Elektronika‎ > ‎

Arduino

A klasszikus Arduino lényegében csak egy 8 bites AVR mikorvezérlő, meg egy program, ami megkönnyíti a programozását, valamint rengeteg kiegésztő modul csatlakoztatható hozzá, ami által elég jó dolgok építhetőek meg. Egyszerre tanít programozásra, és elektronikai alapokra.
Az eredeti történet szerint egy brazil egyetemista írta magát a "programnyelvet", ami a Wiring, és valami olasz fickók csinálták meg azt, hogy a mikrovezérlőbe töltött bootloader segítségével soros porton keresztül könnyen programozhatóvá vált az eszköz. Elnevezték az egészet Arduino-nak, és érkeztek sorban a panelek, különböző verziókban, és reviziókban. Majd jöttek a kínaiak, és lemásolták az egészet, és elkezdték az ebay-en árusítani a klónokat. Éppezért elegendő 2-3 variánst megismernünk, a többi úgyis lényegtelen.
Tehát. Adott az Atmel által gyártott AVR mikrokontroller család a 8 bites ATmega sorozat, ezen sorosat némely tagjára létezik egy pillekönyű kis bootloader, aminek a segítségével képes magát felprogramozni a sorosporton keresztül. Nem szükséges tehát programozó. A leggyakrabban használt mikrovezérlők az ATmega8, a kis projectekhez, 8kB memóriával. Az ATmega328 32kB memóriával, ez a leggyakoribb, általános felhasználásra. Valamint az ATmega2560, óriási 256kB-os memóriával, és megszámlálhatatlan sok I/O pinnel.
Mi most az ATmega328-on keresztül fogunk körülnézni, hogy mit tud a cucc:

  • Van neki 14db Digital PIN-je (programból definiálható, hogy ki vagy bemenet)
  • Van neki 6 vagy 8db 10 bites ADC-je, ez tokozásfüggő. ADC azaz Analóg-Digitál-Konverter. 10 bites, tehát 1024 értéket tud visszaadni. 0-5V tartományban használható. Átprogramozható Digital PIN-re is.
  • Van 6db PWM kimenete (Pulse Width Modulation) sokminden szabályozható vele.
  • Kettő digital Pin lényegéneben egy soros portként is használható (Rx-Tx)
  • Néhány digiatl pin-en elérhető a megszakítás funkció, ami nagyon nagy sebességű jelfeldolgozást tesz lehetővé.

Egy C szerű programnyelven, az ingyenes Arduino szerkesztővel gyakorlatilag szinte bármit létrehozhatunk.

A kedvenc klónjaim, az úgynevezett CH340-es verziók.

Ezek kínai másolatok, csak a drágábbnak számító FTDI232 USB-UART illesztő helyett a kínai eredetű CH340-es chip-et használja, pillekönnyű driver, megy minden oprendszeren, és olcsó

A klasszikus UNO panel, nagy PDIP méretű chip kerül rá, cserélhető, és van rajta néhány extra, Hi-Low pinek, és nyomógombok, 10 pines ISP csatalakozó, és dupla tüskesor, ezen könnyű tesztelni, kisérletezni, mondjuk igen ritkán beszerezhető, mert túl jól sikerült. Inkább a nem cserélhető chip-es verziót találjuk meg belőle manapság.CH340 Uno Clone


Az igazán kicsi, de teljesen funkcionális NANO. Ez csak TQFP tokozással készül, a méretek miatt, ez 8db ADC pinnel jár, de kicsi ugyanazt tudja, mint a nagyobb UNO +2db ADC pin!

CH340 NANO

Végül a nagyágyú MEGA 2560. Felsorolni is nehéz mennyi minden van rajta. Jó, kb ugyanazok, mint a kisebbeken, de azokból rengeteg!

CH340 MEGA

...folyt...