden. Groot hoefblad is een algemene plant langs de Scheldeboorden. Omdat de geschikte locaties nogal verspreid liggen en vaak moeilijk
bereikbaar zijn met de auto, gaan we op zoek met de fiets.
Doelgroep: iedereen die wil helpen met het inventariseren van dit gebied is welkom.
Trajectinfo: fietstocht in omgeving Moerzeke – Hamme van maximaal 20 km, waarschijnlijk minder.
Afspraak: vertrek om 14u10 op de Scheldedijk, ter hoogte van de veerdienst in Moerzeke. Je kan de veerdienst nemen vanuit Baasrode.
Terug rond 17u00. Wie vroeger weg wil, kan op elk moment de tocht verlaten.

Extra info: Veerdienst Baasrode - Moerzeke(Kastel) over de Schelde
bron: Wikipedia

• voor voetgangers en fietsers
• vaarperiode: van 1 april tot 30 september van 7u tot 21u en van 1 oktober tot 31 maart van 7u tot 18u. overzet op het half uur en het uur, geen overzet om 12u30.
• gratis
Meebrengen: fiets, materiaal om lekke band te herstellen,
nachtvlindergids, fototoestel, snoeischaar,
tuinhandschoenen, potjes, vlinderkijker (om bloeistengels op te sporen).

Info: Ruben Meert, ruben_meert@hotmail.com of 052/39 74 77. Bij extreem ongunstig weer (regen en wind) gaat deze activiteit niet door. Bij twijfel, contacteer Ruben de dag zelf telefonisch ten laatste om 12u00.


Comments