x2015-09-05 Planteninventarisatie

Planteninventarisatie door Plantenwerkgroep Naturelaar

Eerstvolgende inventarisaties

Waterviolier

Er is geen voorkennis nodig. Iedereen kan meedoen.

Wie kan, brengt mee: een flora of veldgids, een plantenloep en regelmatig komen laarzen of waterdicht schoeisel van pas.

Zaterdag 05 september
i
nventarisatie van het gebied rond het scoutsplein in Dendermonde, gelegen aan de oude Dender, kant
Tragel, gelegen in kilometerhok d3-28-44.
Er is in dit gebied een grote biodiversiteit aan planten.
Samenkomst om 09u00. in de omgeving van het scoutsplein. Er is parkeermogelijkheid.

Info: vanderheyden.miek@skynet.be

Nog gepland:

  • Oktober: vergadering in het cafétaria van het Hof van Pene, met rondleiding aldaar.
    Hof van Peene
    , St.-Ursmarusstraat 69, 9200 Dendermonde (deelgemeente.Baasrode)De plantenwerkgroep inventariseert in verschillende gebieden de diversiteit aan planten. Dit gebeurt in een vooraf bepaald kilometerhok waar we proberen alle planten te determineren. Iemand die een nieuwe plant tegenkomt, geeft de naam van de plant door aan de persoon die de inventarisatielijst (streeplijst) bijhoudt. Als de plant niet meteen op naam te brengen valt, determineren we deze samen in het veld met behulp van een plantengids (binaire sleutel). De gegevens van deze inventarisatie worden doorgegeven aan de Floradatabank (http://flora.inbo.be).

Nationaal kan men met behulp van deze gegevens nagaan hoe de plantengroei in de loop der jaren evolueert, welke planten verdwenen zijn in onze regio, welke het beter doen dan vroeger en welke nieuwkomers zijn.

Op plaatselijk vlak krijgen de conservatoren van onze reservaten door onze inventarislijsten een beter zicht op de impact van het beheer op de flora en op eventuele knelpunten.

Deze inventarisaties zijn toegankelijk voor beginners die in grote lijnen de verschillende families en veel voorkomende planten willen leren herkennen als voor mensen die nauwgezet een inventarisatie willen maken van de volledige biodiversiteit aan planten.


Voor informatie over onze inventarisaties kan u steeds terecht bij:

· Steven Goossens, steven.goossens@telenet.be, tel: 0483/45.29.74

· Miek Vanderheyden, cvn.miek.vanderheyden@skynet.be, tel: 052/48.41.48Comments