x2015-04-18 Inventarisaties Plantenwerkgroep Naturelaar

De plantenwerkgroep inventariseert in verschillende gebieden de diversiteit aan planten. Dit gebeurt in een vooraf bepaald kilometerhok waar we proberen alle planten te determineren. Iemand die een nieuwe plant tegenkomt, geeft de naam van de plant door aan de persoon die de inventarisatielijst (streeplijst) bijhoudt. Als de plant niet meteen op naam te brengen valt, determineren we deze samen in het veld met behulp van een plantengids (binaire sleutel). De gegevens van deze inventarisatie worden doorgegeven aan de Floradatabank (http://flora.inbo.be).

Nationaal kan men met behulp van deze gegevens nagaan hoe de plantengroei in de loop der jaren evolueert, welke planten verdwenen zijn in onze regio, welke het beter doen dan vroeger en welke nieuwkomers zijn.

Op plaatselijk vlak krijgen de conservatoren van onze reservaten door onze inventarislijsten een beter zicht op de impact van het beheer op de flora en op eventuele knelpunten.

Deze inventarisaties zijn toegankelijk voor beginners die in grote lijnen de verschillende families en veel voorkomende planten willen leren herkennen als voor mensen die nauwgezet een inventarisatie willen maken van de volledige biodiversiteit aan planten.

 

Voor informatie over onze inventarisaties kan u steeds terecht bij:

 •  Steven Goossens, steven.goossens@telenet.be, tel: 0483/45.29.74
 •  Miek Vanderheyden, cvn.miek.vanderheyden@skynet.be, tel: 052/48.41.48 


Noteer alvast al in uw agenda…..

 • Zondag 29 maart: begeleid bezoek aan de evolutiekas in de Nationale Plantentuin te Meise.
 • Zaterdag 18 april: inventarisatie voorjaarsbloeiers in De Korfkes in de Bleekstraat te Denderbelle. Samenkomst om 09u00 aan de kerk in Denderbelle.
 • Kilometerhokken op de grens d3-38-42 en d3-38-44.
 • Zaterdag 30 mei: inventarisatie enkele percelen weide in beheer van NP.Hamme in Moerzeke. Samenkomst om 09u00 aan de kerk in Moerzeke.
 • Woensdag 24 juni: inventarisatie wachtbekken 6, gelegen in St.Gillis, op de grens met Lebbeke. Samenkomst om 19u00 in de Hertstraat in Dendermonde. Kilometerhok d4-31-14.
 • Woensdag 22 juli: inventarisatie verruigd privéterrein met aandacht voor Zeggesoorten, gelegen in het Buntjesstraatjen in het recreatiegebied van Moerzeke. Samenkomst op het terrein of aan de kerk van Moerzeke om 19u00. Kilometerhok d4-12-41.
 • Zaterdag 22 augustus: wandeling met aandacht voor planten langs het nieuwe wandelpad in Heizijde. Samenkomst om 09u00 aan het station Heizijde-Lebbeke.
 • Zaterdag 5 september: inventarisatie gebied rond het scoutsplein in Dendermonde.
  Samenkomst om 09u00  in de omgeving van het scoutsplein. Kilometerhok d3-28-44.
 • Oktober: vergadering in het cafétaria van het Hof van Pene, met rondleiding aldaar.Comments