x2016-01-30 Paddenoverzet Opdorp

Paddentrek Damstraat: zesde jaar op rij amfibieënoverzet in Opdorp

 

Op 30 januari 2016 slaan de Milieuraad van Buggenhout en Natuurpunt ’s Heerenbosch weer de handen in elkaar om, samen met natuurbewuste vrijwilligers, een amfibieënoverzet te organiseren in de Damstraat te Opdorp.

Sinds 2011 wordt er ter hoogte van het voetbalplein een draadversperring opgericht met ingegraven emmers om de overstekende padden en kikkers op te vangen. De volgende 10 weken lopen vrijwilligers dagelijks minstens 2x daags langs de afsluiting om de gevangen diertjes over te brengen naar de grote poel in de weide aan de overkant. Op deze manier worden jaarlijks gemiddeld meer dan 700 diertjes het leven gered. Ook padden en kikkers die na het paren terugtrekken worden over de straat geholpen.

Om deze reden wordt de Damstraat tijdelijk voorzien van lage gaasdraad langs beide zijden van de weg.

In 5 jaar werden meer dan 3650 diertjes overgezet. Het topjaar was 2014 met meer dan 1140 gewone padden, bruine kikkers en enkele salamanders. Honderden amfibieën werden onderschept op de terugweg. Toch vallen jaarlijks nog meer dan honderd slachtoffers: padden en kikkers die de afsluiting omzeilen en onder de wielen terechtkomen. We willen dan ook de automobilisten vragen om –vooral tijdens de avonduren- de snelheid aan te passen ter hoogte van het voetbalplein van de Rangers.

We starten dus op zaterdagmorgen 30 januari 2016 om 9 uur met de bouw van de afsluiting. Vrijwilligers zijn welkom, voorzie jezelf van werkkledij, laarzen of stevige schoenen en werkhandschoenen, eventueel een schop, draadtang of een zwaardere hamer. Voor uw veiligheid worden fluo hesjes uitgeleend.

Alle informatie via de coördinator Luc Verhelst verhelstluc@gmail.com (0478/073979).

Je kan de paddentrek volgen via facebook: https://www.facebook.com/PaddentrekDamstraat/
Comments