x2015-08-22 Publiekswandeling PWG in wachtbekken Heistergem

Zaterdag 22 augustus 2015: Wandeling met de plantenwerkgroep in wachtbekken Heistergem

Op zaterdag 22 augustus richt de plantenwerkgroep Naturelaar een ontspannende wandeling is, met voornamelijk aandacht voor planten. (foto: Pierre Van Rossem)
foto: Pierre Van Rossem

De wandeling vindt plaats in het wachtbekken van de Brabantsebeek/Vondelbeek, gelegen op de grens van de gemeenten Buggenhout, Lebbeke en Opwijk. Dit wachtbekken is het eerste van een reeks van zes in de vallei van de Vondelbeek en Beneden-Dender. De wachtbekkens werden door de Vlaamse overheid aangelegd begin jaar 2000, als oplossing voor de vele overstromingen. De mens had immers de natuurlijke beekvalleien bebouwd.

Het wachtbekken waar gewandeld wordt, beslaat een oppervlakte van ruim 17 hectaren en is het grootste van de reeks. Het heeft een bergingsvolume van 124.000m³. Er is een ecologisch graslandbeheer met schapen. Er werd een wandelpad aangelegd, dat langs een vogelkijkwand loopt met uitzicht op een gegraven poel. Extra bomen werden aangeplant en zeven infopanelen geven een beknopte uitleg over het gebied. Natuur en zachte recreatie gaan hier hand in hand.

Een extra troef is de onmiddellijke nabijheid van het station Heizijde, dat ligt op de lijn Dendermonde-Brussel. Met dezelfde stopplaats kan eveneens wachtbekken Fochel bezocht worden. Met als extraatje het wilgenarboretum, gelegen op 200 meter van het wachtbekken waar de wandeling doorgaat.

Start om 09u00. aan het station van Lebbeke-Heizijde, gelegen op het kruispunt van de Klein-Antwerpenstraat en de Eekskenstraat, voor wie niet met de trein komt.

Stevige wandelschoenen volstaan bij normaal weer. Alleen bij hevige regenval tijdens de voorafgaande dagen zijn laarzen aanbevolen. Einde wandeling omstreeks 12u00.

Meer info over dit wachtbekken op: http://www.opwijk.be/nl/1216/content/3372/wachtbekken.html

Comments